Jump to content

42-ро писмо


Recommended Posts

42 - ро писмо

XI ЗАКОНИ И ПРАВИЛА ЗА УЧЕНИКА (продължение)

34. Ученикът се учи от всичко. Даже когато излезете на разходка, това е едно благо за вас. Когато дружите с най-простите хора и това е едно благо, една привилегия за вас. Ако знаете как да постъпите, много велики работи ще научите. Сега в тези малки постъпки за взаимна услуга се развива благородството на човешкия характер. И мене ми е приятно да изляза с вас на разходка, защото в тези разговори аз уча, разбирате ли, използвам малките работи, а не големите, материали събирам. Защото има неща в живота, които събирам по особен начин. Както една пчела трябва да посети хиляди цветенца, за да събере малко медец, така един Учител или Ученик от много неща трябва да се учи. Хубавите работи мъчно се печелят.

 

35. Сега вие като Ученици на Окултната Школа казвате: Господ ще оправи работите, добър е Господ. Това е така, но ние трябва да учим, да учим. И в какво седи ученето? - Най-първо вие трябва да се научите как да държите тялото си и различните удове. Най-първо ще се научите да движите очите си правилно, после да държите носа си правилно. Също така от окултно гледище, трябва да знаете как да държите брадата си. В Окултната Наука е строго определено как да държите главата си, как да държите ръцете си. Вие ще кажете, че тези неща са маловажни. Не, тези неща са важни. Вземете в електричеството тези два полюса, когато токът е пуснат и има контакт, ще получите такъв удар, че ще потреперите. Ръцете на човека са двата полюса на електричеството и ако вие в известно време съединявате ръцете си, ще видите какво ще стане. Не е безопасно всякога да съединявате ръцете си. Има моменти, когато ние трябва да държим ръцете си отворени. И когато се молите ръцете ви не трябва да бъдат свити. Някои се молят със свити ръце. Такава молитва е лоша. Господ не приема такава молитва. Защо и за какво аз няма да обяснявам сега. Във време на молитва ръцете трябва да се държат отворени нагоре, без да са съединени. Защото ако са съединени, образува се един лош контакт и ще произведе лош резултат.

 

36. В живота съществуват две положения: Първо, когато вършим една човешка работа, трябва да мислим първо и после да действаме. А когато вършим една Божествена работа, първо трябва да действаме и после да мислим. В този случай когато ти действаш, Бог ще мисли за тебе. Той мисли, ти действаш. В Божествения свят е тъй. Той ще ти даде план, няма какво да мислиш, ще извършиш работата му, няма да разсъждаваш. Той ще мисли. А когато ние искаме Бог за нас да действува, ние трябва по-напред да сме обмислили нашия живот, и тогава Бог ще извърши работата, тъй както ние сме я обмислили. И както ти мислиш, тъй и Господ ще действува. И Бог е много внимателен в това отношение. Ако ти си искрен и Той спрямо тебе ще действува тъй. Например, искаш да крадеш, да убиваш. Той ще ти създаде всички условия за това, но после ще създаде и затвори, и бесилки. Искаш да помагаш. Той ще ти създаде условия за това. Така че Бог реализира нашите мисли и както сме мислили, тъй ще реализира нещата. А когато Бог мисли и ние действуваме, Божиите мисли са други и затова всичко излиза добре. Неговите планове са строго определени. В този план влиза само абсолютното добро в света. Тъй че каквото мислите, това ще ви бъде и каквото действате, това ще ви бъде. И речете ли на едно Божествено действие да приложите ваша мисъл, вие ще почувствувате обратен резултат. Там където Бог мисли, вие не коригирайте Неговия план. Например, създадена ти е формата на жена и ти кажеш: Защо да бъда жена? С това ти коригираш Божествения план и в такъв случай Бог ще ти даде най-лошия мъж, ще имаш най-лошите деца, по възможност най-лошата обстановка при раждане, мъчения, та ще кажеш: Бял ден не видях в живота. Това е, защото си казала: Защо се родих жена?

