Jump to content

От 1 май до 20 юни: Лято и край на учебната година.


Recommended Posts

От 1 май до 20 юни

Лято и край на учебната година

Ето ни пред китния май. Слънцето ни гали, цветя и птички ни викат в полето. Започват весели игри, разходки и екскурзии. Там, всред простора ще запознаем децата с природата, ще създадем чувство на другарство, грижа за по-слабите, здравни навици, издръжливост, самостоятелност и пр.

Стаята ни представлява цъфнала градина с пеперудки, цветя и птички. А сочните череши изработени от глина или крепирана хартия, свиснали на клонки, се радват с децата. Цялата стая е вече пълна илюстрация на детското творчество през годината. Подреждаме всичко изработено. Всяко дете довършва всичко започнато.

Запознаваме малките с живота на насекомите и специално се спираме върху живота на пчелите, тия неуморни работници и пример на колективен живот. Ще минем с приказчици и песни живота на животните в гората и полето през лятото.

Ще отпразнуваме празника на народните просветители Кирил и Методи. Дължим внимание към всички бележити дати и празници през цялата година, които не засягаме тук по технически неудобства.

Наближава края на учебната година. Децата са активни и доста самостоятелни. Характерите ни са познати, и възможностите почти отмерени. Всички са пред прага на първо отделение и се опитват да разказват приказки, да пеят, да броят и четат (които могат), да рисуват и украсяват стаята. Време е да преценим и окончателните възможности на малките и да отбележим в индивидуалния дневник всичко характерно с което приключва годината всяко дете: способности, прогрес, умствен багаж, психично състояние, отрицателни качества, характер, сръчност, социалност и пр.

Тези бележки са гаранция за една смислена, задълбочена и резултатна работа през годината.

На време ще се спрем на подходящ детски интерес, който децата самостоятелно ще развият в колективна творческа дейност и ще я изнесат пред родителите си в последния — изпитен ден. И в тази игра всяко дете избира място съответно силите си. Всеки взема участие, всеки работи, всеки живее. Трогателно е родителят да види детето си активен участник в колективна дейност, при даден социален проблем макар и изнесен във вид на игра. Играта за детето е живот и вдъхновение.

Приятно е всяко дете да получи в края на годината свидетелство. То идва обикновено като заключение на играта напр.: играем на параход— рибка или нимфа изважда от морското дъно бисери — свидетелства и поднася на всяко дете. При друг случай, играем на пчелин — царицата пчела поднася на всяко дете капка медец с пожелание — свидетелство.

Свидетелствата се изработват от учителката и са изненада за децата.

Утрото завършва с щастливи пожелания и радостно настроение. Трагичната раздяла е излишна сантиметалност.

След празника децата идват, за да си вземат изработените предмети — спомен от първото им творчество.

Споменът за детската градина нека остане като слънчев ден в живота на всяко дете. ,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...