Jump to content

6.16. Материалите на Кръстю Христов


Recommended Posts

6.16. МАТЕРИАЛИТЕ НА КРЪСТЮ ХРИСТОВ

По този въпрос така. Следващият етап - аз прегледах онова, което аз съм получил. И на единия кашон пишеше: „Материали на Кръстю Христов." Отварям аз кашона и какво да погледна! Първо този материал на Кръстю Христов аз го познавам. Защо го познавам? Защото тя ми го показваше. Кога ми го показваше? Ами показваше ми го 1991 година, когато аз работех. А сега е 2007 г. Значи са минали 16 години! Обаче, аз го помня, аз имам памет. Не само памет в моето съзнание, обаче и зрителна памет и аз го познавам материала, и знам какво представлява, и аз са запаметени в мене и нейните разкази за този материал и уважението, което тя имаше към Кръстю. И аз знаех ролята на Кръстю в нейния живот - аз знаех, друг не знае, защото аз съм присъствал на това, което тя е разказвала, аз съм присъствал на всичко онова, което са разказали нейните съвременници за нея и за Кръстю, и аз съм онзи, който е слушал какво са разказвали Мария и Борис за Кръстю и ония други техни съвременници за Кръстю и за Михаил Иванов. Така че тия неща за мен бяха напълно ясни, но това е един материал, който също беше интересен - исторически интересен материал.

И този материал така както тя ми го е показвала, и както ми го е разказвала, този материал сега в момента, след като отворих кашона, който ми беше предаден, и на който пише: „Архив Кръстю", нямаше ги тези материали, за които тя ми ги разказваше.

Пример: за всеки рожден ден на Лиляна Табакова този Кръстю пише едно официално писмо, той се облича официално, чука на нейната барака, целува ръка, поднася неговото писмо към нея. Тя го приема с голям ритуал, големи неща. И той облечен официално, покланя се пред нея нали, и т.н. и т.н. Все едно, че тя е на сцената на Скалата или на Метрополитен опера и е някаква голяма, и предава й писмото, чете го писмото. Тя мига, поглежда към небето. И то изобщо не е за разправяне. Тя ми ги е разказвала тези неща. И освен това той на празниците, т.н. братски празници, това е деня на Пролетта, деня на Учителя, Рождения ден на Учителя, след това по време на съборите, заминаването на Учителя и т.н. - те са 4-5 братски празници, той също пише писма, отива при нея, носи ги официално и т.н. и т.н.

И всички тези неща тя ги съхраняваше, и ги пазеше, беше ги описала и тези писма в момента ги няма. После имаше много други неща, които тя ми е разказвала, ми е показвала и сега аз това, което прегледах в кашона, което беше ми предадено на 16.02.2007 г., тия неща ги няма. И това, което беше оставено, то беше разбито. Това на никой не му трябваше. Първо те не познаваха и материала, не познаваше човека. И това, което е оставено, то е така разбито и дали мога аз от този материал нещо да подготвя като очерк за него аз на този етап не мога да кажа, но ще направя всички опити да го представя. Защо ще направя? Ами той е, който в момента задейства нещата, за да получа този архив, защото той иска да го има в „Изгревът" заедно с Лиляна Табакова. Защото на този етап аз съм подготвил материала на Лиляна Табакова и без този материал, който сега получих, аз можех да издам два тома. Така че материала на Кръстю е разбит. Освен това няма снимки. Ето например в „Изгревът" том XXII, ами аз съм поместил три негови снимки с Учителя, поместил съм и една снимка на Лиляна Табакова. Но това аз съм го направил, не го е направил някой друг. И тия снимки са там, и те са много красиви снимки. Вижда се Кръстю в присъствието на други последователи на Учителя около Учителя. Той весел, засмян, вижда се много добре и т.н. Така че аз съм го поставил в „Изгревът" том XXII и той го има.

Сега, друго нещо, което искам да кажа, много хора това не го знаят, той е бил куц. Как куц? Ами той е имал вродена локсация на един от крака и от което единия му крак е по-къс. Това е от рождение. Вие сте виждали хора с вродена локсация - клати се като паток, единия крак му е по-къс и той ходи на пръсти. Така че той е белязан още от онова време. Така че онова, което Учителят казва: „Тука на Изгрева дойдоха куците, сакатите, слепите." Това е вярно. Той е един от онези, който е бил куц. А има и куци жени, така че има и сакати жени. Така че всичко което е говорел навремето Христа, това което е говорел Учителя всичко се сбъдва и Неговите последователи са слепи, куци, сакати, и какви ли не още. Така че неговите снимки ги има в „Изгревът" том XXII. Така че аз съм се отчел пред него и много от неговите снимки не дойдоха, защото бяха окрадени. Това е положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...