Jump to content

2.33. „Иди там - не зная къде. Донеси онова - не зная кое”


Recommended Posts

2.33. „ИДИ ТАМ - НЕ ЗНАЯ КЪДЕ.

ДОНЕСИ ОНОВА - НЕ ЗНАЯ КОЕ.”

Има една такава славянска приказка, преразказвана от Алексей Толстой. Моят разказ е случка, която съдържа нейната мъдрост.

Това беше в първите години от живота на Братството, когато правехме нашите опити за общ братски живот. Работехме в Арбанаси. Получихме покана да отидем на братска среща някъде в Стара планина. Не беше казано къде - щял да ни чака човек на гара Кръстец, той да ни води на срещата.

Времето се случи дъждовно и мъгливо. Валеше ситен напоителен дъждец, и като че ли немаше намерение да спре.

Слязохме от влака. Той продължи, а ние останахме сами на перона. Никакъв човек. Скриха се и чиновниците. Тук влакове минават рядко. Питам сестрите, които бяха с мен: „Какво да правим?” Казват: „Да вървим!”

Не познавах тази част на планината. Наоколо - гори, а в тях пътеки за всички посоки, водят до малки частни каменовъглени мини. Невъзможно беше да се оправиш!

Спирам се. Човек има и други сетива, освен петте. Търся в сложното силово поле, наречено „Пространство”, отправям въпрос и чакам отговор. Зная, че пространството е живо, изпълнено с живот, разумно и отзивчиво. И тъй потърсих връзка, която да ми посочи пътя.

Пространството е чудно устроено! Като че се състои от силови полета едно в друго. Колкото по-навътре влизаш, напрежението намалява постепенно, то става толкова слабо, че най-малкото разсейване прекъсва връзката и човек изгубва ръководството.

Тръгнахме. Вървя напред. Пазя малката връзка. Тя е като шепот, който те води не с думи, а щом си в правата посока, чувствуваш лекота. Навлязохме в лабиринта от пътеки. Сестрите не роптаеха и не се оплакваха - вървят пеят песни. Мисля си: „Трябва някъде да пренощуваме и да се изсушим.”

В това време гората се разреди. Излязохме на открито. Пред нас поляна, ограда и наоколо постройки. Отворих вратата и влязохме в двора. Оставих сестрите в една от стаите, и тръгнах да проучавам. Ниски помещения - явно е изоставена мина. Казвам си: „Поне ще можем да се изсушим и да пренощуваме!”

Обиколих всички помещения - никакъв човек. Връщам се при сестрите - няма ги! Къде може да са? Оставаше двуетажната къща в двора. Когато я приближих, чувам: горе се пеят песни на Братството! Влизам в стаята - сестрите се разположили, бумти печка, топло!

Оказа се, че мината е на наша сестра и тя самата е дошла преди два дни да си почине.

Радостта ни беше голяма. Направихме си традиционната картофена супичка. Не бяхме се хранили от сутринта. Сложи се братска вечеря. Нощта прекарахме добре - имахме всички удобства.

Сутринта, както е нашият ред: станахме рано, посрещнахме изгрева, отправихме топла благодарствена молитва.

Денят беше ясен, планината чиста, измита от дъждовете. Закусихме и пак се изправихме пред въпроса: да вървим ли и накъде? Сестрата не беше чула нищо за някаква среща. Но сестрите казаха: „Да вървим!”

Отправих въпрос към „Живото пространство”. Тук вече получих съвсем неочакван отговор, като че „Пространството” ни се усмихна! Гледам пред нас голямо ловджийско куче с клепнали уши. Сестрата не беше го виждала до сега. „Усмивката на Пространството” казваше: „Вървете след кучето!”

И наистина, кучето тръгна пред нас. Ако ни изпреварваше много, спираше се и ни чакаше. Сестрите бяха разположени - вървят и пеят. Така вървяхме два-три часа - кучето все пред нас и ние след него. Поддържам вътрешната връзка и проверявам: посоката е вярна - има едно спокойствие. Скоро се надвесихме над южна България. Гледам: долу по пътеките вървят хора с бели дрехи. Казвам си: „Това не могат да бъдат други, освен наши приятели, които отиват на срещата!”

Взехме посоката и скоро стигнахме на самото място - „ДУЛЯТА”.

Тук имаше голямо оживление. Като ни видяха, всички се зачудиха: „Как дойдохте без водач?”

Потърсих кучето - немаше го.

Ние бехме почетните гости на срещата - оказаха ни особено внимание. Не били изпратили човек да ни посрещне на гарата, защото си помислили, че в такъв дъжд няма да дойде никой, пък и не бяха получили отговор на поканата.

Мисля си за „Живото Пространство”, за неговото чудесно устройство, за неговата чуткост и отзивчивост към нас. Стига човек да подържа връзка с Него, стига да отправи към Него чувство на Любов, то се отзовава, както майката към детето си. Връзката е важна! Тя е така деликатна, че и при най-малкото разсейване човек може да я изгуби. Ето тук е изкуството: да се концентрираш, да се съсредоточиш и да обичаш. Това изкуство се изучава в Школата на Учителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...