Jump to content

Ръката в детайли


Recommended Posts

РЪКАТА В ДЕТАЙЛИ

Прието е ръката да се дели на два дяла. В първия дял влиза областта от основата (от гривнената става) до линията на ума. А във втория дял - областта над линията на ума до върха на пръстите. Първият дял определя стремежа, качествата и способностите на човека за придобиване и уреждане на материалния му живот. Вторият дял определя и има отношение към интелигентността и емоционалната природа у човека, изобщо - към неговия духовен живот. Колкото първият дял е по-дебел, по-масивен, толкова стремежът на човек към материални придобивки и уреждане на материални въпроси е по-добре изразен. Същото се отнася и за втория дял. Добре развит, този дял говори за по-голяма интелектуална дейност, по-голям интерес към науката и изкуствата, по-ясно изразен духовен живот.

Ръце, тесни в основата си и широки в горната си част, показват неспокоен човек, който кипи от идеи и гори от желание да ги сподели с другите. Такива хора са възприемчиви и към нови идеи. Те винаги дават отпечатък от своята индивидуалност, независимо от обществото, в което са потопени.

Когато дланта и пръстите са отпуснати, меки, елегантни и приятни при ръкостискане, говорят за човек, които обича спокойствието, удобствата, лесното и лекото в живота. Такъв човек е щедър, любезен към всички.

Месеста длан с добре оформено платно показва щедър и либерален дарител. Но много месестите ръце са белег на силно влечение към ядене, пиене и чувствени наслади.

Куха, суха и малко изгърбена длан показва злополучие, неуспех в живота, пречки, мизерия и загуба на материални ценности.

Костеливите ръце показват ревност, скъперничество, злоба, пестеливост, завист, изобщо - отрицателното Сатурново влияние.

Тесните ръце показват склонност и успех във всичко отвлечено, било в интелектуално, било в емоционално направление. Изобщо - те са хора предимно на чувствата и имат малко отношение към практичните дела в живота. Всяка възбуда те приемат много бурно и преувеличено я отразяват към околните.

Твърде тесните ръце показват липса на въображение, непохватност и неработоспособност.

Много тесни, твърди и тънки ръце показват егоизъм. скъперничество и стремеж към тиранство.

Тесните ръце, изобщо тесните форми по нея (ръката), са признак на една ограниченост на съзнанието. Животът на такива хора е ограничен в тесен кръг, липсва им замах, проявяват ограниченост около своята личност - израз на егоизъм. Тези хора живеят по повелята на своите чувства. Те са сантиментални, романтични, весели натури. Обичат Природата, красотата, изкуствата.

Широките ръце са израз на деятелност, широта във възгледите и интересите, а също и в отношенията си към хората. Особено ако са еластични, гъвкави, а пръстите са подвижни, особено кутрето и палецът. Кожата на външната страна на ръцете е тънка, еластична, като под нея няма излишни мускули и никакви тлъстини. Вените се виждат, сухожилията отгоре са ясно изразени. Върховете на пръстите са закръглени, палецът е силен. Тогава имаме човек не само деятелен в изпълнението на физически задачи, но и в интелектуалната област.

Малките ръце, като общо правило, говорят за занимание с големи планове и идеи, за умение да се обобщават всички задачи.

Хората с големи ръце са склонни изобщо към анализ, към дребни и точни работи. Всички добри златари и часовникари и изобщо хората на прецизната работа имат големи ръце. Изпълнението на всяка тяхна работа се отличава със своята точност и в най-малките детайли, с възможно най-добро изпълнение; това е особено добре изразено, когато ръцете са по-твърди и по-сухи (кокалести).

Когато ръката се опъне, имаме едно извиване на самата длан и пръстите нагоре. Това показва човек, който се приспособява, оптимистичен е, любопитен и много любознателен, когато интелектуалното му ниво е по-високо. Такива хора са симпатични в обществото.

Меките ръце са израз на голяма емоционалност при хора с развити чувства, влечение към изкуствата и поезията; те имат по-голяма впечатлителност, проявяват в по-голяма или в по-малка степен лакомия. Имат отвращение към тежката физическа работа. Но твърде меките, пухкави, с равни и остри пръсти, без възли, дебели в основата си, с дебела длан, с развит Венерин хълм (голям и изпъкнал), палец къс, деликатен, без възли говорят за хора с жажда за чувствени наслади, мързеливи, разточителни, с любов към удоволствията и страстите, които не обичат ходенето и каквито и да било напрежения, не обичат Слънцето. Изобщо мекотата на ръцете отнема много от активността на човека. Такива хора много планират, но малко осъществяват. Боят се от умората, рано лягат и късно стават, имат богато въображение и са бъбриви - обичат да говорят.

Една по-стегната ръка, с яки мускули, но с мека и еластична кожа показва енергия, любов към движението, интелигентност, добросърдечие, особено ако цветът на кожата е червеникав.

Твърда ръка с добър Венерин хълм и добре изразена сърдечна линия показва любов към ходене, екскурзии и работа на открито. Такива хора имат философска мисъл и са праволинейни, открити в своите съждения. Изобщо твърдата, здрава, стегната ръка говори за работоспособност, деятелност, икономия, внимателно и разумно използуване на средствата за постигане на поставената задача, волевост и твърдост. Ако е обаче дебела, показва егоистичен, себичен, жаден за придобивки човек, а ако е по-груба, жаждата му за придобивки носи елементите на безогледност.

Много твърдата ръка, особено ако пръстите са закривени навътре, показва липса на интелигентност, бруталност, скъперничество, човек, поддаващ се на суеверие.

