Jump to content

Recommended Posts

МЕРКУРИЙ

Втората планета от Слънчевото семейство е Меркурий със символичен знак /Nikolai_Doinov_astrolog_1_026.jpg/. Неговите размери в сравнение с другите Планети са сравнително малки. Той има диаметър около 5000 километра. Понеже се движи в орбита между тази на Земята и Слънцето (вътрешна орбита), той се приема за вътрешна Планета. Този малък размер определя и нещо от естеството на силовите течения, които изхождат от него и влияят върху Земята, живота на нея и по-специално върху човека. Тези влияния не засягат дълбоките изяви, а засягат близкия, непосредствено до родения човек свят, неговата обстановка, опознаването и използуването муза задоволяване на обикновените нужди.

Силовите течения на Меркурий чрез Звездното тяло на човека създават и оформят мозъчните центрове, които се намират в долната предна част на мозъка - около веждите. Затова хората, които имат подчертаното влияние на Меркурий, имат добре оформена и развита тази част на челото. Там са центровете, които дават възможност да се схваща и разбира околната среда, обстановката, при която се намира даден човек, формите, размерите, теглото, багрите, реда, който съществува около него, а също и стремежа към този ред, за да може да бъде ползван за,постигане на своите задачи и нужди. Художниците, скулпторите трябва да имат добре развити тези центрове, а също и хората които ще трябва да решават практичните задачи, свързани с обикновения живот, с нуждите на човека. Там също е и мозъчният център общуването - говора.

Nikolai_Doinov_astrolog_1_007.jpg

Фиг. 7. Мъжки Меркуриев тип

Тези, създадени от Меркурий центрове, особено когато въздействието на Планетата е силно и центровете са добре оформени, дават израз и на другите части и органи на лицето, главата и тялото. Тялото е ниско, слабичко подвижно с мургав цвят на кожата. Лицето има крушообразна форма, главата е с удължен назад череп. Косата е с тънки косми, добре покрива главата и обикновено е кестенява. Челото е право и, както вече отбелязахме, е добре изразено около веждите. По него обикновено почти няма черти или, ако има, те са слаби, а вертикални линии няма, защото Меркуриевите типове не са устроени да правят волеви усилия за преодоляване на съпротивлението, което съпътства осъществяването на поставените задачи. Веждите им са повече или по-малко дъгообразни,показващи лесна възбудимост. Очите са обикновено по-големи и имат формата на бадеми, изразяващи интереса и изгодата в чувствата, които ще отдадат. Носът на Меркуриевите типове е прав и тънък, което показва повърхностно и бързо разглеждане на всички въпроси. Устата е средно голяма, с тънки устни, особено горната. Това говори за голям контрол на ума върху чувствата, слаба чувствителност и емоционалност, силно себевладеене, студена пресметливост при всички случаи в живота. Този тип хора отдават чувствата си, пресмятайки всякога ползата и изгодата, която ще имат от това. Брадата е заострена, показваща променливост в мисли и идеи, липса на устойчива воля за осъществяване и реализиране на поставените задачи.

Като изключим Плутон, който малко е проучен, установено е, че Меркурий има най-голяма плътност на своята маса от всички Планети, която се изчислява на 5,62 пъти по-голяма от тази на водата. Затова неговото влияние предразполага към по-тесен контакт с материалното, осезаемото, към материалистичните науки и ползата, която може да се извлече от всичко това. преди всичко за личността.

Меркурий обикаля Слънцето за 88 земни денонощия, като се движи със средна скорост от около 48 километра в секунда, а когато е най-близо до Слънцето (в Перихелий), тази скорост достига 58 километра. Това придава на влиянието му върху родения способността бързо да схваща, разбира и да се ориентира във всичко. Тази способност е особено ясно изразена, когато Меркурий е в Перихелий, и по-слабо, когато е най-далеч от Слънцето - Афелий. Дали Меркурий е в Перихелий, или в Афелий, разбираме от таблиците, с които работим. Ако за едно денонощие той изминава повече от два или около два градуса, тогава той е в Перихелий. Ако изминава по-малко от един градус, тогава е в Афелий.

