Jump to content

Увод


Ани

Recommended Posts

Увод

Читательо, който със спокойна ръка разтваряш за първи път тази книга, спирал ли си се поне веднъж в живота си, — спирал ли си се да помислиш, да запиташ сам себе си: „Кой съм аз?“ . . .

„От къде ида и къде отивам? ..."

„И дали моят живот е мимолетно проблясване в тъмнината на вечността, от което не ще остане ни следа, или пък аз съм нещо, на което смъртта не може да тури край ?“

„Дали аз съм само безкрайно сложна и безкрайно изкусно наредена комбинация от материя, която се движи, чувства, мисли, люби и мрази по силата на никакви слепи, мъртви, бездушни природни закони; комбинация, която ще се разпадне в гроба и от която нищо не ще остане освен - купчина земя?“

- - - - - - - - - -

„Или пък аз съм същество, което носи в себе си потайни глъбини; същество, което е било, е, и ще пребъде през всичките векове на вечността? Или в мен има никакво тайнствено, дълбоко скрито съзнание, което знае всичко, вижда всичко, всичко разбира, и което един ден ще пръсне своята изобилна светлина в моя беден ум?“

- - - - - - - - - -

И не си ли имал ти минути в живота си, когато под напора на дълбоката вътрешна работа, която става в тебе, под напора на мислите, които търсят светъл изход из тъмнината на незнанието, ти да си извиквал от дъното на душата си: „Господи! какво съм наистина аз? — Прах ли съм, или — вечна искра от Твоя вечен Пламък?"

Ако да, — ако твоето съзнание се е вече пробудило и ти искаш съзнателно да заемеш мястото си и да изпълня- ваш длъжността си във Всемира, разтвори тогава по-нататък тия страници и ти ще намериш отговора на въпросите си.

Ако времето за твоето пробуждане е дошло, ти ще застанеш пред Истината, като че ли една завеса се е дигнала пред тебе, вътре в твоята душа. Ако наистина си готов, ти не ще се нуждаеш от доказателства, защото истината се вижда, опитва се, знае се, а не се доказва. Тя е написана вътре в твоята душа. — Твоята душа знае Истината !

Затуй — доказателства не са нужни. -Нужно е само да се дигне завесата!

И тези страници няма да направят нищо друго, освен тъкмо това — да дигнат завесата, която скрива истините, покоещи се в дълбините на душата ти, от твоя ум. Истината е там — търси я и намери я в душата си! . . .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...