Jump to content

Recommended Posts

ЕЛЕН И СЪРНА

(Басня)

Едно стадо сърни излязло по планината на паша; то се предвождало от един стар елен, който знаел всичките пътеки, познавал местата, къде ловците правят ,стръги, къде залагат примки и капани, или копаят трапове, в които да ловят живи сърните. Обаче той не знаял за един нов трап, за една стр&га, която била направени миналия ден. Еленът водил стадото право на тоя трап, на тая стръга. Едно сърненце, което вървяло най-подире, познало, че пътеката, по която вървят сега, е тая същата, по която то само вървяло вчера и поради незнание бе паднало в новоизкопания трап, и беше се избавило по някакво чудо. То изтичало напред пред елена и рекло:

— Стой, дядо, стой! Не върви по тая пътека, защото напреде ни има трап; а ако повървим още малко, ще дойдем до новонаправената стръга. Аз я видях вчера, и дори паднах в трапа, но по някакво чудо се спасих.

Еленът за минутка се спрял, спряло се и стадото. Той сам не знаял, що да каже, но му било тежко да слуша съвети от едно вчерашно сърне. От вироглавство или от друго, но той не рачил да послуша сърненцето.

— Махни се от тука, ти вчерашно сърне! Ти ли ще учиш дяда си? Колко пъти съм минавал от тука! Знам аз къде има стръги и трапове, — казал еленът и тръгнал напред, а подир него и цялото стадо.

Неизминали били нито десет крачки, чул се шум, а след него и рев: еленът заедно със сърните, които били отишли с него, паднали в трапа, а ловецът стрелял върху другите.

Сърните със сърненцето, които били останали по-назад, като чули плачове и охкания, избегали живо и здраво. Между тия охкания се чули думите на елена: „Чуйте, деца! занапред недейте слуша само старите, но и тези, които са патили. Ако бях послушал сърненцето, щях да живея още дълги години.“

Преразказа: Йо Данаилов (

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...