Jump to content

13.2. Момичето, което бива пребивано от бой


Recommended Posts

13.2. МОМИЧЕТО, КОЕТО БИВА ПРЕБИВАНО ОТ БОЙ

И така, казват й: „Като не искаш да се омъжиш, кой ще те гледа, кой ще те храни? За теб повече хляб в този дом и в тази къща няма. Щом не искаш да се жениш, да се задомиш - напускай!" И тя казала: „Ще напусна!" Не се уплашила. И след като онези видяли, че тя е твърда в решенията, започват да я бият. Много пъти е била бита, дори и пребивана, и то от родителите си. После, така се случва, че случайно попада на някои приятели от Братството от София. Тя им казала, че я бият непрекъснато да се жени - иска да дойде в София. Те я взимат със себе си и я докарват в София. Завеждат я на Изгрева, оставят я в некаква барака. И обявила е, че си търси място, където да работи и преживява.

Тогава тя отива при Учителя заедно с онези, които са я довели от село, да Го помолят за съвет. И Той я насочва към Мария. Но това става по-късно. Станка още не знае това. Учителят казал: „Почакайте, то ще се нареди някак си." Тогава тя зачакала. Значи тя отива и обявява, че иска да стане домашна прислужница в някой дом - да работи и да преживява, но предварително е казала, че не иска заплата, на което всички са се учудвали.

Та този разказ тя много пъти ми го е разказвала с най-големи подробности. Аз седя и слушам. Ама тя не е седнала да ми разказва, а тя работи там в кухнята, приготовлява продуктите за поредния обед, защото освен супа, трябва да има и тава с ядене. А супата се правеше също трудно. Всички корени като моркови, пащърнак, картофи и други работи, те се вареха, след това се пасираха, пасираха се в специална преса. И след това се слагаше да бъде като супа, с разни подправки, и други неща. И Мария винаги присъстваше на онзи момент, когато самата тя слагаше продуктите в тенджерата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...