Jump to content

Живот за всички


Recommended Posts

ЖИВОТ ЗА ВСИЧКИ

Животът е даден за всички ни. Животът изобилният живот не е скрит от никого, не е отнет от никого. Дори ако сме го загубили, ние имаме право да го потърсим ние имаме и възможността да го намерим отново.

Животът е даден за всички ни. Никой не може да ни го отнеме. Никой не може да ни лиши от него, освен самите ний. Само липсата на достатъчно разум и достатъчно усилия от наша страна е истинската причина, за да останем настрана от мощния поток на успешния, пълния, разумния и изпълнен с хиляди неоценими богатства живот.

Животът е открит за нас — които и да сме ний, където и да се намираме. И при най-трудните и при най-ограничените условия има изход за нас. Вие можете да сте слаб, но това не значи, че не може да станете силен. Вие можете да сте беден, но това не значи, че не можете да станете богат. На вас може да липсват отлични, необикновени способности, но това не значи, че вие не можете да напреднете.

Има път за това. Пътят към успеха за вас винаги е отворен. Не се съмнявайте в това. Не се колебайте ни най-малко. Вас ви трябва преди всичко вяра, вас ви трябва преди всичко смелост, а заедно с тях разбиране на нещата и тяхното приложение — настойчиви, неуморни усилия към нещо по-добро, към нещо по-красиво, към нещо по-велико в живота ви.

Животът, великият и красив живот открива пред вас, че най-великото престъпление и най-голямата грешка, които вие правите спрямо себе си, е да си внушавате, че сега ви липсват условия и че, при еди какви си условия може да стане това и това, но сега и при тия условия — не.

Да чакаме други условия, да чакаме някакво особено благоприятно стечение на обстоятелствата или пък да чакаме друг обществен строй, че тогава да заработим, това е една жестока илюзия, благодарение на която сме осъдени да тъпчем на едно място.

Ние трябва да правим всичко възможно при сегашните условия и същевременно да подобряваме тия условия и да създаваме нови. Това, което стои над условията, то е човешкият дух. Нека той бъде сложен в действие и условията ще отстъпят пред неговата сила. А силата на духа може да ни донесе и здраве, и щастие, и всестранни успехи в живота. Най важното — силата на духа може да ни донесе самия живот - оня изпълнен с дълбок смисъл и с мълчаливо величие живот, който ние сме изгубили и затова се чувствуваме толкова бедни и лишени от съществена опора в живота.

Животът е за всички и, ако сме го изгубили, ние можем да си го вземем Той е на- вред. Никой не може да го скрие, никой не може да ни го отнеме. Той ни чака — да вземем своя дял от него.

Да използуваме благата, които Бог ни е дал. Да не заравяме в земята таланта, който той ни е оставил, за да се ползуваме от него и да спечелим с негова помощ още много. Това значи: ние имаме основния капитал, който ни е нужен, за да започнем и от нас се иска само разумно да работим с него и да не отлагаме никак и по никакви причини поставянето му в обръщение.

Безценни богатства ни заобикалят от всички страни, богатства, с които не може да се сравни всичкото земно злато, струпано на куп. Въздухът, който дишаме, водата, която пием, слънчевата светлина, храната, която употребяваме, красотата на природата, скритото величие на живота, великите тайни, безчислените богатства, които той е запазил за нас в бъдеще — всичко това не може да бъде оценено, не може да бъде сравнено с никакви земни богатства. Защото дори малкото храна, която употребяваш, за да наситиш глада си, струва повече, отколкото цел милиард левове в злато, което не може да те нахрани. И малкото въздух, който е необходим, за да дишаш, и без който не можеш нито една минута, струва повече, отколкото дело царство.

А умът, сърцето и волята, които са ни дадени на разположение, тялото ни — този съвършен, идеален инструмент за проявление, към който ний често се отнасяме толкова небрежно, най-сетне нашата безсмъртна душа, която крие в себе си несметни, безценни бисери — като вземем всичко това пред вид, ние не можем да не признаем, че сме притежатели на неизчерпаеми богатства.

Ние сме богати, и то много богати, липсва ни само съзнанието за нашето богатство и умението да го турим в действие и да се ползуваме от него.

Ний можем да претворим живота си. Можем да го направим красив, радостен, щастлив, пълен с духов но и материално изобилие. Бог ни е дал всичките сили, всичките условия, всичките възможности за това. От нас се иска само да разберем това, да приемем великата истина на Божественото учение като ръководна нишка в живота си и да приложим това знание и тези сили за нашето собствено добро и за доброто на всички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...