Jump to content

2.35. Юйий, юйий, юйий!


Recommended Posts

2.35. ЮЙИЙ, ЮЙИЙ, ЮЙИЙ!

Едно лято прекарахме на чудната поляна Шакирица. Това е голяма поляна в Рила, на височина 1 600 метра. От нея се откриваха хубави гледки към Рупите. Въздухът иде от снежните Рилски върхове, свеж и прохладен. Поляните са запазени за коситба, на тях не пускат добитък.

Никъде не бях виждал толкова много цветя! Трицветни теменужки застилаха поляната, тревите бяха сочни и буйни, овчарските свещи достигаха човешки ръст, ветрецът носеше сладостен дъх на мащерика, бор и смрика. Въздуха беше изпълнен със сила и целебен. Край гората чешмичката с дървено чучурче пееше денонощно.

Който иска да бъде здрав, да пие вода, която не се затваря с кран.

Животинският мир беше също богат. Чучулигите пееха от сутрин до вечер. Черните косчета и дроздовете - също, те бяха първокласни артисти - даваха своите концерти, имаха слушатели. Буйните кълвачи винаги забързани, подвикваха на всички. Тук можете да видите не само големия пъстър кълвач, но и рядко срещаните пернати обитатели - черния и зеления кълвач. Понякога яребица пръпне шумно с криле, пъдпъдък се обади надалеч, от време на време плахо премине сърничка. Може да срещнете и глиган, те ровят за сладки корени и не са много страхливи. И мечката се навърта наоколо. Предпазливата лисица има наблизо леговище някъде, но много рядко можете да я видите. Соколи подвикват от висините, сойките шумно разнасят новините.

Прекрасен свят, чуден език! Кой би могъл да го разчете!

Към стихналият вечерен хор, плахо и свенливо се присъединява и зеленото жабче: „Юййй, юййй, юййй!” Песенчицата е малка - една думичка от два тона, но какво чувство влага малкото същество! Това е сърдечен зов, който иде от вековете, най-старата песенчица. Може би тъй е звучала тя преди милиони години във влажните и тъмни карбонски лесове. Как е достигнала тя до нас? Да би могъл човек да разложи този сложен акорд, би разчел историята на живота и на Земята. Това е древен запис.

Големият живот може да се скрие в малкия и пак да излезе от него, както дървото излиза от семенцето.

Юййй, Юййй, Юййй!...

Това е песенчицата на малкото зелено жабче. То живее сред хиляди опасности, но казва: „Не се отчайвайте! Бъдете смели - животът е наш, животът е вечен!”

Юййй, Юййй, Юййй!...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...