Jump to content

16.8. Посрещане на гостите на Салоните


Recommended Posts

16.8. ПОСРЕЩАНЕ НА ГОСТИТЕ НА САЛОНИТЕ

И те влезнаха в техната голяма палатка. На следващия ден ние продължавахме да устройваме лагера, и в разстояние на една седмица лагера ни беше напълно устроен. И вече всички онези, които долу бяха на лагера знаеха, че Борис и Мария се намират на Салоните. Тогава властите още позволяваха да се летува. И какво ставаше по-нататък? След като онези долу от лагера са на Молитвения връх, след това закусват, след това играят Паневритмия. И след Паневритмията почват на групи да обикалят 7-те Рилски езера. Почват през Близнака, през Бъбрека, Окото, нагоре, и после по Рида. И отиват чак до Зелени Рид - до Салоните. А това означава, ако тръгнат в 10 часа, там ще бъдат в 2-3 часа при Борис и Мария. Това е един много голям път и това не всеки можеше да го направи, а го правеха млади хора. А ако некой искаше да го направи по-възрастен, той трябваше да мине през прекия път през „Езерото на Чистота" и нагоре полека-полека да стигне до Мария и до Борис.

Така, че до сутринта и до обед нямаше външни хора. Така, че този маршрут - за обикаляне по оня Рид и до пристигането до Салоните при палатките на Борис и Мария, отнемаха 5-6 часа. И тогава, когато пристигаха онези приятели, трябваше да се посрещнат, чайниците, трябваше да врат - да има гореща вода: да можат да пият, за да не се простудят, тези, които са изморени да се възстановят. Пък имаше и измръзнали гости, защото времето някой път там се променяше за часове. Виж „Изгревът", том XXII, снимка №78.

И трябваше някой да ги посреща и изпраща. И аз тогава поех тази работа - посрещах ги, слагах масата, вдигах чиниите, и си мълчах. Питат: „Кой е този?" Някой ме познаваха, казваха: „Абе той е тука дошъл един лекар, да се грижи за Борис и за Мария." И те казваха: „А, добре." Аз изобщо не говорех. Те говореха общи неща, общи приказки. Мария не беше добре, Борис едва се възстановяваше. Аз с моята лекарска чанта бдях за тяхното здраве, за всеки случай. Дори тогава ги накарах да ми се подпишат и двамата с декларация, че, ако нещо стане с тях аз да поемам отговорността както за лечение, така и да ги сваля в града. Те приеха и се подписаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...