Jump to content

3. Закон на Опуленс: из кн. „Смени в природата”, ООК, 9 ян. 1929 г., сряда, 6.14 ч.


Recommended Posts

3. ЗАКОН НА ОПУЛЕНС

от томчето „Смени в природата”, Общия клас, 21 лекция,

9 януари 1929 г., сряда, 6 часа и 14 минути

Учителят влезе.

Добрата молитва.

Размишление върху Милосърдието.

Какъв ден е днеска? - 9 януари.

Какъв час от годината са деветтях дена? Търговецът дълго време като е вземал стока в дюкяна си, какво състояние се ражда у него? След като е приел тази стока и канил, в него се ражда желание да си замине. Не иска всеки, който мине да влезе в дюкяна му, и като се изпразни дюкяна му, трябва да се радва еднакво като е празен и като е пълен. Към сърцето му се дава да се изпълни и след това пак се дава да се изпразни. Как ще си обясните тези психологически процеси? Този процес съществува.

Сърцето е един търговец, отворил се е, иска да продаде стоката си, през която се забере парса отворена. По-голям търговец от сърцето нема, и по-голям фалимент от този няма, по-голяма печалба пак от него няма. Като влезе кръвта, тъй е намерил търговец и теб учи този търговец.

Да оставим сега това. Думата търговец не е на мястото си. Не казвай търговец.

Сега мислите ли, че у всички народи понятието за търговия да е едно и също?

Значи има един ритмус в природата за възпитание. Най-първо се заражда едно течение, което слива се за възприятие. После, след като постигнеш най-високата си точка, у човека се ражда едно желание да използва и друга идея. Като слезе надолу, у човека се ражда желание да излезе нагоре. Тогаз идеята за слизане и качване, то си има своите търговски камари, да не взема пулса. То не е право да взема пулса. Не може ли природата на направи нещо по-хубаво? За сега това е измислила.

Но сърцето още не е завършено. У мъжа има едно сърце, у жената друго сърце. Тя пожела и прави, после и по нравите и повече по количеството, което различават се тези сърца.

* * *

[Тука има една схема на сърцето. Няма как да я предадем.]

* * *

Но работата е тогава напразно.

Когато сърцето у жената е пълно, когато у мъжа има желание да купува, у жената има желание да продава. Когато жената иска да продаде, мъжът купува. То е обмяна на тия две сърца.

Някои иска да бъдат доволни едновременно и двете сърца. Не може да бъдат пълни. Едното може да бъде в процес на пълнене, другото може да бъде в процес на изпразване.

Тогава тия двете сърца образуват една елипса. Всяко едно сърце е един полюс. И в природата тези полюси се местят. Друго е местенето на един център. Сега този закон съответства, то трябва да бъде единия полюс.

Мнозина от вас, които не сте запознати със законите на природата, с видните учени, те разбират какво нещо е закон. А сега какво се разбира под закон? Това е детинско определение. Някои искат да бъдат доволни едновременно и двете сърца. Не могат да бъдат пълни. Едното ще бъде в процес на пълнене, другото ще бъде в процес на изпразване.

Тогава тези двете сърца образуват една елипса. Всяко едно сърце е един полюс. И в природата тези полюси се местят. Друго е местенето на центъра. Тук трябва да бъде единия полюс.

* * *

[Следва елипса с две сърца в двата полюса.]

* * *

Сега мнозина от вас, които не сте запознати от законите на природата. Сегашните видни учени добре разбират какво нещо е закона. Сега какво се разбира под закон? Това са детински определения. Нещата трябва да стават по този начин.

Законът е един метод в природата, за да се извърши един процес в две противоположни посоки, да се образува цял един кръг.

Законите съдят един човек. На помощ помагат на съдбата.

Този човек, когото обвиняват и го съдят съдиите, той е мъжа.

Оправдават съдиите някой човек, това е жената. Аз говоря за жената в природата.

