Jump to content

Благата са достъпни


Recommended Posts

ЖИВОТ ЗА ВСИЧКИ

БЛАГАТА СА ДОСТЪПНИ

Много често ние, хората, сме лишени от благата на живота, не поради това, че липсват такива, или пък защото с недостъпни за нас, но чисто и просто" затова, защото ни мързи да отидем при тях — мързи ни да протегнем ръка, за да ги вземем.

Това е по-скоро духовен, отколкото физически мързел — не искаме да раздвижим ума си, съзнанието си, за да обхванем и разберем съществуването на тия блага тъй близко до нас и тяхната пълна достъпност; не искаме да отворим очите си, за да ги видим, както не искаме да раздвижим и тялото си, за да ги достигнем. Ние очакваме нещата наготово, очакваме г сами да дойдат при нас, не подозираме, нито искаме да чуем, че т с тъй близки, тъй прости, тъй достъпни, както въздухът, който ни заобикаля, всред който се движим и когото дишаме.

Да, именно като въздуха, защото тъкмо във въздуха със скрити най-ценните блага за нашия живот, най-големите богатства, безценните, истински реални и трайни съкровища, които сами по себе си с живот, радост и щастие, и чрез които може да се достигне всичко, което желаем.

Тъкмо във въздуха, който ни заобикаля от всички страни и който никой не може да ни отнеме, е скрит ключа за нашето щастие, за нашите успехи, за реализирането на нашите идеали в живота.

Но как е възможно, ще запитат мнозина, ние се нуждаем от жилище и дрехи, от храна и от свобода, от уважение и почести, от служби и покровителство на силните на този свят, ние се нуждаем преди всичко и над всичко от пари, защото с парите можем всичко да си купим — всичко да постигнем, а вие сте взели да ни предлагате някакъв въздух, който нито се яде, нито се пие, нито се превръща в капитал. Гладните се нуждаят от хляб, голите се нужда ят от облекло, робите се нуждаят от свобода и всички ние се нуждаем от пари, а не от въздух, какъвто имаме достатъчно.

Така ще отговорят милионите, и ще мислят, че имат право. Защото, наистина, въздух има много, него никой не е ограничил, но с въздух само не може да се живее, а трябва също и хляб, трябват дрехи, жилище и всички други необходимости за живота, без които човек не само че не може да бъде доволен и щастлив, но изобщо не може и да живее.

Ще се постараем да докажем, че въздухът е по-важен от всички тези гореизброени необходимости за живота, защото той е именно път към тях и към още много други материални и нематериални ценности, без които живота е безмислено и тежко бреме, а не голяма и радостна привилегия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...