Jump to content

Recommended Posts

ТИПОВЕ РЪЦЕ

ЕЛЕМЕНТАРНА РЪКА. Наблюдава се при хора, които са в своя пръв стадий на развитие, на човешка еволюция. Те се характеризират със следните качества: ширината на ръцете е почти равна на дължината, като последната се мери от ставите на китката до края на пръстите. Ръцете са, общо взето, груби. При ръкостискане са без каквато и да било гъвкавост - дебели, нееластични. Палецът е къс, груб и поради слабата си подвижност при отваряне на ръката малко стърчи навън. Пръстите са изобщо груби, дебели, слабо подвижни и къси, без възли между фалангите. Кожата от външна и вътрешна страна е груба. Ноктите са къси, широки, груби, дебели, твърди, трудно се режат. На дланта, освен трите главни линии - на живота, на ума и сърцето, други почти няма. При това линиите на ума и сърцето са обикновено къси, особено тази на ума. Лунният и Венериният хълмове са твърди и груби. Такива хора са неспособни да разсъждават и изпадат често в раздразнение. Техните чувства и мисли са ограничени само в непосредствените, най-елементарни нужди и подтици. Стремежът им към творчество се ограничава само за задоволяване на тези насъщни негови нужди. Те са мъчно подвижни, тромави, апатични, безразлични към Духовните вълнения, често обаче са суеверни. Нямат големи изисквания, задоволяват се само с най-необходимото. На околния свят малко обръщат внимание, нямат претенции и изисквания към него. При тях често е налице една детинска наивност. Такива хора се чувствуват добре при земеделска работа.

РЪЦЕ С ЛОПАТОВИДНИ ПРЪСТИ, наречени от някои хироманти „Шофьорски ръце".Те са средно големи или големи, като под големи ръце разбираме такива, които като се сложат върху бузите (между носа и ушите), напълно да ги покриват. Върховете на пръстите са малко сплеснати и са по- широки от ставите между първата и втората фаланги. Палецът е обикновено среден до голям, като възлите между фалангите са добре изразени. Ръката при ръкуване е повече или по-малко с гъвкави стави, при което колкото тази гъвкавост е по-голяма, толкова човек е с по-схватлив ум. Такива ръце показват енергична, неуморима, активна, подвижна, трудолюбива, изобретателна, стремителна, самоуверена натура. Те нямат отношение към романтиката, отвлечените, без практично значение умствени занимания. Навсякъде и във всички науки търсят реалното и практичната им стойност. Обичат да командуват и са малко тиранични. За такива хора всеки труд е достоен за уважение. Те са предприемчиви, имат смелост да се захващат с огромни предприятия, строежи, селскостопански мероприятия, търговия, пътешествия. Способни са за фина и акуратна работа - фина механика.

Ако при лопатовидната ръка имаме много дълъг Юпитеров пръст, то такива хора проявяват любов към мистериозното, влечение към фантастика и стремеж да заблуждават. Ако Сатурновият пръст е много дълъг, имаме хора с активно въображение, влечение към окултните науки, устои и упоритост в изучаване на всички науки. Самотата ги влече и често изпадат в тъжно, потиснато чувство. Ако Аполоновият пръст е много дълъг, имаме стремеж към хумора, талант за имитация на хората, спънки и препятствия в уреждане на общественото си положение. Ако Меркуриевият пръст е много дълъг, показва усет и възможност за уреждане на практични задачи, търговия, влечение към инженерство, механика, електричество, а също и добър ораторски талант. Ако пък някой от тези пръсти е много къс, това показва липса на съответните качества.

