Jump to content

2.6. Розите


Recommended Posts

2.6. РОЗИТЕ*

Имахме сестра, която обичаше цветята. Градината й беше като кътче от рая. Тя се грижеше за тях, както майка за децата си, но и цветята й се отблагодаряваха. Особено обичаше розите: и едрите „Ла фанс” с твърди цветове, и вишневите със сладък аромат, и белите рози с достойнството на царици, и чайните с нежни, сложни, неопределени цветове, сякаш замечтани по друг свят. Обичаше и ароматните камелии.

Очите се радваха на красотата, с която тя се беше заобиколила.

Това беше изложба на големи художници, които показваха изключително изкуство, вкус и разбиране. Какво удивително съчетание на форми, багри и аромат! Сестрата съзнаваше, че чрез цветята един велик свят изявява Любовта си към човека.

Едно лято трябваше да отиде със семейството си на Хисарските бани. Не й се разделяше с цветята. Но като ги повери на сигурни хора, донякъде успокоена замина.

Минават няколко дни. Една сутрин както си почива, тя чува в себе си тихичек глас: „Ела си по-скоро, защото сме застрашени!”

Сестрата се сепва и през целия ден е в тревога. През нощта сънува: вижда градината си, розите и магарето на съседите, което настъпва към тях. Още на сутринта тя тръгва за София. Сънят се потвърждава. Тя сварва магарето в своята градина, вече опасло половината рози.

Магарето изяжда няколко лопати по гърба, и останалите рози бяха спасени. Разбира се сестрата не напуска вече градината си и не се върна на баните.

С розите си тя се чувствуваше по-добре - по цял ден се грижеше за тях, пееше им песни, а розите цъфтяха, изпълваха двора й с аромат, вливаха в нея сили и носеха на всички радост.

Това наистина струваше повече от баните!

*Забележка на съставителя: Това бе Анастасия Янакиева. Виж „Изгревът", том 5, с. 890, „Изгревът”, том 9, с. 166-167; т. 29, с. 427-438 -снимки на Анастасия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...