Jump to content

30–то писмо


Recommended Posts

30 – то писмо

VIII. УЧЕНИКЪТ НА БЯЛОТО БРАТСТВО (продължение)

23. Задачите, които има да решавате в живота са трудни, защото се намирате при трудни условия. Но трябва да знаете, че Бог е Бог на Любовта, Бог на Светлината, Бог на Мира и Радостта. Господ владее небето, Господ владее живота, Господ носи вечно веселие и мир за душите. За Ученика, който иска да учи, Господ дава всичко най-добро. Ученикът пък казва: Господи, всичко, което Ти си отредил за мене, е хубаво. Аз се радвам, че мога да решавам задачите, които ми даваш.

 

24. Ученикът, който влиза в живота, трябва да разбира смисъла му, за да може да реализира хубавото в този живот. Във вашия мозък се крият грамадни енергии, които изискват време и пространство за да се проявят. Също и в пространството има грамаден океан от енергии. Че не можете да използвате тези енергии, които се крият във вашия мозък, това се дължи на старозаветните идеи, с които се занимавате. За да се развивате като ученици, вие ще оставите настрана старозаветния и новозаветния живот и живота на праведния и ще държите живота на Ученика, който е новото, което влиза сега в света. Няма да ликвидирате със стария живот, но ще го държите настрана. Първите три живота текат в корените на цялото човечество и ние не можем да ги изолираме изведнъж. Изолирането им трябва да става постепенно, като придобиваме истинско знание в живота. Не можем да изолираме този живот, докато не завършим живота на Ученика. Не е въпрос да ги изолираме, нито да ги използваме, но да се повдигнем над тях.

 

25. Светлината и топлината са течения в света, които се движат с голяма бързина и ако ги подпушвате ще си създадете най-големи страдания. Съвременните хора подпушват тези течения и затова страдат. Затова не трябва де подпушваме това, което тече. Защото всички течения са Природни и трябва да ги оставим свободно да си текат. Любовта тече с такава бързина, каквато човешкият ум не може да си представи. Ако искаш да подпушиш Любовта, която Бог внася в тебе, ще си създадеш най-големите нещастия. Остави Любовта де тече върху тебе. Онова, което Бог е намислил за тебе, е велико нещо. Твоят Велик Учител ще ти определи един другар, с когото да учиш. Този твой другар ще бъде един от умните Ученици, а не като онзи адепт, който изкуси Адам и Ева. Сега се искат Ученици, които трябва да се върнат при Дървото за познаване на Живота, защото Животът произтича от Любовта. Затова, който иска да намери този живот, трябва да влезе в Пътя на Ученика.

 

26. Сега като Ученици, ще държите строго в себе си мисълта, че Ученикът е свободен да слуша когото и да е, независимо от това дали говори право или криво, но като дойде до приложението, ще кажете: Братко, аз трябва да започна първо с Любовта, после със Светлината, след това с Мира и най-после с Радостта. Това е вътрешната връзка на Ученика с Бога.

 

27. Аз не съм от тези, които искат да напуснете света. Аз не съм от тези, които искат да напуснете Училището, а аз искам вие да разрешите всички мъчни задачи, турени в програмата на Училището. Аз искам да разрешите всички мъчнотии в живота. И всеки, който преодолее най-големите мъчнотии, има моето уважение.

 

28. Най-хубавото нещо в живота е да влезете като Ученици в Школата.

 

29. Първото нещо, чрез което можем да успяваме в Пътя на Ученика, е онзи вътрешен процес на освобождаване, който става у нас. И всички трябва да се освободим. А това ще стане като се слушаме и като си помагаме. Мъчно е когато дойде някое голямо оскърбление за душата. Трябва да се помогне на такъв човек, било с блага дума, било с мил поглед. Някой път се намираш в парична криза, нямаш нито пет пари в джоба си. Все трябва да дойде някой богат човек да ти помогне. Трябва да се даде нещо на света. Когато Бог говори, Той винаги дава.

 

30. Само в Пътя на Ученика, ние можем да разрешим правилно живота. В другите три живота, методите и начините са други. Пазете се от следното заблуждение: Не мислете, че в Царството Божие може да се влезе с палене на свещи, с правене на добрини или с подкуп. Трябва да знаете, че за всеки от вас се харчи милиарди лева жива енергия. Тази енергия не се намира така лесно. Когато човек загуби тази енергия, тази жизненост, вследствие на това става пропукване на нервната система. Тогава животворният магнетизъм и електричеството у човека изтичат и той усеща една вътрешна слабост в себе си, едно вътрешно отмаляване. Такъв човек вече от нищо не се интересува.

 

31. Христос казва: Аз съм Пътя, Истината и Живота. Аз съм Пътя - един е Пътят, но Той има три разклонения. Аз съм Истината. За да има човек Истината в себе си, трябва да има мир в душата си. А мирен може да бъде само онзи човек, който има Мъдростта на своя страна. Един е животът и той изтича от Любовта.

