Jump to content

2.14. Скалничетата


Recommended Posts

2.14. СКАЛНИЧЕТАТА

Тази година бяхме опънали палатките си на Големия връх*. На тази височина беше студено - нощем водата замръзваше, наоколо лежаха постоянни преспи, но тук беше високият въздух и дълбокото безмълвие.

Тревите още не бяха трепнали. Само сините минзухари окръжаваха снеговете. Зимата си отиваше, след като беше свършила своята благодатна работа. Край потоците и влажните места цъфтяха игликите. От пукнатините на скалите надничаха каменоломничетата. Обърнали ли сте внимание колко чистота и красота, и свенливост има в тези цветенца? Какви големи художници са показали тук изкуството си!

Нямаше много живот наоколо - тук беше царството на голямото мълчание! Рядко сърничка прекосяваше поляните. По-ниско, около стадата се навърташе мечка. Вълци бяха издавили няколко овци край реките. Понякога глигани пробягваха с тропот и се скриваха в клековете. Тук човек можеше да почувствува, да се докосне до Големия живот.

Още първата сутрин забелязахме птичките - скалничетата. Преди да изгрее Слънцето, те излизаха от гнездата си и летяха на ята, за да се стоплят. Когато кацваха на скалите и стояха неподвижно, те се изгубваха -дрешката им напълно наподобяваха скалната повърхност: имаше същия цвят и същите петна, каквито лишеите бяха образували по скалите - жълт, зелен и черен. Понякога сокол дълго трептеше във въздуха, дебнейки плячка, но скалничетата си имаха прикритие и бяха предпазливи птички. На върха не се намира много храна и ние им поставяхме трошички на определени места по скалите. Те идваха да се хранят, свикнаха с нас и не се плашеха. Отблизо можеше да се чуе техния говор. Птичките разговарят. Езикът им е музикален. Ние не можехме да проследим високите октави на гласа им - в областта на ултразвука, но песен имаше и там. Наистина те изразяваха само няколко елементарни чувства, но ги предаваха със съвършена интонация. Колко оттенъци имаше в техния говор! Те бяха достатъчни, за да изразят мъничкия живот.

Сутрин скалничетата ни приветствуваха с нежен звук и дружният им утрен полет беше явно предназначен и за нас. У тях имаше закачливост, хумор и дружелюбие. Сами търсеха приятелството ни. Скоро тъй свикнаха с нас, че се хранехме заедно. Всяко същество и най-малкото, има желание да изяви себе си. Птичките излитаха на ято и ни показваха изкуството си да летят. И в песничките им се чувствува същото желание. Така се създаде нашата хубава дружба.

През четиридесетте дни, които прекарахме на върха, дружбата ни се разви, обогати и укрепи. Тя имаше скромен израз - според възможностите, но все пак беше дружба.

Когато дойде време да си отиваме, когато изчезна палатката, изпитахме тъга за нашите мили пернати приятели - оставихме ги сами на върха, да се борят със стихиите.

Каква смелост имаше в това малко сърчице - голямо колкото грахово зрънце! Защото тук, понякога сред лято, зимата внезапно се връщаше: наваляваше дълбок сняг, завиваше същинска зимна веялица, с дни се стелеха студени мъгли или вилнееше северния вятър. Не беше лесно да се издържа! Но те бяха като нас тук, защото един хубав Рилски ден изкупваше всичко! Птичките обичат и своя чист свят и само, когато идваше голямата зима, слизаха долу по-ниско, в горите, или отлитаха на юг.

Удивително, колко обич и красота е скрита и в най-скромните форми на живота! Човек има дарбата да я открива и да й се радва. Те са малки, но и те са една връзка с Големия живот. Ето кое е важно.

*3абележка на съставителя: Големият връх са „Салоните”.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...