Jump to content

39-то писмо


Recommended Posts

39 - то писмо

IX. УСЛОВИЯ ЗА УЧЕНИЧЕСТВОТО

1. Необходими условия за Ученика. За Ученика на Окултната Школа са необходими най-първо две неща: Първо - абсолютна чистота на сърцето и второ - пълно самообладание на ума и сърцето. Чистотата трябва да бъде жива, тъй както е жива чистотата на един извор, който постоянно блика и сам се чисти. Туй разбираме чист живот. Не поставяйте в ума си въпроса: Мога ли или не мога да бъда чист. Тези въпроси трябва да бъдат изключени от ума ви. Който иска да бъде Ученик, трябва да бъде абсолютно чист, да бъде жив извор. За да бъде сърцето ви чисто, трябва да го дадете на Господа.

 

Второто необходимо условие за Ученика е пълно самообладание на ума и сърцето, т.е. да владеете ума и мислите си, да владеете сърцето, чувствата и желанията си. И тъй, абсолютна чистота на сърцето и пълно самообладание на ума са абсолютно необходими за Ученика на Окултната Школа. Ако нямате абсолютна чистота и пълно самообладание, каквото и да ви се каже, нищо няма да използувате, но то ще мине и замине, без да остави някакви последствия. Тези от вас, които нямат чистота и самообладание, като влязат в тази Школа ще започнат да мислят, че имат тези качества, ще изпаднат в лицемерие и ще изпитат голяма тежест, която ще им пречи. Който влиза в Школата трябва да бъде чист. Ако не иска да бъде чист, нека стои вън, да не цапа другите. А аз казвам, че всички имат възможност да бъдат чисти, защото чистотата не зависи от вас, а от Бога, Който е един извор. От вас се иска да бъдете смели и решителни, да не се страхувате. Страхът може да дойде отвън, но вие няма да го приемате в себе си като гостенин. Ако сте чисти и ако имате самообладание, Белите Братя, Небето, ще пристъпят при вас и ще ви помагат.

 

2. Друго нещо, необходимо за Ученика, е следното: В Окултната Школа, в Бялото Братство, не се позволява да мислите, че вие сте нещо повече от другите хора, да мислите че другите са невежи, а вие сте по-високо от тях. Ще извадите от ума си мисълта за големство над другите и ще знаете, че всеки човек има възможност да облагороди живота си и да бъде чист.

 

3. При каквито условия и да се намирате, те не ви спъват. Щом сте готови, Белите Братя ще ви създадат добри условия за работа. Ако не вървите добре в Пътя, ще дойде някой да ви хване като ратай и ще ви впрегне в колата си. Щом искате да ви се създадат по-добри условия работете, а условията ще дойдат сами по себе си.

 

4. Сега вие казвате: Защо ме сполетя това зло? - Такива разсъждения в Окултната Школа не се позволяват. Ученикът трябва да работи, да извърши зададената задача, без да задава въпроса защо и за какво. В Окултната Школа на шапката и обущата не се обръща внимание. Бъдете свободни и знайте, че всяко нещо идва на времето си. Вие няма да останете в това положение, в което сте сега. Не мислете, че всичко може да стане набързо. В тази Школа за всяко нещо се изисква известно време. За Ученика е важно да придобие чистота и самообладание. За най-малката нечистота, за най-малкото леке ще ви изпъдят от Школата за хиляди години. Занимавайте се с тази задача, за чистотата и самообладанието, ако искате Бог да ви благослови. Но затова от вас не се иска да напуснете света и да мислите, че сте се самопожертвали, нека всеки от вас стои на мястото си всред света, да бъде чист и да упражнява изкуството на самообладание. Като изпълните двете правила - за абсолютната чистота и самообладанието, няма да бъдете лишени от нищо. Където да отидете, ще ви посрещнат приветливо. Ако нямате тази чистота, където и да отидете, очаква ви хомот. И така, сърцето си дайте на Бога, за да е чисто, умът си дайте на вашия Учител, а волята - на вашия Дух, който ви ръководи. Само така ще прогресирате и няма да бъдете нещастни в света.