 

37. Всякога, когато мислиш правилно, мъж си, когато живееш правилно, жена си. Когато мислиш правилно, по всичките закони на мисълта, от чисто Окултно гледище, ти си мъж, разумен човек, наричаме те разумно същество. А когато живееш правилно, съобразно с тази мисъл и преживяваш нещата и имаш наслада, че си се облагородил, жена си, не жена, дева си. В първият случай си момък, не мъж, а във вторият случай си девица.

 

38. Силата на волята не седи в това да стисне човек юмрук и да свие вежди. Онзи, на когото волята е развита, може да бъде тих и спокоен, но той ще прати една мисъл толкова тиха, толкова интензивна, че тя първоначално ще произведе едно малко заболяване, но когато тази мисъл достигне до своите крайни предели, тя ще произведе такъв преврат, какъвто светът не е виждал. Сега лошите хора някой път изпращат по-силни, по-интензивни мисли, а добрите хора казват: Господ ще уреди света. Ние трябва да казваме: Светът е уреден от Бога, а ние не трябва да го разваляме.

 

39. Някои очакват да придобият повече знание. При това състояние, в което сега се намигате, и най-добрите лекции да ви се държат, не може да се научите, защото се изисква една вътрешна досетливост за тези тънки психически сили, които действат.

 

40. Сега в Окултната Школа се изисква морална стабилност, а не обикновена стабилност. Абсолютно благоразумие се изисква от Ученика, никога да не злоупотребява с онова, което му е дадено. Защото щом злоупотребите, онези, които контролират - има същества, които контролират - Господ няма да забрави да ги изпрати да направят контрол и да те накажат, тъй като в Космоса има закони, които действат навсякъде, всичко се следи. Ще те накажат и Господ ще те прости. Прощение има на погрешките, но извинение на погрешките няма. Погрешките в класа трябва да се изправят. Сега ние няма да се спираме да обясняваме защо и за какво. Нашето желание е погрешките, които съществуват в класа, да се изправят, а причините защо и за какво за нас не важат. За нас важи да се изправят погрешките.

 

41. Сега аз искам да ви запозная с най-елементарните неща в Природата и да ви покажа техния вътрешен смисъл. Това е основата, но върху тази елементарна основа лежат по-нататъшните ваши познания, които ще имате. Защото в Окултизма много окултисти са се подигали много високо, има адепти които са се качвали до третото небе и от там са се сгромолясвали с главата надолу. В Окултизма онези, които са почнали сами да минават, ще ги пуснат донякъде, но после ще ги върнат назад, ще им дадат един хубав урок. Ще им покажат, че през Свещения Път на Божественото Училище без знания не се минава. Човек трябва да знае, знания му трябват, за да може да работи. Като казвам "да знаете", то значи да можете всякога да проверите вашето знание, да го докажете, тъй както ученикът в обикновените училища, като му дадат една задача, той знае правилата и решава задачата.

 

42. Сега вие като влизате в Окултната Школа, очаквате да се подготвите за Окултни Ученици. За да бъдете Окултни Ученици, трябва да имате много досетлив ум, да не изопачавате фактите. В Окултната наука не се позволява да се изопачават фактите. Всеки факт трябва да се тегли със своята тежест, ни повече, ни по-малко. Ако не се научите да разсъждавате така, вие някой път си давате по-голяма цена, отколкото заслужавате, а някой път си давате по-малка цена, отколкото сте в същност. И двете са крайности. От това се поражда известна дисхармония, която спъва класовете, спъва се мисълта на Учителя. Защото Учениците могат да спънат своя Учител, най-малкото могат да отбият течението. Като се отбие течението, техните ниви ще останат неполяти.

 

43. Школата не е място за развлечение, а ще мислите, тук учение трябва, тук се изисква сериозна мисъл. Като казваме "сериозна мисъл" не се страхувайте, но трябва да знаете, че най-малко 5-10 минути на ден трябва да се спирате да мислите. Може да мислите върху разни предмети. Някой път имате някоя болка, мислете върху това, защо страдате, имате неприятност в живота си, мислете защо имате тази неприятност. Да намерите причините защо и за какво, тъй обективно да ги разрешите, а не да казвате: аз съм нещастен, обществото е такова, Господ така ме е направил. Това не е философия, това не е разрешение.

