Jump to content

Recommended Posts

5:30 ч., 23 юни [петък], 1922 г. - София

Мълчание

Добрата молитва

Четиво - Битие, глава 45

Вчера ви говорих за пост и молитва. Тук ще се привлекат само ония братя, които са повдигнати. Това трябва да стане по вътрешно подбуждение. При много хора изпълнителите скъсват веригата, затова ще ги направим само с 10 души.

Двама души се молят, единият има материална връзка, другият - духовна, каква връзка могат да имат? Ако се даде пост и молитва на широк кръг може да се мине в друга крайност. Както сълзите на малкото дете, което смята, че като плаче, майка му дава. Трябва всичко да става съзнателно.

Със свещениците Невидимият свят не се разправя. С тях сам аз мога да се разправя. Духовенството ние трябва да го снемем, за да не ни задавя.

Вие искате да ви дам знание, но вашите мисли не са чисти, вие ще почнете да търгувате, да правите сделки.

Сега всичко на опит. Като дойде някой и се препоръча за Учител, ще го пратим при някой болен от живиница22 да го излекува, щом Господ е с него. Някои са скарани - да ги сдобри. Трябва да изпитвате и себе си. Ако вие имате и най-малкото съмнение в мен, връзката ви с мен е скъсана.

Там, където ние можем да действаме, трябва да действаме. А там, дето не може, Невидимият свят действа.

У вас има желание българският народ да се повдигне - това е едно не добро желание у вас. Досега ние му дадохме много, а той нищо не е дал. А, за да се повдигне, не са му нужни, първо - земя и, второ - пари. Това е външната страна. Но ако всичко това е за благото на едно малцинство, нищо не се ползва. Ние трябва да желаем Отгоре да му се повдигне съзнанието.

На духовенството ще действаме със сила. Това духовенство ще го изолираме от наряда - ще го деградираме. Деградирането им е започнало, не го спирайте. Не искайте тяхното благословение. Тия духовници, които искат да реформират, са остарели. Вие се молите Господ да ги вразуми, значи да благослови голите канари. Ние ще се молим с онази молитва Господ да разруши всички тези стари форми.

Няма да проповядвате на лошите хора Любовта - те ще се стопят, та ще стане наводнение.

Цачев (студент в София, но е от Варна) замина преждевременно, защото го заобиколиха жени, та го изчерпаха предварително. Тъй стана и с двамата младежи Михаил и Кръстю23 (Дарбата, която им се даде, скоро я изявиха чрез гледане24). В Братството ще се говори само Истината, всички хора имат дарби.

Сега ще започнем с чистотата отвън и с чистотата отвътре. Ще кажем на Господа да ни даде време да изправим погрешките си. Ще докажем на Господа, че ние сме способни да работим.

Като разделяме света на духовен и физически, явява се борба, а като ги съединим, борбата изчезва. Сегашното ни положение е неестествено, а с Новото учение искаме да направим живота естествен.

Някои казват: „Учителя ми каза това-онова Отгоре.“ Аз съм на физическото поле, елате и ме попитайте, защо ще чакате да ви бъбри някой! Никога не съм дал някое нареждане или молитви, та да останат така, все някой ще прибави нещо от себе си, нещо свое и тогава работата се разваля. Ония, които са изпълнили моите нареждания, са получили добри резултати.

Нашата пряма цел е Божието дело, материалните работи са посторонни. Едно зло има, мнозина са влезли в Братството не да внасят, а да изнасят.

Ако Божието дело в България успее и вашите работи ще успеят. То ще успее, но за вас е важно във вашите години да успее.

Между вас има една дисхармония, която идва от външния свят. Голямата ви грешка е, че вие в 10 години изчерпахте всичката енергия на Братството все за българския народ и за Църквата и сега съм затворил крана.

Сега ще гледаме да се успокоим, спокойствие трябва. Работите си вървят по свой естествен ред. Ние сме в един свят на личен егоизъм, за това гдето влезете, използвайте другия.

Туй Учение, което аз ви проповядвам, от 2000 години никой не ви го е проповядвал. Не мислете кой съм аз. За да ме разберете, елате и стойте половин година при мен в мълчание и ще ме разберете много повече, отколкото да ви говоря цял ден. Не се спъвайте на личността ми, вие трябва да се запознаете с великия Божи закон „Абсолютната Истина“

Във вашето съзнание не трябва да има раздвояване, аз съм дошъл да изпълня Волята Божия.

Сега за смърт не говорете и за старост не говорете. Ще стане смяна на службата, в по-висока длъжност ще ви се разшири съзнанието.

Сега ще се борим с Църквата, в която Черното братство действа, за да задуши Новото течение. България можем да я направим на каша, но няма да оставим да се опозори Божието име. Никакъв компромис!

Всеки от нас ще прояде корема на оня крокодил, който ни глътне. Този строй ще го съборим. Народът е добър и на мястото си, нему е нужно ново духовенство.

С управляващите ще действаме разумно, с духовенството няма да се приближаваме, а ще се сближаваме с хората. Ние сме пратени да градим, а не да поправяме грешките на духовенството, за техните икони, свещи и кандила.

Трябва да се започне в братството една по-осезателна работа. Формулите не се употребиха на място и сега ще дадем такива на хора, които ще ги опазят. Постът и молитвата трябва да стават много тайно.

(Чете Библията стр. 856, Евангелие от Марка, глава 9: 12 стих25 ). Илия значи външните условия, които трябва да се изменят, за да дойде Царството Божие.

Ние ще изолираме всички от Братството, които не са с нас. Тях съм ги изолирал. Те или трябва да работят с мен, или трябва да излязат. В съзнанието си няма да се свързваме с тях. Няма какво да се примиряваме с тях. За Църквата са отговорни духовенството, ние сме отговорни за Царството Божие.

С всичките нови течения, които са за свободата, ще се приближим, може да бъдат и неверующи.

Спечелете парите и седнете на тях, но не се осигурявайте, не се надявайте на тях.

С вярата се повдига вашата интелигентност. Вярата ви да се усилва във вашето съзнание. Не се ли изпълни Волята Божия - зло пише.

Като се върнете, ще привлечете всички, на които съзнанието е повдигнато - чисто. А да допуснете ония, на които съзнанието е нечисто, значи да си навлечете неприятности.

Зад Георги Сотиров седи Черната ложа. Сам той не е от Черната ложа, но е под нейното влияние.

________________________________________

22 Живиница - рани от болест на жлезите, които стават най- често по шията; заушка и др.

23 Става дума за Михаил Иванов и Кръстю (Христо) Трифонов.

24 Под „гледане“ се има предвид предсказване. По време на събора през 1922 г. те са се наричали преродените Кирил и Методий и много братя и сестри са се допитвали при тях за бъдещето си.

25 Марк, 9:12 „А той отвръща и рече им: Истината, че ще Илия първом да дойде и да устрои всичко“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...