Орбитата, по която Меркурий се движи около Слънцето, сравнена с орбитите на всички Планети след Плутон, е най-разтеглена. Известно е, че когато едно тяло се движи около един център по окръжност, пътят му няма Ексцентрицитет и отбелязваме за него, че е нулев. Ако тялото се движи по елиптичен път (елиптична орбита), то отбелязваме, че то има ексцентрицитет. Колкото той е по близо до единица, толкова неговата орбита е по-разтеглена елипса и когато този ексцентрицитет стане единица, то орбитата на това тяло се приема за парабола Ексцентрицитетът на Меркурий, след този на Плутон, е най-голям от всички останали планетни орбити и е 0,206, което е много. При Перихелий той идва на 46 милиона километра от Слънцето, а при Афелий - на 70 милиона. Това дава една разлика от 24 милиона километра, която за неговата малка орбита е много голяма. Като се има предвид и това, че плоскостта на орбитата му не лежи в плоскостта на Еклиптиката, а сключва с нея ъгъл от 7 градуса, може да а твърди, че Меркурий след Плутон е най-силно пострадал от катастрофата в Слънчевата система, при която се е разрушила планетата Фаетон. Това положение на неговата орбита се отразява особено неблагоприятно върху влиянието му, определящо е г о и з ъ м, лична изгода и интерес особено при неговото силно влияние. Това се среща предимно в два случая: първият, когато той е в Перихелий, за което споменахме. Втория случай на силно въздействие имаме, когато Меркурий е в т.нар. долно съединение, за което отбелязахме във фиг. 4, Тогава Меркурий е точно между Земята и Слънцето и се намира от нас само на 82 милиона километра, което положение се отбелязва с буквата „R“ пред символа на Планетата. При тези два случая влиянието му е особено силно и дава сила на ума, но с ясно изразени егоистични стремежи. На първо място са сметката, личния интерес и изгодата. Да се очаква от човек с такова положение на Меркурий идеализъм и безкористна услуга е почти невъзможно, макар на думи да говори за безкористие.

При горно съединение, когато Меркурий се намира зад Слънцето, той е на 217 милиона километра от Земята с една разлика от 135 милиона километра (разлика значителна). При този съвпад имаме едно притъпяване на този груб егоизъм, още повече, че Слънцето е пред Планетата и подчертава стремежа към наука, предимно към изучаването на езици. Отразителната му способност, или т.нар. албедо, е много малка - едва седем процента от падналата върху него светлина, и силите, идващи от Слънцето, се отразяват, а 93 процента се поглъщат. Това говори, че влиянието му тласка човек към стремеж силно, ревниво и най-старателно да пази всички свои придобивки, с жажда да присвоява всяка ценна вещ. И ако при необходимост трябва да даде нещо, то е пресметнато възможно най-малкото, с възможно най-голяма изгода. Това има отношение и към неговите чувства и любовта му към противоположния пол. И тази най-висша изява на човека се свързва в повечето случаи с личния интерес, сметката, изгодата, която ще има, ако отдаде чувствата си на партньора.

Установено е, че Меркурий няма атмосфера, което придава на неговото влияние върху човека липсата на сдържаност, при която той бърза да се изказва, бърза при разискването на който и да било въпрос и с това тези хора са твърде повърхностни. При по-нисшите типове този подтик се изразява в несъществени приказки - бъбривост, в средните типове - в несдържаност при разискване на някои въпроси, а при висшите типове - в добър ораторски талант.

Около своята ос Меркурий се движи бавно и се завърта за около 60 земни денонощия. Това говори, че от получените много идеи при бързото му движение около Слънцето не се заражда стремеж да ги осъществява, а търси някой друг да стори това. Не са работливи, не са готови да изразходват напрежение за осъществяване на идеите, каквото е необходимо при тези случаи. Освен ако личните му интереси и ползата от дейността му не го подтикне към осъществяване.

