Jump to content

6.10. Защо не ми предадоха тетрадката с нейните записи с песните на Учителя


Recommended Posts

6.10. ЗАЩО НЕ МИ ПРЕДАДОХА ТЕТРАДКАТА С

НЕЙНИТЕ ЗАПИСИ С ПЕСНИТЕ НА УЧИТЕЛЯ

Следващият етап, какво става? Следващият етап - аз искам да прибера нещата, обаче, Благовест Жеков, който тогава беше председател на Братския съвет, освен това той познаваше много добре Лиляна Табакова, Лиляна Табакова много добре го приемаше, а между другото той знаеше много добре, че Лиляна Табакова живее в техния двор, че имат много добър контакт Лиляна Табакова с Жечо Панайотов. И той няколко пъти беше ме заварвал как аз работя с нея, и правя записи. И той знае, че аз работя с нея.

И сега кое е най-интересното? Най-интересното беше, че Лиляна Табакова по едно време беше решила да ми даде, имаше една тетрадка, в която беше си записала всички песни от Учителя плюс онези там 4-5 песни, които тя не беше ги публикувала. И аз бях си оставил паспорта, за да ми ги даде, и аз на следващия ден да върна и да извадя на ксерокс. Обаче, той се явява и казва: „Не, няма да ги даваш, аз ще ги препиша." И тя не ми ги даде, и аз си прибрах паспорта.

Минава един месец и аз й казвам: „Преписа ли песните?" И той пита: „Кои песни? Представяте ли си? Нищо не преписа и тая тетрадка изчезна. Ако той не беше попречил, аз щях да прехвърля на ксерокс и сега нямаше да имаме никакъв проблем с тези песни.

А в момента тези песни ги няма. И тетрадката я няма, така че той беше един от тези, които попречи.

Следващият етап, аз трябваше да получа целия неин архив, обаче, той се противопостави - не го даде.

Следващият етап, когато аз работех, аз занесох на Петър Ганев и му показах пълномощното на Лиляна и му показах пълномощното, пуснах му касетката с нейния запис. И казвам: „Ето аз работя с нея и искам този материал да дойде при мен. И той казва: „А-а-а-а, да, аз ще ти съдействам." И по-нататък материалите, трябва да се приберат. И отива той с колата Петър Ганев, и той ги прибира у тях. И като ги прибира у тях, той знае, че аз съм работил с него. Вместо да ми се обади да дойда аз да прибера материала и архива, те ги държат месеци наред там в тяхното мазе. Шест-седем месеца ги държат или повече, става наводнение. И понеже става наводнение, водата отива към материалите, към кашоните. Тогава те извикват представители на Братството, онези които се занимават с библиотеката. Отива Величка Драганова и други, прибират материалите в кашона, и ги занасят в къщата на Райна Калпакчиева, която тя я завещава, и която става впоследствие т.н. „Бяла къща". И тези неща те ги държат години наред.

И сега кое е най-интересното? Най-интересното е, че всеки, който минава през нейните материали си прибира по нещо. Пример: ами онези, които бяха от антуража на Лиляна Табакова, те прибраха всички тези материали по теми за които говорех. По-нататък Благовест Жеков, който е музикант също си прибира доста неща в папки. След това материала отива при Петър Ганев. Петър Ганев също си прибира много неща - един-два кашона си прибира. И онова, което онези поемат и занасят в „Бялата къща", там да седи и да се съхранява, вече този материал е разбит. И по-късно, когато аз работех със спомените на Пеню Ганев, а това е бащата на Петър Ганев, когато се ровех там в мазето и търсех материали, той беше ме допуснал, тогава излезнаха един-два кашона с материали на Лиляна Табакова. И той ми каза: „Ами те са на Лиляна - вземи ги." И аз ги прибрах. Какво бяха? Там беше единия кашон бяха нотни записи, другия кашон бяха разни други материали. Какви бяха други материали? Ами различни материали, които в момента са при мен и с които аз сега ще работя. Аз с тези материали още не съм работел. Така че това бяха два примера с доказателство, че през всеки един етап материалите се разбиват и се взимат, крадат се. Целта е да се унищожи този неин архив и досега всичко сполучва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...