ЪГЛОВАТА РЪКА. Тя е средно голяма, има добре развити пръсти с ъгловати върхове. Такива ръце показват твърдост, упоритост, своеобразност и дребнавост в мисленето и действието. Спокойни, старателни, самоуверени, сигурни, верни на дълга, обичат реда, методичността и системата, педантични, бюрократи. Палецът при тях е почти винаги голям, възелът между втората и третата фаланга е добре развит. Лица с такива ръце имат стремеж към моралистичните, социални и политически науки. Авторитетни са, обичат практичното и солидното. Стават добри, но твърде педантични работници и бюрократи. Обичат господството. Предпочитат повече реалното пред нереалното и отвлеченото. Това са практичните и талантливи деятели, които не се отдават на фантазия. Предпочитат доброто пред красивото, а полезното за тях е от всичко най-добро. Тесногръди са, лишени от свободен и широк замах както в изкуството, така и в науката и всички свои действия. Привързват се повече към формата, маниера, словото и са точни като часовници. Имат добри качества, но сами се спъват в своя път към издигане, благодарение преди всичко на своята дребнавост. Имат влечение към организация, подреждане, класификация. Максимата им е:„Всичко трябва да се нагоди добре, по правилата!" Верни са в любовта и в чувствата си, но не поради тяхната дълбочина, а просто защото така трябва да бъде и защото отговаря на добрия тон. Винаги са изчеткани , подредени, обичат етикецията, дисциплината, всичко в тях е обмислено и предварително подредено. Лицето им често насила се смее. Зле им действува промяната на времето и изобщо промените. Имат малко радости по своя вина. Консервативни са, обичат бавното развитие и не приемат нещо, което е ново и набързо дошло. Те имат само вкус към ботаниката, археологията, юриспруденцията, историята, политиката. Нямат отношение към метафизиката и изобщо към отвлечените дисциплини.

Ако при такива ръце Юпитеровият пръст е по-голям, имаме любов към истината и подчертана гордост. Ако Сатурновият пръст е голям, имаме сериозност и разсъдливост. Ако Аполоновият пръст е много голям, имаме любов към науката и размисъл в изкуството. Ако Меркуриевият е много голям, имаме умение за постигане на практични задачи. Ако някои от пръстите са много къси, тогава имаме една импулсивност, натура, пълна с нетърпение в обосноваването и аргументацията.

КОНИЧНА РЪКА. Такива ръце, когато пръстите са събрани, имат конична форма. Това е една хубава, приятна за гледане ръка, с конични, заострени пръсти. Хората с такива ръце са въобще негодни за физически и механичен труд. Колкото такива ръце са по-тесни и по-меки, толкова това им качество е по-силно изразено, стигащо до мързел. Тези хора живеят предимно по повеля на своите чувства и настроения. Сантиментални, романтични натури миролюбиви, дружелюбни и весели, във висша степен впечатлителни. Естетичното силно ги привлича. При тях не може да се изисква устойчивост, постоянство и последователност в действията им. В обикновеното общество на чашка кафе те имат успех, разговорливи са и до известна степен искрени и откровени. Обичат Природата, изкуствата, артисти са. Често са нервни и непригодни към разрешаване на материални въпроси и трудности. Държат за външното, обичат разнообразието във всичко, както в личностите, с които имат връзки, така и в любовта си. Разнообразието в знанието ги привлича. Настроението им играе голяма роля в постъпките им. Имат вдъхновение. Сутрин са често тъжни и капризни, раздразнителни, меланхолични. Като артисти са повърхностни, чувствителни, лекомислени; ако ръцете им са съвсем меки, от тях не може да се очаква вярна и постоянна любов, ето защо браковете им рядко се задържат и рядко биват щастливи. Една такава, но по-твърда ръка подобрява признаците и прави човека по-устойчив. Но за правилното отчитане на техните качества голямо значение има устройството на палеца им. Много мек и гъбест палец дава човек на удоволствията, с често влечение към лъжа, измислици и коварство. Природата на хората с този тип ръце е склонна към мързел, егоизъм, изтънченост, фалш, липса на концентрация, лесно стават цинични и ексцентрични. Не обичат урегулирания и с ограничения живот. Това са истинските бохеми в живота.

Ако при тези ръце пръстът на Юпитер е много дълъг, имаме предразположение към религиозност и стремеж за ръководство в тази област. Много дълъг Сатурнов пръст, което в такива ръце рядко се среща, дава склонност към ексцентричност и правене на нередни постъпки. Много дълъг Аполонов пръст дава силна интуиция, находчивост в изкуството. Ако третата фаланга е по- дълга, дава използуван на изкуството за материални цели. Ако Меркуриевият пръст е много дълъг, имаме човек, склонен към окултните науки, мистиката и с добър дар-слово, при който притежава умение при говор да намери красив и подходящ израз.