Много нежни ръце, изпъстрени с линийки, показват финес, благоговение, доброжелателство. Ако ръцете се отварят добре, като пръстите се отдалечават, показват сърдечност, любвеобилие, естественост в отношенията към хората.

Ако върховете на пръстите са извити навътре, показват скъперничество.

Криви ръце и пръсти показват човек без морални принципи.

Тънки и плоски ръце показват ограничена интелигентност, слабо мислене, липса на дълбочина в характера, липса на енергия и морална сила.

Колкото коничните ръце са по-тесни, толкова хората с такива ръце са по-малко годни за физически и механичен труд.

Отпуснатостта на ръцете (спящи ръце) показват отпуснатост на човека - липса на воля.

Затворената ръка показва скритост, голяма предпазливост и бдителност.

Една много нежна и тясна ръка показва безсилие, мекушавост, непостоянен темперамент, безделие, слаба съпротивителна сила.

Меки и не твърде големи ръце, с добре развити хълмове, показват стремеж към себезадоволяване, негодни за механична и физическа работа. Такива ръце имат хора на чувствата, усета, импулса. Те са впечатлителни, романтични, поетични, весели, жизнерадостни, въодушевени. Такива хора държат повече на външното. Обичат разнообразието във всички направления, включително и разнообразието у хората, с които имат и биха искали да имат връзки. Те имат също интерес към лекото знание, за което не се изисква усилие и напрежение. Предпочитат разнообразието и в любовта, не обичат урегулиран и ограничен живот. Изобщо във всяко отношение са повърхностни. Колкото ръката е по-мека, толкова тези качества са по-ясно изразени. От тях не може да се очаква вярна и дълбока любов. Ето защо браковете при тях рядко се задържат и рядко биват щастливи. Колкото обаче ръката е по-твърда, толкова тези признаци се подобряват и правят човека по-устойчив. Изобщо меките ръце имат една голяма доза чувственост, стремеж към удоволствие, леност, мързел, недоволство, често влечение към измислици, преиначаване, неточност за всичко, казано от тях, често и лъжа. Ако такива ръце притежават много дълъг Юпитеров пръст, ще имаме предразположение към религиозност и стремеж за ръководство в тази област.

Онези жени, които се стремят към безделие и нередно съществуване с леки радости, любов и разсипничество, имат най-често меки и тлъсти ръчички.

Жени с лопатовидни пръсти и малки палци са истинска радост за семейството. Те са сърдечни, малко импулсивни, много деятелни, обичат движението и спорта.

При ъгловати пръсти на женската ръка имаме точност, порядък до дребнавост и педантичност, много добре подреждане на дома (ако палецът е малък). Ако на такава ръка палецът е голям, имаме домашен тиранин, който е прахосник на собствената си енергия и който вечно мърмори! Жените с ъгловати пръсти изискват почитане, ред и са много постоянни в сърдечните си отношения. Те обичат образовани, кротки и изпълнителни мъже. Такива жени са много внимателни по отношение на собствените си задължения и отбягват вулгарното.

Хора с огромни длани и с много линии по тях проявяват неспособност много да разсъждават и не обичат да се грижат за последствията от своята дейност. Те са крайно практични и с умение да ръководят своите дела.

Ако ръцете са гладки при допир, това са ръце на хора, които обичат да спорят и да се аргументират. Те са горди и непривикнали към физически напрежения.

Тънки, костеливи ръце показват критичност, недоверчивост, скъперничество, оскъдност на чувства, липса на жизнерадост. Ако пък не са толкова сухи, имаме липса на интерес към материалното и към физическата работа. Имат слабо и деликатно здраве, липса на апетит.

Топлите ръце са признак на жизнерадост, сърдечност, но и сприхавост. Хора с такива ръце винаги с жар се залавят за работа. Те са словоохотливи и сърдечни.

Студените ръце са признак на външно безразличие, студенина и хлад в отношенията и обноските към хората. Те показват и едно по-сериозно отношение към всяка работа.

Потните ръце показват свенливост, но често и сърдечни заболявания.

Сухите ръце са признак на сухота в обноските към хората.

По китката на ръката можем да съдим за произхода на човека - за неговите прадеди. Ако китката на ръката е особено тънка и нежна, това показва, че прадедите на този човек не са се занимавали с физическа работа и са били някакви аристократи. Ако китките на ръцете са дебели, груби и по- масивни, това говори, че прадедите са се занимавали с физически труд и работа, свързана с по-големи физически напрежения.

При широко раздалечаване на пръстите се наблюдават т.нар. ципици или мембрани, които се разполагат между основите, а кожичките между тях се повдигат малко нагоре, подобно на ципите между пръстите на краката при патиците. При такива ръце дланта изглежда по-голяма, отколкото горната им страна. Прието е, че вътрешната страна на ръцете съответствува на вътрешния човек, или по-точно казано, на неговия интелектуален и емоционален живот, а съществуването на тези ципи показва превес на този вътрешен живот над външния. Такива хора обладават богат вътрешен живот, изразен в мисли, чувства, възхищения, оптимизъм или потиснатост, критичност, мрачен светоглед. Те малко се интересуват от външния материален живот.

Интересна информация за състоянието на дихателната система и въобще за състоянието на дишането у даден човек носи мускулът, който се намира между третата (най-долната) фаланга на палеца и дланта. Ако този мускул при притискане (привеждане) на палеца се издува добре и е твърд, еластичен, говори за хора с добри и силни бели дробове, за хора с добро и дълбоко дишане (пълно дишане), което е изключително полезно за тяхното здраве. Когато пък изпъкналостта на този мускул е слаба и е мека, говори за слаби дробове, слабо и непълно дишане, което е лошо за здравето на човека. Този мускул на лявата ръка има отношение към левия дроб, а на дясната - към десния.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...