Jump to content

Приказка за Крали Марко.


Recommended Posts

ПРИКАЗКА ЗА КРАЛИ МАРКО

(Народна приказка)

Когато бил малък Крали Марко ходел да пасе телци. Измежду връстниците си воловарчета той бил най-дребен и най-слаб, затова те често го биели и го карали все той да търси телците, когато се загубвали.

Веднъж, както воловарчетата си играели, стършел подгонил телците и те се разбягали. На Марковите другари не им се искало да напустнат играта и пратили Марко да ги търси; но и той не рачил да отиде, защото му се искало да играе. Тогава всички наскочили, натупали го здравата и го пратили да търси телците.

Тръгнал Марко плачешката и си думал: „Защо не съм силен, та аз тях да набия и да ги пратя да си търсят телците.“ Търсил, дирил, тук се лутал Марко, там се лутал, най-сетне намерил телците в една нива, засята с жито. Влязнал Марко да ги изпъди — нещеш ли — сред нивата една люлка, а в люлката дете. Пък онуй ти ми слънце като припекло — та право в очите на детето. Гледа Марко детето и си мисли: Туй слънце много силно пече, да не ослепи очите на детето. . . я да намеря някой листат клон — сянка да му сторя.

Намерил Марко дърво, откършил клон, та взел да го бучи в земята до люлката. Ето че се задала една жена — висока, едра, хубава. Тя била майката на детето. Като видяла Марко, попитала: — Какви правиш тук?

— Искам да забуча тоя клон — сянка да направя на детето — че слънцето огряло право в лицето му — да не го ослепи.

— Ти правиш голямо добро, умен си и добро сърце имаш — какво искаш да ти дам ?

— Нищо не искам!

— Такова добро се плаща! Кажи ми, какво най-много ти се ще да имаш?

— Сила! . . Сила искам да имам, та да мога поне един от другарите си да надвия... се ме бият! . . Ама кой може да ми даде сила.

— А, това ли ти е молбата ? Аз ще ти помогна! Ела си бозни малко от моето мляко.

Марко се почудил и не мръднал от мястото.

— Ела, ела си бозни! Ти ще станеш силен!

Отишъл Марко, та си бознал. После жената му рекла: „Иди и вдигни оня голям камък с единия си пръст“, Отишъл Марко до камъка, усетил голяма сила. ама се престорил, че. уж не може да вдигне камъка с един пръст, та го поел с цялата си ръка. Жената като видяла това, повикала Марко да си бозне още веднъж. Марко изтърчал, лакомо засукал и усетил още по-голяма сила в себе си. Изпратила го жената да си върви. Подбрал телците Марко и тръгнал. Като отишъл при другарите си, те от далеч взели да му се карат, дето се е маел толкова — та няма кой да прибере другите телци и взели да го карат да иде и тях да дири.

Марко решително им отказал и си мислил: „Сега ще видите само се опитайте“!.. Както други път — наскочили другарите му, наобиколили го, и се хвърлили да го бият. Развъртял се Марко — и ги натъркалял по земята. Скочили те, и пак се нахвърлили отгоре му. Марко и тоя път ги ударил в земята. Момчетата не усетили сами как се пръснали и всеки тръгнал да си търси телците. От този ден Марко станал много як, израстнал едър и никой не можел да го надвие, защото, жената, от която е бозал, била самодива, та му е дала самодивска сила, с която бранел правдата!

Преразказа: Н. Костова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...