Jump to content

Съборът през 1926 г. Погледът на мъдреца, Методи Константинов


Recommended Posts

Изгревът..., т. 4, с. 417-418.

ПОГЛЕДЪТ НА МЪДРЕЦА

Методи Константинов

....През тази същата година (1926), през август, трябваше да стане нашия събор, в който взомат учяастие не само ръководителите от кръжоците в различните градове на България, но и много представители и членове на братството. Съборът беше разрешен по искане на ръководителите от министър-председателят на България.

Сутринта в деня на откриването на събора, който щеше да се състои на Изгрева, аз придружих Учителя от дома му на ул. "Опълченска" 66 към Изгрева. Пристигайки в гората, почти по средата на пътя за Изгрева, една сестра ни среща и ни каза, да не отиваме на Изгрева, понеже целият Изгрев е обкръжен от стражари, които не позволяват нито да се влиза вътре, нито да се излиза навън. Моментът беше много интересен. Учителят внушително ме погледна и аз светкавично разбрах. Неговата повелителна мисъл. Аз помолих сестрата да придружи Учителя обратно до ул. "Опълченска" 66, след което се отправих направо за дома на министър-председателя Андрей Ляпчев. Така интуитивно долових мисълта на Учителя и затова като стрела се спуснах към дона на министър-председателя.

И наистина, ако бях закъснял само с 2-3 минуто, нямаше да го заваря, понеже той тръгваше със своя автомобил за Варна.

Флуидът, с който ме изпрати Учителя беше така силен, че когато аз се приближих до министъра, той като че ли ме очакваше, хвана ме под ръка и ме попита какво желая. Аз му казах следните думи: "Г-н министре-председателю, днес е нашия съборен ден на Бялото Братство. Вие лично вчера разрешихте този събор да се състои на Изгрева. Днес ние бяхме изненадани, когато ни обкръжи полицията и иска да ни разпръсне. По чия заповед става това., на нас не ни е известно." Той почти нищо не ми каза, върна се в дома си и след две минути дойде и ми каза, че всичко е уредено. Аз му благодарих, отидох при Учителя и отново Го придружих до Изгрева. Когато пристигнахме там, нямаше нито следа от стражари....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...