Jump to content

Начален акорд - сформиране на ачларската комуна в края на март 1922 г


Recommended Posts

1. Георги Томалевски - Братска

комуна в село Ачларе през 1922 г

Всичко, което се съдържа в следващите редове, е една глава от замисления от мен роман, който ще носи заглавието „Богомил Еремиев“. Този роман ще види бял свят, ако небето ми подари време и сила, за да го напиша.

Начален акорд - сформиране на ачларската

комуна в края на март 1922 г

- Новият живот трябва да се покаже на дело, а не само като теория - каза Коста в една от срещите на младите приятели.

- Това е най-същественото - обади се друг глас след него. - Един опит е крайно необходим, за да изпитаме в практиката това, за което приказваме.

- Какво може да се направи сега? - запита Жорж Радев.

Коста наново взе думата. В гласа му, макар малко развълнуван, трепти решителна увереност.

- Нали земята е най-прекрасното училище - в школните беседи неведнъж е казано това. Освен това съжителството е най-сигурен метод за опознаване на хората. То е лабораторията, в която можем да преодолеем някои грапавини в характерите.

На тази среща решихме да се образува първата братска комуна93. За тази цел избрахме едно село в Югоизточна България, където младите братя ще имат условия да я осъществят. Един наскоро овдовял селянин с две деца има сто и шестдесет декара земя. Там има нужда от работни ръце. Този селянин е наш съидейник. Колкото и да са напластени у него стари навици, които му пречат да свикне с една нова обстановка в неговия живот, ние ще се справим с това.

Работите се развиват необикновено бързо. След няколко дни нашите денкове са стегнати и първата група от приятелите вече пътува. След това и аз тръгвам с Коста.

- Къде ще заминаваш? - запита майка ми.

- Отивам с приятели в едно село. Там ще работим земята. Ще се учим, да станем самостоятелни люде.

- На добър час! - каза ми тя. - Не се преуморявай.

Майка знаеше, че ние сме „сериозни и честни деца“ и не се опита да ме разубеждава.

Влакът ни пристигна на гара Карнобат. Пролет е. Небето е дълбоко и току-що окъпано. Бели облачета бавно се носят по лазурния му свод. Радост трепти в душата. Сякаш сме птички, излезли от кафез.

За нашата комуна в Ачларе94 - село в карнобатска околия - най-общо може да се каже следното.

Ачларе е богата плодородна шир, в която царуват мир, свобода и тишина.

Стоиш сред полето, загледан в дългите равни бразди. Чуваш удари на мотика. През тези дни дръвчетата, пръснати тук-таме из още тъмните ниви, са облечени в бяла копринена премяна. Ще дойде жаркото лято и същите дръвчета ще сложат своите зелени наметала. Привечер тук е много тихо. Чува се само започнатата преди милиони години песен на щурчето.

_______________________________________

93 Димитър Грива разказва как се е случила връзката с бай Жечо, домакинът на комуната в Ачларе: „Братята вземат решение за комуна и Тулешков отива на „Опълченска“ 66, където живее Учителя с категоричното решение, че трябва да направят комуна. И като влиза в двора така, както е долу в приземието, където има мазе и излиза така по стълбите и вижда един човек с такава една гугла, такава като калпак, такъв един голям селянин и след него излиза и Учителя. И Учителя се обръща и казва на тоя селянин: „Ето го!“ Посочва Тулешков и запознава ги и той си казва искането. Селянинът се съгласява и тогава те заминават там и правят тази комуна, която е описана“ (Изгревът, т. 8).

94 Ачларе е старото име на днешното с. Екзарх Антимово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...