Jump to content

От 16 януари до 28 февр.: Зима и пролет. Социални теми.


Recommended Posts

От 16 януари до 28 февруари :

Зима и предпролет. Социални теми

Отново на училище. Първата седмица минава в празнично настроение под впечатление от празниците. Ще бъдем внимателни и търпеливи да изслушаме всички.

Не е зле да спрем вниманието си и на народния обичай — новогодишната баница с късметчета. Ако има домове, където не е направено това, мило ще бъде да си омесим на училище макар и питка и да си сложим късметчета за послушание, ударна работа, чистота и др. Точно сега удобно време е да запознаем децата и с други големи хора, борци за народна свобода. Казаното трябва да бъде близко до детския мир, просто, ясно и живо..

През този месец ще довършим зимните си радости, ще си илюстрираме зимни приказки и дейности.

През февруари Слънчо ни се усмихва по-често. Свежа струя на живо;г ни спомня за бързотечното поточе и за първите кокиченца. Пролетта ни носи нови радости и идеи.

Земята се пробужда. Закипява и в детската градина нов живот. Пламват запалени свещици, минзухарчета. Посяваме си луковички в саксии и в лехите на градината. Ще си разказваме приказки за тях.

Минаваме заговезни и карнавал с весели игри.

Почваме приготовления за баба Марта. Тя е сестра на баба Зима и живее в страната на годишните времена. Всяка година я каним с писмо да ни гостува. Украсяваме си стаята, готвим подаръци и мартеници

за близки другарчета и домашните. Каним майките на мартенско тържество за обща радост. Дали баба Марта или Мартичка ще бъде другарче измежду нас или по-голямо такова ще решим общо, но радостта, ще я дадем.

Много полезни дейности бихме могли да развием две, три седмици преди първи март. Как ще дойдем до тях, най-добре ще ни научат децата, стига дв се вслушваме в техните интереси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...