До този момент не е установено какъв е наклонът на неговата ос и дали има въобще такъв по отношение на Еклиптиката. Но от гледище на Астрологията оста би следвало да е твърде наклонена, защото при всяка Планета тя има отношение към връзката с Идейния свят. При хора със силно влияние на Меркурий клокочат много идеи, но всички те са от по-нисшите полета на този свят - идеи безпочвени, илюзорни, без ефективно приложение.

Според Саабей, Меркурий при своето образуване и оформяне е ползвал и имал връзка с небесните образувания на Зодиакалното съзвездие Близнаци. В ясна и безлунна нощ в това съзвездие могат да се видят с просто око около 70 звезди, от които 14 са значително ярки - по-ярки от трета звездна величина, между които и две величави слънца: Полукс от първа звездна величина и Кастор от втора. Това говори, че със своите силови течения, съгласно принципа на гениалния Кристиян Доплер, тези влияния носят по-дълги силови вълни, което допринася те да тласкат и да събуждат интерес към материалните ценности, придадени към влиянието на Меркурий. Саабей е изразил това съзвездие като прегърнати двама братя - близнаци, от които единият е бял, а другият - черен. Големият интерес към придобиване на материални ценности, който това съзвездие внася във влиянието на Меркурий, има две възможности: да се използува за градеж и улеснение на човешкия род - това е белият брат. Същите тези ценности могат да се използуват за разруха, за спъване на човешкия прогрес -черният брат.

В това съзвездие има много променливи звезди (променя се техният блясък), поради което със своето влияние те придават променливост на стремежите в живота на индивида, предизвикани от приятните изгоди, които ще му донесат. Това е изразено в една митологична легенда, която ще цитираме тук: цар Тиндерей имал жена Леда, която с красотата си очаровала всички. За нейната прелест се говорело навсякъде. С дивната си хубост тя омаяла и великия Зевс. Щом я зърнал, той решил да я обладае. За да избегне неприятностите, които би му създала неговата законна съпруга, Зевс се превърнал в белоснежен лебед и като стрела се спуснал в покоите на Леда. От Зевс Леда родила две деца - син, когото нарекли Полукс, и дъщеря Елена, прекрасна като богиня, която по-късно станала причина за Троянската война. От своя законен съпруг Леда родила също две деца: син Кастор и дъщеря. Двамата братя Полукс и Кастор растели в голяма обич помежду си и станали прочути герои.

Nikolai_Doinov_astrolog_1_008.jpg

Фиг. 8. Женски Меркуриев тип

Полукс, който, имал божествен произход, бил безсмъртен - това е белият брат, защото доброто и прогресът са безсмъртни и вечни. А Кастор, който имал за баща обикновен, земен човек, е черният брат, който е смъртен. Така е изнесено в легендата: злото и спънките на прогреса на човешкия род са конечни и ще свършат когато и да било. Тук се прокарва и идеята, че доброто и злото вървят засега заедно, едно до друго. Това също картинно е изразено в една древна мъдрост: „Когато фенерът свети, най-тъмно е под него.“ Това е ясно изразената тясна връзка между светлината - доброто, и тъмнината - злото.

При наблюдение с телескоп Меркурий има фази както и при Луната.

Той обаче трудно се наблюдава, защото, както вече отбелязахме, неговото максимално отклонение от Слънцето е само 28 градуса. Затова той може да се наблюдава само когато е в най-голямо отклонение, и то само близко до хоризонта, след залеза на Слънцето,като вечерна звезда, или преди изгрев - като утринна звезда.

Господстващата психологическа черта при хора с ясно и силно влияние на Меркурий е бързо да се приспособяват и нагаждат към всяка нова обстановка и да използуват възможно най-добре всички изгоди, които тази обстановка може да им даде. Също те преуспяват и се срещат навсякъде, където има повече да се приказва, отколкото да се иска. Лесно блясват със своите приказки, но всред хората с по-ниско интелектуално равнище. Дълбоки познания не обладават и обичат да се изтъкват, че много и всичко знаят.