Южните раси обикновено имат такива ръце. Те са мързеливи, чувствени и често се привързват към занимание в изкуството, защото физическото им натоварване е малко.

РЪКА С ВЪЗЛЕСТИ ПРЪСТИ - ФИЛОСОФСКА РЪКА. Тези ръце по своя размер са малки до средни. Ръцете са, общо взето, сухи, кокалести, с тънка кожа. Пръстите са заоблени, жилави, подвижни. Между фалангите има ясно изразени възли. Ноктите са продълговати и сравнително дълги. Палецът е голям, но не много груб и мускулест. Хората, които имат такива ръце с възли между първата и втората фаланги, имат развита мисъл и логика, задълбочено се спират да наблюдават и да търсят причините и последствията на явленията, събитията и на всичко, до което се докоснат. Бавно и задълбочено мислят и обсъждат всичко. Те са плахи, скрити и недоверчиви, когато палецът им е по-малък. Възлите между втората и третата фаланги са възлите на независимостта. Те определят стремежа на човек към независимост, неприемането на ограниченията във възгледите, чувствата и творческия похват. Такива хора не приемат да им се натрапват идеи, чувства и начин на действие. Търсят нови пътища за своите изяви, не се поддават на консервативни разбирания и порядки в обществото. Това е в сила, когато възлите между втората и третата фаланги са налице по всички пръсти. Случаите, когато тези възли присъстват само на някои от пръстите, ще разгледаме, когато уточняваме значението на всеки пръст поотделно. Възлите между третата фаланга и дланта наричаме възли на реда. Те показват склонност към ред, порядък и устрем за творчество.

Изобщо лицата с възлести пръсти с любов пропагандират социалните и религиозните свободи. Те са най-добрите духовни Учители. Това са етиците и моралистите. При тях разсъдъкът е пътеводната им звезда. Винаги обмислят постигането на целта и последиците, които ще има. Те еднакво изучават както правилата, така и изключенията. Обичат да се занимават с проявите на личностите, на обществото и човечеството. Търсят дълбоките знания, истината и правдата. Борят се за независимост, високо развитие и усъвършенствуване. Този тип ръце се намира навсякъде, но не много често, предимно в Индия, най-вече между йогите.

ПСИХИЧНА - МЕДИУМИЧНА РЪКА. Тя е необикновено красива по форма - нежна, дълга, тънка, заострена. Тя е просто префинена, облагородена конична ръка - такава, каквато я виждаме по иконите. Пръстите имат конична форма, но накрая са заоблени. Притежава красиво оформени възли, едва забележими, само между вторите и третите фаланги. Палецът е дълъг, тънък, като първата фаланга е заострена, а втората е фино и красиво оформена, прищипната в средата и е по-дълга от първата. Възлите му са едва забележими. Тъй като по възгледи тези хора не са от Земен тип, нямат нищо общо с грубото и материалното, с борбата за придобиване на необходимите елементи за земно съществуване, затова и хората с такива ръце са негодни за каквато и да било физическа работа, съвсем непрактични за справяне с трудностите в този свят. Те се ръководят от чувствата и са много медиумични, с фини, лесно вибриращи

нерви. Обичат всичко красиво, благородно, идеално, пречистено от грубото, примитивното, земното. Това са мечтатели с фантазия и мистицизъм. Колкото са по-префинени тези ръце, толкова е по-префинен и техният притежател. Те презират всичко долно, низко, егоистично, некрасиво, несправедливо. Те притежават сравнително силна воля, която им дава сила и възможност да използуват живота си само за идеални цели. Тъй като малко познават земния, всекидневен живот, лесно се поддават на измама и възможността да бъдат използвани от други хора за личните им егоистични цели е голяма. Хората около тях трудно ги разбират. Без голям палец, тези ръце показват недоволство, страх, колебание, съмнение и потиснатост поради собственото им безсилие.

