Jump to content

Правилник за вътрешния ред в Общество „Бяло Братство" - Русе


Recommended Posts

Правилник за вътрешния ред в

Общество „Бяло Братство" - Русе

На 8 ноември с.г. членовете на русенското комунално сдружение провеждат Общо събрание за да обсъдят и приемат „Правилник за вътрешния ред в Общество „Бяло Братство“ - Русе“ с едногодишен срок на действие. Той включва осем точки и е придружен с доста обширни допълнителни обяснения, с цел да се регламентира най-подробно и точно цялата организация на стопанската дейност.

На първо място в него се посочва, че сдружението има четири категории членове - основатели, действителни, на изпитание и приходящи:

• Основатели са учредителите на Обществото;

• Действителни са тези, които притежават високи морални качества и за които общото събрание е гласувало единодушно за приемането им;

• На изпитателен срок са всички останали, които трябва в продължение на две години с послушание и трудолюбие да докажат привързаността си към идеите на „Бялото Братство“, за да бъдат приети като действителни.

• Приходящи са временно пребиваващите братя в стопанството от други селища на страната.

Управителното тяло според правилника се избира само измежду основателите и, впоследствие, от новоприетите действителни членове, т.е. това са хората със статут на „старши братя“ в Обществото. Обсъждането на всички важни въпроси става само от основателите и редовните /действителните/ членове. Но от благата на колективното стопанство се ползват всички, без разлика на старшинство, срещу лично трудово участие.

Категорични изисквания Правилникът поставя към всеки един член - да бъде честен, трудолюбив, учтив и любезен, както в Обществото, така и вън от него. Той изрично подчертава, че отношенията между братята и сестрите трябва да са в съгласие с „Божествената Любов“. Младите трябва да засвидетелстват послушание и уважение към старите, а старите да им показват грешките и бащински да ги напътстват.

Управлението, т.е. Управителният съвет поема цялата отговорност за добрия ред и правилното разпределение на работата в стопанството. Пред него се отчитат ръководителите на различните стопански отдели. Касата е обща за всички отдели и се държи в Търговския отдел на Обществото. За издръжка на недвижимите имоти на сдружението се определя годишен бюджет от 150 000 лв. Той се разпределя по следния начин: за дома на Никола Ватев - 40 000 лв., за дома на братя Маркови - 50 000 лв., за дома на Братското имение в „Свирчовица“ - 60 000 лв.

За неизпълнение на посочените изисквания в Правилника за провинилите се предвиждат четири степени наказания:

• Забележка насаме от председателя на Управителния съвет или от неговия заместник;

• Забележка от целия Управителен съвет;

• Мъмрене пред всички членове на Обществото;

• Отстраняване от Обществото за време, определено от Управителния съвет.

След Общото събрание от 8 ноември 1922 г., приело Правилника за вътрешния ред в Общество „Бяло Братство“ - Русе, се свиква следващо Общо събрание на 31 януари 1923 г. На него се отчита годишният баланс на Обществото за изминалата 1922 г. с уравнена сметка „Печалби и загуби“ на 112 476,35 лв. Общите материални активи на сдружението се изчисляват на 521 010,37 лв.

Оттук до края на 1925 г. следва близо двугодишно прекъсване на протоколирането на дейността на русенската Братска задруга. Това може да се дължи преди всичко на вътрешни неуредици в управлението на стопанството.

Известно е, че в стопанството на русенското Общество през лятото на 1923 г. пристигат младежи от София и други Братства в страната.

Вероятно Никола Ватев се е оплаквал на Учителя за сполетелия го неуспех да постави на „добра организационна“ основа „комуната“ в Русе. С писмо от 8 май 1924 г. Учителя му отговаря от столицата като го успокоява, че „всичко постепенно ще се изправи“. Но той в достатъчно ясна и категорична форма изказва неодобрението си към организационните начала на русенската комунална задруга: „Не се уповавайте на човешките разпореждания и уредби. Доброто, Любовта с устави не върви, тя е свободна“.

Поради усложнената вътрешнополитическа обстановка през лятото на 1923 г. и 1924 г. общи събори на „Бялото Братство“ не се провеждат. Местните вестникари обаче не пропускат случая да се изявят на публицистичното поле с атрактивни коментари по тази проблематика. Така във в. „Русенска поща“ в началото на август 1923 г. се появява редакционна статия под заглавие „Сезонът на Дъновистите. Столицата на белите братя“, в която се посочва, че последователите на Учителя по традиция през този месец уреждат в Търново, където имат „пространно имение с разкошна вила“, ежегодни събори. Застрашено от нарастващото влияние на Учението, търновското свещеничество отправило покана за диспут към Учителя, която според вестника той вероятно щял да приеме. В един от следващите броеве на вестника се уточнява, че въпреки започналите приготовления за събора от последователите, той е забранен от правителството. Към тази мярка властите прибягнали, защото те не били законово легитимирани, т.е. не се знаело „каква организация са те: религиозна секта или само дружество, което няма свой устав“.

В изострена обстановка на политическа несигурност в страната се открива последния Търновски събор на „Бялото Братство“ на 23 август 1925 г. След приключването на събора, преди заминаването си на 29 август, Учителя е арестуван заедно с Никола Ватев и Ковачев, но са освободени след броени часове. Есента на с.г. е обискирана вилата, където се провеждат търновските събори, и се конфискуват някои окултни предмети на Учителя.

В заседанието на Управителния съвет от 16 януари 1951 г., когато председател е вече не Никола Ватев, а Георги Димитров, се обявява открито публичната тайна, че софийското Братство през 1924 г. е отпуснало на Общество „Бяло Братство“ - Русе безлихвен кредит в размер на 240 000 лв. От така получената сума - 50 000 лв. задържа тогавашният председател Никола Ватев за лично свои нужди, а останалите 190 000 лв. са употребени за целта, т.е. за закупуване на поземлени имоти. Движението на тези средства не е било отразено по счетоводните книги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...