 

5. Като Ученици на Окултната Школа, трябва да имате такова смирение, каквото е имал Христос в света и да бъдете послушни като раби. Послушни ли сте, Белите Братя ще ви бъдат полезни. Не сте ли послушни, те ще ви покажат вратата на Школата. НО НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ ВИЕ СТЕ ВЕЧЕ В ШКОЛАТА! НЕ, ВИЕ СТЕ ОЩЕ ИЗВЪН ШКОЛАТА. ВЪВ ВЪТРЕШНАТА ШКОЛА СЕ ИЗИСКВА САМОПОЖЕРТВУВАНЕ, ОТРИЧАНЕ ОТ СЕБЕ СИ, ТОВА, КОЕТО ВИЕ СЕГА ОЩЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ. И ТЪЙ, ВИЕ СТЕ ОЩЕ ДАЛЕЧ ОТ ШКОЛАТА. Като минете сега този изпит, ще дойде втори, трети, но първият е важен, другите са по-лесни.

 

6. Когато влезете в Окултната Школа, първото нещо, което ще те научат там е да изпразваш. Ще те научат да изпразваш ума и сърцето си. Когато изпразниш ума си, ще почувствуваш, че нищо не знаеш. Когато изпразниш сърцето си, ще почувствуваш, че никого не обичаш. Но то е само привидно. Когато изпразниш ума си, ще го поставиш на онзи чучур от Божествени мисли, от който ще се влеят в ума ви висши Божествени идеи. Когато изпразните сърцето си, ще го турите пред Божествения чучур на чувствата и ще изпитате вливането на Божествени чувства.

 

7. Щом сте в тази Школа, идването на Божествения Дух върху вас е необходимо. Когато Божественият Дух дойде, вие ще започнете с Великата Божествена Наука и очите на всинца ви ще се отворят. Затова се казва в Писанието: "И отвори умовете им, за да разбират Писанията". Аз казвам: Бог ще отвори умовете ви, за да разбирате тази велика написана книга, в която от всеки лист ще четете велики слова. Ако някой каже, че без присъствието на Този възлюблен може да придобиете някаква наука, някакво дълбоко знание, той не говори истината. Божественият Дух трябва непременно да дойде у вас, защото само Той е носител на истинските Божествени знания, само Той може да озари хората, само Той е в сила да озари вашите умове и сърца. Без озарение от Божествения Дух вие не може да бъдете истински ученици. Затова аз искам на първо време да възприемете Духа отвътре, защото в този случай има нужда от двама свидетели отвън. Вашият Дух е първият свидетел, аз - вторият, а вие - третият. По този начин ние съставяме една Троица.

 

8. Ако вие искате да станете Ученици - Волята Божия, Любовта Божия трябва да проникне в душата ви, да станете брат, сестра и майка на Христа. Ученик може да бъде само онзи, който е брат, сестра и майка според великия Божествен закон. Тъй седи работата в този свят. Вие можете да бъдете ученици и при други условия, но онзи, който иска да бъде Ученик като Окултист или Мистик, или Брат на човечеството, в неговата душа Любовта трябва да бъде един двигателен принцип и той трябва да даде всички жертви. Това не е насила. Любовта дава и взема по закона на свободата, а не насила.

 

9. Животът е една загадка, велика и приятна загадка за разрешение. За да разрешите загадката на живота, трябва да турите за основа Любовта. За да разрешите правилно загадката, започнете с Любовта, тогава ще дойде на помощ Мъдростта и най-после Истината. А дойдат ли тези три велики принципа в живота ви, ще разрешите тази велика загадка. Аз не искам днес да я разрешите, но вие като приложите необходимите условия, да я разрешите след хиляди години като Ученици на Великата Окултна Школа.

 

10. От Ученика се иска да бъде твърд и решителен във всичките си постъпки, за да бъде Ученик на Христа. Велико нещо е да бъде човек Ученик на Христа! Затова трябва да има един висок морал, който пред никакви условия, пред никакви мъчнотии да не отстъпва, да не се сломява от никакви сили на този свят. Той трябва да издържа всичко. Който иска да влезе като Ученик на Великата Окултна школа, трябва да разбира дълбокия смисъл на живота, трябва да облагороди своите мисли, чувства и желания и да действува не изведнъж, но постепенно, както художникът работи, когато рисува своята картина.