Ръката на интелигентния, с благородна емоционалност човек, осъществяващ всяка поставена задача, е голяма, широка, дължината и е по-голяма от ширината и е средно дебела. При ръкостискане тя е еластична, с гъвкави стави. Горната част на ръката е без каквито и да било подкожни тлъстини, има малко мускули, вените и костите се очертават, кожата им е тънка, еластична с малко косми. Малко косми има и по трите фаланги на пръстите. При отваряне на ръката палецът стърчи добре навън и сключва тъп ъгъл с дланта. Целият палец стои значително по-ниско на дланта, което говори и за моралния устои на човека. Пръстите са кокалести и когато са събрани, между тях има пролуки, което говори за щедрост, готовност за жертва и помощ. Всички пръсти като че ли малко са насочени към Сатурновия пръст, което говори за човек, който не обича да разпилява времето си напразно. Възли на пръстите между първата и втората фаланги не се очертават рязко, което показва нежелание да се рови и да търси излишни подробности по даден въпрос. Възлите между втората и третата фаланги са добре развити, което говори за независим дух. Възлите между третата фаланга и самата длан са също добре развити и когато ръката се свие в юмрук, те добре изпъкват. Това показва, че устремът за изпълнение на всяка поставена задача е добре изразен. Върховете на пръстите са малко заоблени, а специално този на Сатурновия пръст е малко като че ли сплеснат - лопатовиден, което говори, че този човек приема всяка работа като достойна за уважение и е готов да я върши. Палецът е голям, гъвкав, като първата фаланга е добре оформена, широка, а втората е по-дълга от първата и е стеснена в средата (с талия), без излишни натрупвания на мускули. Възлите между фалангите се очертават добре - развити са и ясно изпъкват. Когато ръката е свободно поставена на масата, кутрето малко се отклонява от останалите пръсти. Ноктите са гладки и не са нито много големи, нито малки, а са средни. Те са по-къси от половината на първата фаланга, леко са закривени и значително широки. Хълмът на Венера е голям, но не много изпъкнал и е мек, с леки чертички по него. Другите хълмове са също добре развити. Линиите по ръцете са дълги, добре изразени, без резки извивки и чупки, прекъсвания и острови, което говори за добре организиран Двойник в човека. При силно притискане на палеца към дланта мускулът между него и самата длан добре изпъква и е корав, което говори за добре развита дихателна система, което е много важно нещо за такъв човек, пък и за всеки друг.

СМЕСЕН ТИП РЪЦЕ. На практика в живота се срещат предимно смесените типове ръце. Например пръстите при хора с такъв тип са от всички типове - заострени, квадратни, лопатовидни. По отношение на качествата и способностите, устрема за изява, които човек има, смесените типове ръце дават голяма многостранност и разнообразие. Тези хора имат голяма приспособимост към създадените условия, при които се намират или ще се намерят. Имат многостранни познания и психичната им изява е богата. Имат гъвкав ум, което им дава възможност за намиране на нови насоки и открития, когато трябва да разрешават някои задачи. Лицата, които притежават чист тип ръце, имат по-ясно определени качества и способности, но техният ум се ограничава само в едно определено направление на дейност, макар и по-интензивно, но с по-малка възможност да включат по-голямо разнообразие от правила, закони и умения в разрешаването на поставените задачи. Те са по-едностранчиви и с по-тесен мироглед.

Така например човек с ъгловата ръка и пръсти купува винаги много предпазливо, търси качеството, като се страхува да не се излъже и загуби. При използването на всяко нещо те са винаги внимателни, предпазливи, обмислят добре, преди да решат. Не обичат да правят дългове за покупки и за каквото и да било. Обичат хубавото, но предпочитат да е практично и трайно.

Хората с конични ръце и пръсти купуват всичко, без много да мислят, а често и това, което не им е толкова необходимо. Те лесно се оставят да бъдат повлияни, като обичат да показват пред хората, че са с нещо ново, нещо по- различно от това, което другите имат. Държат да привличат вниманието на околните и да бъдат сочени. Обичат неща, които са красиви, елегантни, без да мислят много за цената и дали тя отговаря на качеството и практичността на това, което купуват. Хората с лопатовидни пръсти купуват трайното, полезното, смисленото, онова, което ще може да се използува добре.

Хората пък със смесен тип ръце купуват при нужда, без много да се съобразяват с всичко онова, за което мислят и с което се съобразяват чистите типове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...