Jump to content

„Закон за Кармата. Общо и индивидуално.“


Recommended Posts

Ще се опитам да опиша накратко методите, които ни дава Школата на Бялото Братство за по-бързото изплащане на кармата. На скоро бях навън, на разходка, и ми потрябва химикалка – взех на заем такава от касиерката в кварталния магазин с обещанието, че ще я върна след 5 минути. Обаче забравих … Отнесох си я в къщи и изобщо даже не успях да я използвам (въпреки че, това няма абсолютно никакво значение). И така, цяла седмица забравям да я взема с мен, когато излизам и да я върна – от срам дори започнах да избягвам магазина. На края на историята сънувах, че им връщам обещаната химикалка. На сутринта това беше и първата ми работа – да я върна и съвсем сериозно да се извиня за забавянето.

С този обикновен наглед пример искам да покажа, че наруших, не изпълних обещание и че няма да имам отново спокойствие и мир, докато не върна не моето и не изпълня докрай обещаното. Защото кармата действа винаги и за всичко – тя е безпощадна, без изключения. Тя, всъщност, е един закон за справедливостта, който много харесвам. Тя не прибавя нещо от себе си. Тя е като един наблюдател, който много стриктно и точно записва в тефтера си всичко онова, което човек върши или обещава. И докато той не изплати и последната стотинка (кодрант) от задълженията си – свобода няма!

Когато даваме обещание, ние всъщност не го правим към отсрещния човек (обект), а по-скоро, това е едно заявление към цялата вселена, която ще следи дали то ще изпълни или не и дали това ще бъде навреме. За това и Учителят толкова много е държал да се намери и плати бележката за радиото, преди да си замине, защото е знаел окултното значение за едно такова неизпълнение на задълженията. Щом този закон важи за Великия Учител, то какво остава за нас?!

За това смятам, че за всеки един от нас е от кардинално значение да си постави за цел да разплете до край и изплати всички свои кармични връзки. Да развърже от себе си всички вериги и окови, които го притискат и държат към земята. Да стане завинаги ясно, че малките неща са от кардинално значение. И да разрешаваме въпросите, които стоят пред прага на нашата душа не по човешки начин, а по Божествен (или поне да имаме такъв стремеж).

Един от методите, които се дават в Школата, това е пеенето. Чрез пеене човек по-бързо изплаща своята карма – за това и Учителят може би толкова е държал на пеенето и занимаването с музика. Конкретно една такава песен е „Мехейн“.

Друго, което може да се практикува за по-бързото разплащане на дългове е 36 часовия пост. Съзнателен, а не случайно или по принуда издържан …

Друг метод, който ни дава Учителя е вечер да се съзерцава звездното небе в продължение на 10-15 минути. По този начин, казва, вие се свързвате с напредналите същества, които идват и ви помагат – така, бедите, които са ви определени за следващия ден могат да се отменят.

За разчистване на сметки всеки ден от седмицата да се казва по сто пъти един глагол. За понеделник – „чистя“, вторник – „побеждавам“, сряда – „уча“, четвъртък – „давам“, петък – „любя“, събота – „съграждам“, неделя – „светя“.

Постепенно от по-малките и лесни за изпълнение неща преминава към по-трудните, като например – прошката. „Да простиш и да обичаш – това са много трудни работи, казва Учителя. Има един велик закон в природата: като прощаваш, ти добиваш своята свобода.“ Когато започне разцъфтяването или пробуждането на човешката душа тогава той много лесно започва да люби – всички и всичко, търпелив е и се стреми навсякъде, където може да направи добро, да носи светлина, да примирява. Той е смел и решителен. А правилната обхода, за която Учителя толкова много е държал и не веднъж е говорил, е за да ни предпази от навличането на нова карма …

Стига ме и до апогея на нещата, който човек може сам да направи, стига да стигне до това съзнание и да го изпълнява, за да изплати кармата си: Самоотричането - закон за свободата. („Не аз, а Христос в мен! “)

Когато един ученик напредне в своето духовно обучение и вече е изплатил своята карма, вярвам, че той би могъл да понесе на плещите си и родова карма и да я изчисти. Вярвам също така, че едно живо, духовно, пробудено и напълно осъзнато общество, би могло да изчисти през себе си национална карма. А за кармата на човечеството – знаем Кой я пренесе през кръста. Само същество като Христос би могло да направи подобно нещо и го направи, от любов към човечеството. Великата жертва. Вечният пример.

Всъщност може би тук е момента разгледаме и въпроса как след като закона за кармата важи за всички Христос приема върху себе си греховете на цялото човечество. Духовната наука обяснява това така: когато човек извърши грях, той се отдалечава от своя път към съвършенство, кармата идва и той трябва да изплати греха си. Да предположим, че още в този си живот или в следващия той успява да се разплати и вече е така да се каже чист, обаче неговият грях все още съществува като факт на земята и той е абсолютно безсилен него да заличи. Това прави Христос – заличава този факт от земята. Щайнер дава и друг пример. Казва горе-долу така: ако например вземем един човек роден през 793г. който е съгрешил и погледнем в Акаша за неговия грях, за да изследваме кармата – ние не бихме могли да го видим. Ако обаче се проникнем себе си с Христос си и отново погледнем в Акаша – този път ще видим неговия грях, който стой в акашовите хроники като факт. Това е възможно да се случи, защото Христос всъщност е взел греха в неговото царство. Антропософията казва : „Кармическата справедливост остава да съществува, но по отношението на действието на един грях в духовния свят се явява Христос, който взема този грях в своето Царство и го носи нататък“. Това всъщност представлява заличаването на греха в хода на земното развитие чрез Мистерията на Голгота.

За българите знаем, че сме черният дроб на планетата. В една беседа (мисля, че беше от Утринни слова 1936г.), Учителят над четири пъти казва колко е важно българите да имат здрав черен дроб. Пример за това как с едно индивидуално действие – изчистване на черния дроб, човек може да окаже сериозно влияние на общите процеси, протичащи в целия космос. Човек се движи по кръста на еволюцията и когато той изплати своята карма напълно, от движение по хоризонталата на кръста, той преминава в движение по вертикалата и става управител на собствената си съдба. И от там започва истинската свобода, лично творчество и човек може да изпълни земната си мисия. Тогава той излиза от Самсара – колелото на преражданията и може да продължи към живот, учене и служба на други планети и слънчеви системи. Тогава той ще се е издигнал до нова сфера, от която би могъл да действа като учител на човечеството.

23.10.2017г.

София

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...