 

11. Първото условие за да стане някой Ученик на Окултната Школа е да стане брат, сестра и майка на Христа, за което Любовта Божия трябва да изпълни сърцето, душата и духът му. Който приложи този принцип, той ще бъде Ученик. Второто условие за Ученика на Окултната Школа е да заплаче. Говоря символично. И като заплаче, ще почувствува в себе си един изобилен живот, пълен най-първо с тъга, която постепенно се превръща в Божествена светлина и човек почва да мисли. Тогава вашата душа ще се разшири тъй, че ще искате да помогнете на всички и ще започне във вас новия живот. И понеже вие заплаквате и тъжите, Божествената ръка ще се простре върху вас и ще каже: Понеже плачеш, ще бъдеш мой Ученик, под мое ръководство. Аз ще ти дам всички уроци. Тъй казва Господ сега.

 

Спасени има много, те са хиляди и милиони, но Ученици — малко. В онова време, когато Йоан е писал своето Евангелие, е имало 144 000 Ученици. Това са всичките Ученици, които са се записали. А от тогава до сега, те са два пъти повече, т.е. 288 000. Ученикът не само трябва да знае опитността на пророците и светиите, но и той сам трябва да има опитност, не за в бъдеще, но досега поне веднъж в този живот трябва Господ да му е говорил. Щом не му е говорил, аз зная, че той не е изпълнил волята Божия, не е плакал. Тези са условията, при които можем да бъдем Ученици на Христа. Върху тези два принципа лежи учението. Така че първото условие е да почне човек да изпълнява волята Божия - да стане брат, сестра и майка на Христа. И второто, за да познаеш Мъдростта, да заплачеш веднъж като Него. Веднъж заплачеш ли, то после хиляди векове ще ти държи влага. Заплачеш ли веднъж, ти си в Божествения живот и в тебе започва Божествената музика. Вие още не сте братя, сестри и майка на Христа, и Ученици не сте, не ви е преподавана тази Велика Мъдрост. Когато ние дадем всичко и заплачем, тогава ще минем от смърт в живот и ще станем Ученици на Христа.

 

12. За да бъдеш Ученик на Христа, твоята Правда трябва да издава светлина, но не обикновената светлина на газта и електричеството, но особена светлина се изисква. Светлината, която произтича от Правдата, е есенция на онази светлина, която дава живот. Тя е светлина, която носи живот в себе си. Тази светлина вие не можете да я възприемете, ако нямате Любов. Но Любовта не може да се изяви на човека, ако няма Правда. Правдата е едно качество на човешката душа. Та Правдата трябва да се изяви, за да може да се прояви великата светлина. А щом имате тази Правда и Светлина, Любовта ще ви се изяви и ще станете Ученици.

 

13. Който иска да бъде Ученик на Христа, трябва да се освободи от всички заблуждения на тази стара култура, която е внесла всичкия разврат, която е покварила всички отношения между братя и сестри, която е развратила и майки, и бащи.

 

14. Време е вече Ученикът не само да носи името Ученик, но да е пълен със знание, както касата на банкера е пълна с пари. Ученикът трябва да бъде извор, който постоянно блика. Той трябва да разбира отношенията между неговата душа и различните роли, които трябва да играе.

 

15. От Ученика се изисква смирение. Смирението не е външно качество, но вътрешно. То е мярка, която определя разстоянието между успоредните линии. Смирението е мярка, която определя правилните отношения между човешкото и Божественото. Следователно, докато не се смири, човек не може да има правилни отношения към Първата Причина на нещата. Казано е в Писанието: "Бог към смирените благоволи, а на горделивите се противи". Докато човек върви успоредно с Божествения свят, смирението има смисъл. Щом се наруши паралелът на неговия живот, смирението губи своя смисъл.

 

16. Идеалът на Ученика е да добие безсмъртния, вечния живот. Но безсмъртието не се дава от вън. То е един вътрешен процес. За да станеш безсмъртен, трябва да повярваш в Божия Син, а Божият Син е израз на Великата Божествена Мъдрост, която е скрита в Бога. Когато една душа познае тази Мъдрост, тя ще придобие Вечния живот като възнаграждение.