МЕРКУРИЙ В ДОМОВЕТЕ

Меркурий в първи дом, особено ако е близо до хоризонта - Асцендента, дава външния вид на индивида (тялото). Според това, до каква степен Слънцето е облагородило мозъчните центрове на Меркурий, имаме и по-съвършени белези, форми и качества, които той носи и дава. Това облагородяване се отнася както до неговото положение в домовете, така и до аспектите, които се създават с него.

Във втори дом Меркурий дава възможност на индивида да подсилва вътрешните качества, които Планетата носи.

В трети дом дава възможност на индивида да обяснява и предава своите знания и умения на хората, с които работи.

В четвърти дом Меркурий говори за неприятни разправии и сметки между родителите в ранната му възраст, а по-късно и с него.

В пети дом индивидът отдава внимание и чувства, засягащи противоположния пол, но със сметка, с търсене на интерес и придобивки, които би му донесло това отдаване.

В шести дом Меркурий дава разправии със сестрите и братята си, а също и с най-близките, предимно свързани с парични въпроси.

При Меркурий в седми дом връзката, женитбата са свързани все със сметка, с интерес, с полза и в много случаи показва, че партньорът ще бъде меркуриев тип.

В осми дом въздействието на Меркурий, както и на всички членове на Слънчевото семейство, ще бъде малко парализирано, притъпено и по-слабо.

В девети дом имаме човек с материалистични разбирания, обича да се изтъква и да приказва навсякъде.

В десети дом Меркурий дава способности и умение на личността да поучава другите, да ги напътствува; това са учителите и преподавателите.

Меркурий в единадесети дом говори, че роденият ще има връзки с хора на науката и с канцеларисти, от конто ще има полза и подкрепа в живота си.

В дванадесети дом Меркурий дава склонност към литературни занимания, особено ако Луната и Слънцето - Вулкан, а най-вече и двете, са там или са близо до хоризонта - Асцендента.

АСПЕКТИТЕ НА МЕРКУРИЙ

Отбелязахме, че най-голямото отклонение спрямо Слънцето е на 28 градуса. Най-голямото отклонение на Венера от Слънцето е 48 градуса. Следователно най-голямото отклонение, което могат да имат двете Планети една от друга, е 76 градуса, затова аспектите, които могат да имат двете Планети, са: съвпад, полусекстил, полуквадрат, секстил и 72 градуса. Изтъкнахме в легендата за двамата братя, че те се характеризират като големи герои, с което се подчертават възможностите, които имат техните мускули, стави на ръцете и краката бързо и точно да реагират на мозъчните подтици. Така например, ако един занаятчия има силните и добри аспекти на Меркурий с Венера, той ще бъде изкусен майстор, майстор от голяма класа. Защото под влиянието на Венера мускулите на ръцете и ставите много точно и правилно ще реагират на венерините подтици. Един човек на изящните изкуства - художник, музикант, инструменталист, за да бъде добър изпълнител, трябва да има силното влияние на Меркурий. Затова при добрите аспекти между Меркурий и Венера имаме изява на изкуства, в които пръстите играят голяма роля - свирене на пиано, цигулка и други от този род. Същото е и при приложните изкуства, изискващи умение всичко да се прави най-добре. При полуквадрат жаждата и стремежът за постигане на красотата срещат известни пречки.

При липса на аспекти между Меркурий и Венера подтикът и чувството за добро творчество липсват.

АСПЕКТИТЕ НА МЕРКУРИЙ С МАРС

При съвпад и добри аспекти имаме един активен и динамичен ум, способен преди всичко към разискване на всеки въпрос, със способност към добро говорене, а при висшите типове е налице добър ораторски талант. При лошите аспекти имаме един заядлив човек, готов при разговор винаги да апострофира с оскърбително изказване, противоречащо на онова, което се разисква. При по-нисшите типове имаме излишна, не на място бъбривост и стремеж към обсебване на чуждото - кражба, но на дребно (джебчийство и лъжа).