 

44. Вие като Ученици има да разрешите една трудна задача: да се справите със своите мисли и чувства. Не е лесно човек да се справи със себе си, със своите мисли и чувства. Това е една трудна задача, предадена ви по закона на наследствеността, по закона на прераждането, по закона на нашето странствуване в света. Трудна задача е, но задача, която можете да разрешите. И аз вярвам, че вие сте от тези благородни Ученици, безпристрастни, с умове жадни за знания, със сърце благородно, с благородни дела, с диамантена воля, готови за борба.

 

45. Като Ученици на Школата ще внимавате: никаква критика в Школата не искам. Отношенията между вас и мен трябва да бъдат правилни. И правило е, че трябва да имате само едно мнение, да няма никакво раздвоение във вашия ум.

 

46. Някой път вие казвате, че познавате Любовта. Аз толкова години съм изучавал Любовта и сега съм едва във въведението на Любовта. И ако вие можете да превърнете неблагородните елементи във вашия живот с елексира на Любовта, няма да има стена, която да не се разруши, врата, която да не се отвори. Няма да има неправда, която да не се оправи. Няма да има смърт, която да не изчезне пред Любовта. Тя е магическата тояжка, която Христос сега носи. И Той казва: Даде ми се всяка власт на небето и на земята. Тази власт, това е магическата тояжка на Любовта.

 

47. Най-голямата спънка, която срещам с вас, то е това безверие, което съществува у вас. Сега не че вие го създавате, но то се налага от външния свят, вие го възприемате от света. Понеже сте по-чувствителни души, вие притегляте отрицателната страна на света. И то е опасно. Един Окултен Ученик, който е чувствителен, той е като един сюнгер и ако не знае законите, той може да смуче отвън. Затова трябва да бъдете положителни в Любовта, за да можете от нея да привлечете добрите качества, а злото да изхвърлите настрана. Това е наука.

 

48. Няма по-голямо достойнство за човека от това, да служи на Бога от Любов. То е най-великото достойнство на човека - да служи на Любовта и Мъдростта. И когато произнасяте формулата: Само Божията Любов е Любов. И трябва заради тази Любов да бъдете готови на всички услуги, на всички жертви. А вие произнасяте формулата механически, без да мислите за нейното приложение. И затова аз съжалявам, че ви поверих това свещено правило. И който опорочи Божията Любов, непременно ще приеме своята заплата. Моето желание е съзнанието на всеки от вас да се разшири, та да не се занимавате с дребнавостите на живота. Тази Любов да цари и да събужда умовете ви, да даде подтик на сърцата ви и да изцери всички ваши недъзи. Да се почувствувате здрави, бодри, свежи, за да можете да възприемете Любовта и да я приложите в живота, понеже се намираме в условия много трудни за сега. И в цяла Европа се предвижда, че Учениците на Окултизма ще минат през много трудни изпити.

 

49. Сега вие, като Ученици, трябва да имате увереност. На Окултния Ученик е необходима вътрешна самоувереност, т.е. да знаете, че можете да победите и превъзмогнете всички мъчнотии, които съществуват във вашия живот.

 

50. Сега у вас има ред отрицателни черти, които ви пречат във вашата работа като Ученици. Така между вас има завист, която ви препятства. Второ, между вас има бели лъжи. Трето - между вас има леност. Четвърто - никога не гледате с добро око на другите. Ако някой се заеме да работи, вие се натрупвате да разваляте и казвате: Без нас не може да работиш. Ще работите, за да се освободите от тези слабости, които са една пречка в пътя на вашето Окултно развитие. Когато някой от вас предприеме някаква работа, съдействувайте му всички морално, като му изпратите една добра мисъл с пожелание за успех.

 

51. Като Ученици в Школата вие имате известни задължения. Вие имате задължения не от сега, а от далечното минало и сега трябва да ги изпълните, трябва да ги завършите. Колко пъти сте започвали задачата и сте я напускали. И сега може да напуснете задачата си. Сега тази ваша задача вие ще я решите лесно в самите вас. Тя сама по себе си ще се реши вътре, ако имате туй дълбоко желание. И в Евангелието е казано: Бог е, който дава. Щом и във вас има стремеж да вършите волята Божия, и Бог има желание да ви помага.

