Jump to content

2.36. Живите барометри


Recommended Posts

2.36. ЖИВИТЕ БАРОМЕТРИ

Безброй лъчи изпълват пространството. Те идат от всички краища на Всемира - от близко и далеч. Ние сме потопени в жива среда - това е живот безграничен. От него долавяме малка част. Ако се ограничим само с нашите пет сетива, ние ще се движим в един тесен кръг. Но човек разполага с още много други сетива, дарби и способности. Неговият мозък е най-сложният и съвършен орган. С него той възприема и Големия Космичен живот.

Правили сме много опити, много наблюдения и знаем, че животните долавят мислите и чувствата на човека. Между всички живи същества има връзка, става обмяна, те взаимно си влияят. Следователно, не е безразлично в каква среда ще се движи човек, и какви отношения ще има към нея.

Много от животните имат сетива, които човек още не е развил или ги е изгубил. Промените в природата се подготвят, изпращат се сигнали. Много от животните долавят тези лъчи и вземат мерки.

Цветята предусещат бурята и свиват своите чашки, пчелите и мравките се прибират един-два часа преди да се разрази бурята.

Седях веднаж през лятото на топлите камъни и се греех на слънце. Небето беше ясно, времето тихо. Изведнаж една малка земна пчеличка се втурна в шепата ми и се свря в най-тъмното кътче. В устрема и движението й се чувствуваше паника. Казах си: „Да видим какво предсказва малката пчеличка?”

След малко от запад връхлетя вятър, облаци покриха небето, загърмя, затрещя и се изля пороен дъжд. Малката земна пчеличка знаеше какво иде.

Ако през зимата видите, че прясно е ровила къртица, това е сигурен признак, че времето ще се затопли. Всъщност тук синоптици са лаврите на майския бръмбар - когато времето ще се затопли, те излизат към повърхността, а след тях вървят къртиците.

Петелът е добър барометър. Неговото кукуригане предвещава различни промени. Общо взето, ако пее на земята, очаква се лошо време, ако пее кацнал на високо, времето ще се подобри.

Когато свинята събира клечки и играе с тях, като се върти из двора, времето ще се влоши.

Явленията в природата са източник на лъчи. Те действуват върху човека и върху животните. Чудно е как водното славейче, което си прави всяка година гнездото над потоците, знае отнапред докъде ще се изкачи водата през годината при най-голямото наводнение и на такава височина преви гнездото си.

Паякът е особено добър синоптик. Неговата паяжина е като чувствителен радарен апарат. Той долавя отдалеч промените, които ще настанат.

Наблюдавайте природата с любов, не критично. Това е големият живот, с който човек е интимно свързан.

Движете се всред природата като стопани - грижливи, внимателни, отзивчиви и справедливи. Всяко живо същество иска да му се отдаде правото - и растенията и животните.

Радвайте се и благодарете за хубавите условия, които Бог ни е дал. Смисълът на живота седи в това: Да любим Бога и да вършим Неговата воля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...