Jump to content

14. Болният Борис и истинския Борис. 14.1. Как се даде кода за стенограмата на Савка Керемидчиева


Recommended Posts

14. БОЛНИЯТ БОРИС И ИСТИНСКИЯ БОРИС

14.1. КАК СЕ ДАДЕ КОДА ЗА СТЕНОГРАМАТА

НА САВКА КЕРЕМИДЧИЕВА

Беше 1972 г., когато след дълги претоварвания, натоварвания и много още по-дълги настоявания от моя страна, трябваше най-накрая Борис Николов да започва да работи. А какво, трябваше да работи? Бяхме се уточнили той да започне да разчита стенограмите на Савка Керемидчиева - стенографката Савка на Учителя - онези т.н. „Свещени мисли на Учителя".

"Свещени мисли на Учителя", това е една малка книжка, която е излезнала 1938 г. и която беше голяма рядкост да се намери, защото всичко беше унищожено след големите обиски. Да, обаче, имаше план от Учителя да се издадат много-много такива книжки, и Той беше диктувал един много голям материал. Но това беше на стенограми. Борис ми ги е показвал тия стенограми. И аз казвам: „Добре, сега може ли някой да разчете тези стенограми?" И той казва: „Никой!" - „Защо никой?" - „Защото Савка не пишеше и не изписваше стенограмата по всички правила на стенографския правопис." - „А защо?" - „Защото тя си избираше и си правеше свои сигли."

А сиглата, тя е знак на някакво съкращение на някаква дума. А в стенографията има строго определени сигли, на които отговарят строго определени думи. И така, че никой не можеше да чете нейните стенограми, освен Борис. И той не можеше да ги чете. И когато аз го накарах, и му дадох за задача да ми разчете няколко листа от стенограмите на Савка, той се мъчи дълго време. И накрая ги разчете. И аз го питам: „Добре де, как ги разчете?" И той се усмихна, и казва: „Ами как така? - Мъчех се, мъчех се, мъчех се - един, два, три дена, и накрая казах: „Савке, да дойдеш и да си разчетеш стенограмата!" И казва: „След малко чувам нейния глас, истинския неин глас, който аз познавам, чувам го как някой ми шепне на ухото, и ми помогна да разчета стенограмата."

Така, че той даде код на стенограмата. И казва по-нататък: „Ако тя не беше дошла да ми шепне на ухото, никаква стенограма не можеше да се разчете." Така, че това нещо аз го знаех - за онзи, който шепне на ухото, за да се разчете стенограмата, и да се дадат на български текст „Свещените думи на Учителя".

Иначе, това всичко щеше да пропадне! Всичко щеше да пропадне, ако не бях аз! Казвате: „Ама ти много важен се правиш!" - „Не, аз бях този! Ако не бех аз, всичко щеше да изчезне!" И така, той трябваше да разчете тези стенограми. Обаче, той продължаваше да работи - сутрин излизаше и вечер се връщаше изморен, изтощен. Връщаше си храната, която Мария Тодорова беше му подготвила в различни там бурканчета. И лягаше, и почиваше. Беше уморен! Той е над 70 години, работи физическа работа. Но дори и да не работи, самото му отиване там до обекта, разправии - то е изморително! И след като се върне, ляга на кревата, и както се казва -умира. Как умира? - Уморен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...