Jump to content

15. Един ден без ново


Recommended Posts

15. Един ден без ново

Интересът около цветарството от миналия ден продължи. С идването всяко дете се залавяше за работа. Имаше доста готови материали и можахме да разнообразим цветята си. За да не страда реда и дисциплината, избрахме няколко дежурни да подават от материалите и да бъдат в услуга всеки момент на другарчетата са

Така от 8.30—9.30 ч. имахме цветарство.

От 9.30—10 ч. прибрахме работата си, казахме молитва, прегледахме се и 5—6 минути поговорихме за работата кой колко цветя е направил, лесно ли се правят те, кои са по-мъчните, какво от тях се прави по-трудно (връзването) и пр.

През междучасието всички излязоха на двора. В стаята останаха само дежурните да сложат закуските.

Втория час. *)

При влизане всяко дете измиваше ръцете си и сядаше пред сложената закуска. Когато всички бяха готови, изпяхме молитвичката и закуската започна. През време на последната грамофонът свиреше приятен майски валс.

След закуската всяко дете внимателно постави столчето си в кръг и имахме една минута тишина (обща почивка за концентрация). Ще забележа за дълга на дежурните, които трябва да свършат първи.. Докато децата едно по едно стават, те трябва да приберат трохите, салфетките и масичките.

Най-добре знаят децата какво им трябва и най-често сами ни подсещат.

— Г-це, нека да си изиграем вчерашната песен! — обади се Любка, а след нея подеха и други. — Да играем майската песничка.

Това беше съвсем навреме. Изиграхме песничката „По нивята, по полята", прибавихме някои движения, повторихме я два пъти, разширихме я с музика-грамофон и си отидохме, без да вземем нещо ново. Все пак, децата бяха доволни, защото минаха деня 'в разнообразна работа, асимилирайки и изживявайки взетото от миналия ден.

Не е необходимо непременно всеки ден да даваме ново на децата, но това не значи да ги оставим редица дни без ново!

____________________________

*) Нека не прави впечатление, че разделям работата си на часове. Ние не се ръководим от звънеца, но имаме определено време за почивка след работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...