 

32. Някои Ученици, които постъпват сега в Училището, те са още слушатели, затова трябва да се учат от опитностите на по-възрастните, на по-напредналите от тях Ученици. Между вас трябва да има правилно надпреварване. Сега всички Ученици искат да се доближат до Учителя. Не може така. Някъде ще се учите един от друг. Ще се допитвате по зададените уроци от по-напредналите Ученици. Младият Ученик трябва да се отнася с почит към по-възрастния.

 

33. Като Ученици, ще се учите да се изтърпявате. Когато някой иска да ви говори, да ви проповядва, изтърпявайте го, изслушвайте го. Така ще придобиете търпение и ще се научите от всичко да вадите поука.

 

34. Как ще познаете, че Любовта действува у вас? - Сутрин като ставате от сън, ако у вас не е станало никакво окисляване, това показва, че Любовта вече действува у вас. Не само един път да проверите това, но ако постоянно у вас не става окисляване, никакво смущение, значи че сте добили новата Любов. Новата Любов иде от Бога, от Ангелите, от всички ваши братя, които живеят на земята и горе на небето и от всички Ученици. Като си легнете вечерно време и се предадете на размишление, ще почувствувате, че тази Любов идва от всякъде - от вън, от вътре, от горе и от долу.

 

35. Ще се учите да благодарите на Бога за всички блага, които ви се дават - материални и духовни. На Бога само ще благодарите. Не благодарите ли на Бога, каквото и да казвате, на мен или на когото и да е, нищо няма да ви ползува. Бог е Първоизточникът на всички блага. Нему ще благодарите и към Него ще отправите ума и сърцето си. Ще благодарите за хубавото време, за хубавия живот, за добрите условия на живота. Ще благодарите, че ви е пратил на земята между този народ. Ще благодарите, че сте член на човечеството, че сте свързан с ангелите, а понякога и Той сам благоволява да говори с вас.

 

36. Единственото нещо, което се позволява на Ученика, е да разбие чашата с отровата. Това е един метод, практикуван от най-стари времена. Чашата, това са човешките удоволствия, които държат хората в робство. Всички знаете какво нещо са удоволствията. Аз вземам думата удоволствие в широк смисъл. Те са такова робство, за което се плаща с хиляди години. Затова чашата, която заробва човека, трябва да се разпръсне, да се счупи. Казвам ви: Отхвърлете чашата, която трови вашия живот. Помогнете на вашата душа, помогнете на вашия ум, помогнете на вашето сърце. Вие може да си помогнете чрез правата мисъл и чрез молитвата.

 

Ние разглеждаме молитвата като разговор с невидимия свят, като разговор с Бога. Да се молиш, значи да се учиш да говориш. Днес ние страдаме, понеже не сме научили небесния език, Божествения език. Не е достатъчно само да се моли човек, но молитвата трябва да представя един израз, в който взема участие целият човешки дух, цялата му душа, целият човешки ум и цялото сърце. Молиш ли се, кажи: Господи, да бъде Твоята воля. Аз ще приема на драго сърце всичко от онова, което иде от Твоята ръка, и ще изпълня волята Ти, без никакво престъпване на Твоя закон. Тъй Ученикът трябва да каже на Учителя си: Учителю, аз ще разреша всички задачи, които си ми дал в живота. Аз ще ги донеса пред тебе на одобрение и каквато корекция направиш, ще я приема с разположение. Такъв трябва да бъде Пътят на Ученика. Ако тръгнете в този Път, ще видите новата светлина, която ще се излее върху вас. В душата си ще почувствувате такъв мир и такава радост, каквито никога в живота си не сте имали. И животът ви само по този начин ще се осмисли.

 

37. Като Ученици, ще отворите душите си за вашия Учител. Тогава между вас ще има вътрешна хармония. Аз искам вашите умове да се хармонизират, да мислите еднакво за Любовта. Вие можете да прилагате Любовта по различни начини, както намерите за добре. Свободни сте. При прилагане на Любовта няма никакви стражари, нито ангели със своите огнени мечове. Вие сте свободни да изявите Любовта както намерите за добре. Никой няма право да ви съди. Постъпвате ли така, вие се благославяте. Ние гледаме какви са мотивите, които предизвикват проявлението на Любовта.

 

38. Всеки трябва да бъде искрен, да знае, че това учение има приложение. Бог царува на небето, бог царува на земята. Всяка интелигентност, всяко знание, всяка сила, всяко добро, всяка мощ, било на човека, било на обществото, било на народа, било на цялото човечество, се дължи на Този, Който е създал света. Този свят има и външен израз. Ние сме членове на този свят и трябва да изпълним Божията Воля, каквато и да е тя. Този е Великият Закон на Вечния Живот. Този е Великият Закон за Учениците, които искат да реализират Доброто, и то тъй, както е писано в Божествената Книга, която още не е напечатана на земята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...