Jump to content

"Защо Христос прокле смоковницата"


Recommended Posts

Смоковницата се появява няколко пъти в Библията в различни моменти и накракто ще ги разгледам.

Първо, когато Адам и Ева съгрешиха и Господ ги повика, и те скриха голотата си със смокинови листа. Т.е. те опитаха да прикрият греха и падението си зад смокинята и за това тогава тя послужи.

Във втора глава от Евангелието на Йоан отново се появява смоковницата. Действието разкрива сцена, в която Филип намерва Натанайл и му казва, че са намерили този, за когото пророците са писали. Но Натанайл се съмнява и казва: „Може ли от Назарет да излезне нещо добро“. После се състой срещата между Исус и Натанайл при, което Христос му казва „Ето израелтянин в когото няма никаква лукавщина“. И Натанаил пак не вярва – а пита Господа : „От где ма познаваш?“ Тогава Исус му казва, че го е видял под смоковницата преди Филип да го повика. Натанайл е бил под смоковницата,под нейната сянка, под сянката на съмнението, при което вярата не може да израсте. Човек трябва да излезе от сянката й, за да види Господа.

В Евангелието на Лука, 13 глава, Христос разказва притча за това, че някои си имал в лозето смоковница, която от 3 години не раждала плод и казал на лозаря да я отреже, защото заема място. Лозаря казва – остави я и това лято и ако роди плод – добре, ако ли не – отсечи я. Какво се крие в тази притча на Христа? Стопанинът казва „заема място“. Значи, че ако човек не върши волята Божия и не принася плод нему заема напразно мястото, което му е дадено от горе. И истина е – тялото ни е създадено да бъде храм на Бога, а не място, където да се раждат похотливи мисли, и такива свързани със задоволяване само на материални потребности, одумване, страсти и други. Там, в храмът на Бога трябва да се раждат мисли възвишени, да се множат и плодят чрез добродетелите – Плодът на Духът. Преди притчата Исус им говори за грешните израелтяни и казва им, че ако не се покаят също всинца така ще погинат. Това, което казва Лозарят на стопанина на лозето е „Остави я и това лято да видим дали ще роди“ е времето в което на човекът му се дава шанс (Господ е дълготърпелив), да се покае и да се обърне към Господа за нов живот – моментът на неговото Новораждане.

И казано е:“ Плодът на Духът е любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание …“ Към такъв плод трябва ний да се стремим да цъфне, да завърже, да узрее и да послужи.

В Евангелието на Матей, 21 ва глава, в която са описани толкова важни моменти, отново се появява смокинята. В тази глава Исус влиза в Ерусалим оседлал ослица, магаре и хората го приветстват с думите „Осанна “ – Благословен в името на Господа. След това Исус отива в храма и изпъжда търговците и след това отива да изцерява страдащите. После излиза извън града, а на сутринта, след всички тези събития Той търси плод от смоковницата, за да се нахрани. И плод не намира и я проклина да изсъхне и тя намига изсъхва и после казва на учудените си ученици: „Ако имате вяра и не се усъмните, не токо делото на смоковницата ще направите, но и на тази гора, ако речете „Дигни се и се хвърли в морето, ще бъде““.

Споделям не моя мисъл, (просто много ми хареса): „Чрез този Евангелски пасаж Христос преди всичко осъжда евреите, които въпреки че очакваха Христос, имаха идеологията на монотеизма, но като тази смокиня бяха обвити с много зелени листа, но тяхната набожност не даваше плод и те не можаха познаят и да приемат Божият Син и не спазиха Божиите закони.“ – от интернет

Значи необходимо е не просто да бъдем, да ходим в пътя, а чрез делото и животът си да носим плодовете на вярата и тогава ще имаме сила да сторим всичко, иначе оставаме сухи клони, които трябва да се отсекат. За да стигнем до даването на плод е нужно първо да израстем в Добродетелта, да възрастем в Божията Правда, да живеем в Божията Истина, да цъфтим в Божията Мъдрост, и да узреем в Божията Любов.

Следователно, тогава ние сме в Пътя на Истината и Божествения живот. Туй право никой не може да ни го отнеме. То е наше собствено право. Дето е Бог, там сме и ние!

02.06.2016 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...