 

52. Ученикът трябва да решава всяка задача, която животът му предложи, без да пита какъв е смисълът на тази задача. Като решавате тези задачи, ще намерите отговора им. Този отговор е, че всички наши постъпки трябва да бъдат съвършени. И по отношение на говора трябва да бъдем съвършени. Ще правим опити да произнасяме думите както ги произнасят в небето. Ако чуете една дума произнесена в небето, ще видите че тя е толкова приятна за ухото, че не може да се сравни с най-хубавата музика на земята. Ако имахте тези меки гласове и речта ви щеше да бъде тъй звучна, че щеше да създаде една хармонична и приятна атмосфера. Ако мислите ви биха били гладки, отривисти, добре щеше да бъде. А сега някой път те са така остри, щото и думите ви излизат по някой път като бомби от устата. Какъвто е ритъмът на мисълта, такъв е и на езика, такъв е и на мускулите.

 

53. Вие сте дошли в края на века и все-таки имате една мисия, важна мисия, която трябва да свършите. Вие не знаете положително каква е вашата мисия, но трябва да я знаете. Колкото и да е малка мисията му, Ученикът трябва да знае за какво е дошъл, макар и не във всички подробности, но поне основните черти на своята мисия, на своята задача, трябва да знае. Като има тази задача в ума си, той ще бъде свързан с небето. Тогава неговият ум, сърце и воля ще може да се калят. Така той ще бъде свързан с Бялото Братство. Тогава Белите Братя ще ви дадат упътване, ще ви дадат вътрешно разположение. Без вътрешно разположение, те ще ви дават упътвания вечерно време когато спите, в сънно състояние може да ви го дадат. Братството може да ви даде известна задача, като ви създаде известна мъчнотия в живота. Да кажем, задали са ви някаква задача да разрешите, но вие сте се отклонили и сте решили да станете търговец. Когато невидимият свят ви зададе една задача, вие може да се отклоните за 10, 20, 30 години, но Братството все ще ви върне да си свършите работата. Затова в туй отношение турете си за задача да свършите Училището, не отлагайте. Сега започвате, както много пъти сте започвали, но не довършвали. Сега трябва да завършите Училището.

 

54. Когато в Школата се дава известна задача, тя трябва да са реши тъй, както е зададена. Когато се даде една Божествена задача, тя трябва да се изпълни с всичката ѝ пълнота. Като почнете една задача, трябва да я решите, да не я изоставяте. Който не може да реши дадена задача, да не съблазнява другите. Например, ти не можеш да постиш, не казвай: И без пост може. Туй, което не си опитал, не го налагай на другите. Сега аз не искам тази бележка, която правя, да остане "глас вопиющ в пустиня", но искам да произведе един резултат, за да ви подготвя да свършите работата, за която сте дошли.

 

55. Аз не препоръчам самоосъждането, но трябва да имате онази готовност да възприемете Божествената Истина и да се справите с Божествените Истини. Вашият ум трябва да бъде здрав, за да може да се справите с всички положителни и отрицателни мисли. Някой път вашият ум не е в състояние да се справи с някои мисли и следователно боледува. Първото нещо, гледайте да имате тази хармония със себе си, да сте доволни от поведението си, от вашето собствено поведение.

 

56. Сега аз забелязвам в класа, че вие не вървите по един правилен път на разбиране. Вие сте влезли в класа да изучавате Окултната Наука, а при това се занимавате с неща посторонни, с неща, които ни в клин, ни в ръкав не влизат. Някой път аз ви посочвам идеи и принципи, а вие се спирате да говорите защо съм казал тъй, а не другояче, говорите за дребни работи. Защо и за какво, Окултизмът не отговаря. Най-великите Учители като отидете при тях, не отговарят.