 

17. Когато Христос казва: "Да възлюбиш ближния си", Той подразбира, че в дълбокия смисъл на Окултната Наука, лежи друго едно знание, в което напредналите хора едва имат едно малко прозрение. Само когато човек придобие истинското знание, само тогава ще намери другия полюс на своя живот или Пътя на своето възлизане. Туй, което се нарича "посвещение", ще стане когато Ученикът намери Учителя си, а той - своите Ученици. Всичката тайна седи в това, да намери човек своята възлюблена, сродна душа. Не я ли намери, никой Учител няма да го вземе да му покаже онова дълбоко, тайно знание, да му покаже Пътя на неговото възлизане. Като намери човек тази сродна душа, ще тръгне напред. Има ли една опорна точка, всичко става. Този ближен, когото трябва да възлюби Ученика като себе си, той трябва да бъде опорна точка, на която Ученикът ще тури своя лост - Любовта. Тогава всички действия ще стават правилно. Тази Любов не е едно преходно чувство, а една разумна двигателна сила.

 

Щом Ученикът намери своята сродна душа, той е разрешил половината от своята задача, намерил е правия Път на своето развитие. Тогава Учителят му ще го намери и Христос ще му заговори. Само тогава Христовите думи имат смисъл. И тук е Великият Закон: Дето са двама души събрани в Мое име, там съм и Аз. Тези двама, това са двете сродни души. Само при тези две сродни души Христос ще бъде третият. Това не е обикновен закон, да не си правите никакви илюзии, никаква измама. Двама или трима събрани в Мое име подразбира в Името на Любовта. Които са разбрали туй учение, те са дошли до Божествената Същина, от където именно започва растенето. И тогава Любовта ни към големите и към малките трябва да бъде еднаква.

 

Когато се казва да възлюбиш ближния си като себе си, туй себе окултистите го наричат висшето Аз, се подразбира да се пробудиш и да любиш тази близка своя душа. Когато видиш и познаеш тази сродна душа, за която Христос казва да я познаеш и да я възлюбиш, ти ще почувствуваш в себе си голяма сила, не само в тялото си, но в цялото си битие ще почувствуваш такава сила, каквато никога не си чувствувал. Ще изпиташ едно такова прояснение на ума, че изведнъж ще почнеш да виждаш много далеч, оттатък млечния път, и ще видиш Бога. А да видиш Бога, то е много нещо!

 

За да се познаем взаимно, всеки трябва да намери своята сродна душа. В тези два полюса започва да действува Божественият принцип и да се проявява Бог. Това е Великото Начало, което трябва да турите като основа. Първо ще намерите методите в своето съзнание, самосъзнание, подсъзнание и свърхсъзнание и само като приложите тези методи в живота си, ще намерите своята сродна душа. И като я намерите, двамата мълком, тихо, ще започнете да работите и няма да правите голям шум в света.

 

Положителна философия трябва да има човек, за да види Христа. Туй чувство искам да видя пробудено във вас, но непременно трябва да видите своята сродна душа от небето. Апостол Павел изказва тази мисъл, само че малко по-другояче: "Нито жена без мъж, нито мъж без жена". С това той подразбира, че двата сегашни принципа - мъж и жена трябва да се слеят в една душа и тази душа да намери другата своя сродна душа. Само тогава Христос ще бъде между тях третият. Само когато дойде онзи Велик Закон - да възлюбиш ближния си като себе си, вие ще бъдете в Пътя на същинското знание. Значи, човешкият дух и човешката душа трябва да бъдат обединени, за да намерят истинския Път на своето развитие.

 

18. Ученикът никога не трябва да приема жертва от когото и да е заради себе си. Никой Учител, който и да е той, не иска заради себе си жертва от своя Ученик. Ако някой иска сам да се жертвува за своето усъвършенстване, да добие своята първоначална чистота, може, но Учителят няма нужда от неговата жертва. Следователно, ние трябва да жертваме всичко, за да върнем своята чистота.

 

19. Любовта не седи в Жертвата. Тя е повече от жертва. Любовта изисква нещо повече от жертва. Жертвата е само закон за изкупване на нашите грехове. Когато човек изгуби своята чистота, той може да я възстанови само чрез закона на жертвата. Самопожертването е само закон за възстановяване на своята първоначална чистота. И след като я придобиеш, ще имаш основание да видиш Бога. А като видим Бога, ще придобием онова истинско съзнание за нашето развитие. Това ще бъде първият ден на нашата еволюция, денят на изгряването на Слънцето. Това Слънце като грее хиляди години в нас, ще издигне душата до онази висота, на която тя е била преди да се разбие нашият кораб. И тъй, с жертвата се придобива чистотата, с чистотата се туря основа да видим Бога, а с виждането на Бога започва истинското съзнание, истинското развитие, еволюцията на душата, нейният живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...