АСПЕКТИТЕ НА МЕРКУРИЙ С ЮПИТЕР

При съвпад и добри аспекти, особено при съвпад, имаме човек с голям интерес и жажда за материални придобивки - забогатяване. При по-добро и интелигентно ниво имаме силно изразен стремеж към знания и науки, като в това направление личността може да постигне много. При лоши аспекти имаме човек лаком, който обича прекалено и със стръв материалните придобивки, като приема, че това може да става и по непочтен начин - с измама и лъжа. Предпочита да блясва и да се изтъква със своите знания и умения, без те да са на голяма висота. Обича да го ласкаят и да се подчертава навсякъде. Има изразена склонност ДО използва услугите на другите, без да се чувствува задължен да се отплати за това. При нисшите типове този стремеж към материални придобивки може да става и чрез кражби, но по-наедро, в по-голям мащаб; те преиначават истината и лъжат.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ СЪС САТУРН

При съвпад и лоши аспекти имаме едно подчертано внимание към всички вещи, дреболии, продукти и каквото и да било, стигащо до най-дребното, със стремеж да го приберат и закътат, защото все може някога да потрябва. Обичат да се запасяват все от страх да не би да изпаднат в нужда, като често пъти, специално за продуктите, ги оставят да се развалят, без да могат да ги използуват. Плахи и предпазливи са. Имат голяма свидливост и ако се наложи да дават, те го правят с голяма пресметливост. При добри аспекти имаме човек със задълбочено търсене на истината. Те също имат голям сет към материалните ценности, но в един много облагороден нюанс, с който тяхното използване, бива за разумни и необходими нужди. Способни са към големи усилия и устойчивост за придобиване на тези материални ценности и успяват.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ С УРАН

При съвпад имаме човек със студени и резервирани отношения предимно към хората от противоположния пол.

Този съвпад, както и добрите аспекти, дава човек със способности и стремежи към новото, оригиналното, към особеното разрешаване на всички въпроси и постъпки. При точни аспекти и при добра интелектуалност на индивида пред нас са рационализаторите, хората, които откриват новото. В живота им се случват изненадващи събития и много благоприятни случаи, които им донасят голяма полза и улеснение. При лоши аспекти имаме човек, склонен към мислене, изказвания и действия, които са странни и неприятни за другите. При точни аспекти имаме крайно неприятни и изненадващи събития с лоши последици в живота на индивида.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ С НЕПТУН

При съвпад и добри аспекти имаме човек мил, симпатичен, отзивчив, с голяма интуиция. Всеки въпрос, всяка задача, още преди да е започнал да мисли за нея, е вече разрешена в главата му. При точните аспекти имаме литературни способности, засягащи повече отвлеченото - нереалното. Изобщо при силни позиции на Нептун имаме качества за изява на изкуството. При лоши аспекти имаме човек, който се поддава на измами и лъжи - доверчив човек. При точни аспекти тези измами и лъжи го засягат много лошо и остро.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ С ПЛУТОН

При съвпад е много лошо: такъв човек периодически като че ли престава да мисли, в него се явява скованост и обърканост и тогава, ако все пак нещо измисли, то ще бъде крайно лошо и пагубно за него - взема някакви неестествени и отегчаващи решения. При другите лоши аспекти има бъбривост, заядливост и желание да наложи своето, приемайки го за най-право, макар че съвсем не е така. При точни аспекти имаме хора, в които, като се вмъкне някаква идея, неправилна и дразнеща околните, те правят всичко възможно да я наложат на другите. При тези случаи околните не са способни с нищо да избият от главата им това неприятно състояние. При добри аспекти имаме една активност на мисълта, способна да се наложи на околните. При по-интелигентните типове имаме хора, които при разговор и разглеждане на ред въпроси добре и убедително се аргументират, т.е. имат добро и убедително слово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...