 

57. Окултна хигиена. С думата "Окултна хигиена" ние разширяваме понятието хигиена, тя става по-широка отколкото се взема в обикновен смисъл. Когато говорим за един Окултен Ученик и за един обикновен ученик, разликата между тях се определя по степента на съзнанието. Обикновената хигиена може да продължи живота ви до 120 години. А Окултната хигиена може да продължи живота и до по-дълъг период. Не само това, но Окултната хигиена дава и правила за онова здравословно състояние на човешкия ум и на човешкото сърце. Умът може да заболее тъй, както заболява и тялото. Умът може да заболее, сърцето може да заболее и човешка воля може да заболее. Единственото нещо у човека, което не заболява, то е само неговият дух. Духът в това отношение, когато дойде болестта, в него се явяват енергии да изправи повредите. Душата страда, умът се побърква, чувствата излизат от релсите навън, волята се парализира и човек на земята става инвалид.

 

58. За да разберем думата Любов, тя си има ключ. Най-първо ще турите ключа, ще се нагласите и тогава вече ще произнесете думата Любов. Това вече има смисъл. Така ще разберете какво представя Любовта. Някой път искате да произнесете думата "Истина”. Пак ще турите ключа, ключа на Истината. Всички неща си имат свой ключ и когато турите ключа, тези неща ще бъдат разбрани в съзнанието ви. Сега аз не мога да докосна и разкрия всичко, понеже тук има оглашени.

 

59. Ако във вас влезе Любовта, вие ще разрешите въпроса на вашия живот моментално, без да разсъждавате, и то няма да го решите по най-глупавия начин, а ще го решите по най-умния начин. Когато дойде Божията Любов да действува в света, тя действува с най-добрите методи. Всички трябва да имате предвид, че за да се изяви Божествената Любов у нас, Духът дълго време трябва да работи върху нашето физическо и духовно тяло, за да може да ги подготви за да възприемат енергиите на Любовта. Ако сега през нашето тяло би минала една интензивна енергия на Любовта, тя би ни разтопила. Следователно, Божествената Любов постоянно се приспособява според състоянието на нашето духовно тяло, според степента на нашето развитие и Духът ни постоянно работи. Ако вие спънете Духа, който работи във вас, ще повредите на себе си. А той работи, той прави тази инсталация, по която да потече Любовта. Ако той направи нещо, а вие го развалите, с това вредите на себе си. Да кажем, имате някаква крива мисъл, на кого вредите? - На себе си. Също така и със съмнението, страха и други отрицателни състояние вие вредите на себе си.

 

60. Животът е музика и както в обикновената музика като се направи погрешка трябва да се изправи, така и в живота. За да може да вървите напред, като направите една погрешка, трябва да я изправите. Сега аз не ви съдя, но искам от вас да приложите Великата Божия Любов в себе си. Малки и големи да се уважавате и да се почитате, да си отстъпвате, да си прощавате.

 

61. В пътя на своето развитие Учениците се прекарват през ред изпитания, за да видят сами силите си, да изработят воля и други качества. Например опитът да отидете сами на Витоша нощно време в 12 часа е един изпит за каляване на волята, за придобиване на смелост. Може да ви се даде и следният изпит: ще ви се каже да дадете три четвърти от богатството си за Братството. Да знаете, че през сито ще минете. Изпитите ще дойдат, но да видим сега кой ще издържи докрай и кой ще се усъмни. Ще ви прекарам през всички изпити, да опитам Любовта ви, и след като издържите всички изпити ще кажа: Подложете сега и мене на един изпит, който вие намерите за добре. Но по-напред аз ще ви поставя на изпит, а после вие мене. Тогава ще завършим Школата и ще влезем в Новата Епоха.

 

62. Ако вие искате да бъдете Ученици на Великото Бяло Братство, непременно Любовта ви в бъдеще трябва да заличи всичките ви грехове. На всички ви казвам: За да можете да вървите напред, непременно Любовта, не само на едного, но на всички ви да е такава. Любовта на всеки един от вас трябва да заличи погрешките ви. Всеки един от вас в себе си трябва да направи това, а не други да му го правят. Всеки един в своя ум, в своето сърце да ги заличи. И когато ги заличите, тогава ще дойде Господ да пише. На Господа трябва чиста книга, на която да може да напише своето Слово, своя Закон. И пророкът казва: Ще отнема каменните им сърца и ще напиша закона си. Не казвайте кога ще направите това, днес или утре, но само кажете: Това ще бъде така. Ако кажете: Аз сега ще го направя, няма да го направите. Щом кажете, че сега ще го направите, от Черната Ложа ще ви попречат. Затова няма да определяте, само ще кажете, че ще стане. Никакви религиозни форми не са в състояние да видоизменят човешкия характер. Това може да стане само когато дойде Духът на тази велика Любов, която всичко заличава. Божията Любов заличава всички грехове. Но след като Господ е заличил греховете ти и ти отиваш да правиш нови грехове, твоята карма ще се удесетори.