В природата всякога мъжът е воювал, а жената всякога е била нападана.

Голямото нещастие на мъжа е в това, че той с години все иска да осъди жената, и не може да я осъди. Помощта е на нейната страна. Понеже мъжа досега не знае страдание, той не е страдал. По някой път ще отвори война, ще се бие с някого, ще си тури на пръстите страдание и на жената.

Разбирайте ме сега като говоря за жената, защото Божествената Любов, която се проявява, тя е всякога на правата страна. Това е онзи строгия принцип, от който произтича злото в света.

И злото и доброто си имат една и съща основа. Злото може да се определи тъй, когато човек иска да опази себе си, този акт на неговото определение.

Казва: „Аз съм човек, трябва да се проявя.” С този акт той е направил зло, той се отделя идейно от хората. Казва: „Аз пет пари не давам за другите. Моята глава ражда тия работи.” Онзи който си казва така, и аз мисля като него.

В този момент Учителя е един философ, или когато иска да се проявите във философстване, каквото искате.

Требва да тръгнат двама души. Дойде един, казва: „Да хванем този път.” Другия: „Не, другия.” Спорят, кой път да хванат - левия или десния, и след три-четири километра пак се срещнат. Не става на един път.

Някой като хване в един път, закъснее. Казва: „Нали ти казвах, че моя път е по-добър от твоя?” Питам тогава, каква разлика има, че сте взели вие да определите един път? В какво седи, във времето ли е било, или в разстоянието? Вие имате едно желание, искате да го реализирате.

Малките деца си мерят с една връв височината. Имат желание да растат и не може да растат. Питам сега, от къде е тази идея, за да расте? Мисълта за тази идея на растене, най-после дойде известно време, и то не се мери повече. Като достигне до известна възраст, почва да разбира, че по-нагоре не може. И тъй растенето, развитието в света е един процес по права линия, защото аз разбирам правата линия. Ония, късите процеси, има процеси, които са праволинейни.

Аз ви споменах онзи ден, българинът казва: „Не си криви душата.” Онзи който не разбира този психически закон, значи не ни въвеждай в правите линии. Тя е сложна математика.

По-сложна математика от правите линии - няма. Правите линии разрешават работата. Не си криви душата, и следователно, ако една линия е крива, вие ще кажете: „Той е правдив човек.” Ако една линия крива застои, ако в тази елипса половината точки на кривите линии няма да съвпаднат към центровете, към полюсите, всякога ще се разпределят тези прави линии към двата полюса.

Но да вземем една крива линия в кръга, като казваме, че всички точки на кривата линия са еднакво отдалечени от центъра. Следователно като казваме: „Не си криви душата”, трябва да определим, защото има криви линии на доброто и криви линии на злото. Има криви линии на доброто. Правата линия не е само права линия по линията на доброто.

Злото в света е относително, защото за едни е добро, за други не е. Допуснете, че вий влизате в един двор на богат земеделец. Има само едно агънце на 4-5 месеца и веднага заколвате агнето, опичате го. Всички вий сте радостни и весели, обаче вий не считате, че постъпката на този земледелец, като е заклал това агне, вий това не считате за престъпление. Обаче от гледището на овците, те казват: „Откак дойде този земледелец, донесе едно зло!” А в същото време за причина донесе едно добро. Зависи значи от състоянието на човека, и както ние казваме, че злото е относително.

Има известни наши желания, които не може да се реализират, а някои се реализират. Когато не се реализират, причиняват известно страдание, когато се реализират, причиняват радост. Има известни желания, които като се реализират, причиняват известна радост, и като се реализират, причиняват пак радост. И се сменят. Има известни болести, които след себе си носят скърби. Има известни скърби, които след себе си носят радост. Сега всички вий очаквате в живота, като че радостите ви трябва да идат една след друга, защото някой иска постоянно да има радост в живота.

* * *

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...