 

63. Не говорете за Любовта, докато не е във вас. Това е най-свещеното име. Спомнете си там, дето се казва да непроизнасяте името Божие напразно. Името на Любовта напразно не трябва да се произнася. Туй е, което аз зная. Любовта е едно от най-свещените имена, с които светът е създаден. Защото произнесете ли това име и не сте готови, ще си създадете във вашата карма много нещастия, които ще ви сполетят, ред поколения ще бъдете нещастни. "Да не вземаш името на Господа Бога твоего напразно" е казано. Само когато си готов за Любовта, ще я повикаш и тогава ще създадеш около себе си един свят на красота, свят само на Любов, свят само на мир, свят само на радост, на веселие, на хармония, свят на блаженство.

 

Бог казва в Писанието: Ще залича всичките им грехове и ще избърша сълзите им. Това е първото качество на Любовта, че заличава греховете. И когато Христос казва онзи велик закон, че ако брат ти се обърне към тебе да го простиш, той е същият закон. Но заличаването на греховете е най-мъчното нещо. Много мъчно е да простиш. Не само да простиш, но да забравиш, не само да забравиш, но помен да не остане на това място и там, където са били най-лошите думи, да туриш най-хубавите думи за този, когото сте мразили. СЕГА АЗ ВИ ГОВОРЯ КАТО НА УЧЕНИЦИ НА ОКУЛТНАТА ШКОЛА. А НА ВЪНШНИТЕ НЕ ГОВОРЯ ТАКА. НА ВЪНШНИТЕ ЩЕ ГОВОРЯ ЗА БЛАГОДАТ, ЗА МИЛОСЪРДИЕ, ЗА ТОВА ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЮБЯТ И Т.Н. А НА ВАС ГОВОРЯ: АКО ВАШАТА ЛЮБОВ НЕ МОЖЕ В САМИТЕ ВАС ДА ЗАЛИЧИ ПРЕГРЕШЕНИЯТА, ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО Е ОТВРАТИТЕЛНО ТОВА, КОГАТО ТЕ МЪЧИ НЯКОЕ ПРЕГРЕШЕНИЕ ОТ МИНАЛОТО ИЛИ ОТ СЕГАШНОТО? Трябва да бъдем искрени спрямо себе си. Време е вече да кажем: Моята Любов може да заличи моите прегрешения. Не е въпрос, може или не може. Никакви съмнения. Всички други правила, които са дадени досега в Окултните Школи, аз ги заличавам. Те са имали своето значение за миналото, когато развитието е минавало през друга фаза. Сега сме в епохата на Любовта и трябва да приложим Любовта като метод за работа. Любовта с правила не работи. Тя като дойде, всичко заличава - свършена работа. Като дойде тази Любов, вие сте безсмъртни, вие сте безгранични. То е първото нещо. И в дома си вече няма да имате неприятели, ще имате само приятели. Тази мисъл за Любовта, която ви казах тази вечер, няма да я изнасяте навън, от стаята да не се изнесе. И който се осмели да я изнесе навън, ще му наложа едно от най-големите наказания, каквито до сега не е виждал, едно от най-големите наказания, една от най-големите бели, едно от най-големите страдания.

 

64. Всеки, който се опитал да изнасили Любовта, да изнасили Бога, не е харосал. Няма по-отвратително нещо от това, да изнасили човек Бога. Ако ние себе си изнасилваме, всякога можем да изнасилим и ближния си и Бога. Като изнасилваме себе си, пак Бога изнасилваме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...