Jump to content

КАКВО ДА ЯДЕМ


Recommended Posts

КАКВО ДА ЯДЕМ

Обикни храната и яж с любов, за да използваш разумно енергията й. Храната се състои от живи частички, носители на енергия, която приета с любов, обновява организма. Обаче, ако храната се приема без разположение, в организма се образуват различни течения, които внасят известна дисхармония и изтичане на енергията. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 28).

Малцина оценяват храната. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 6).

Някои мислят, че може и без храна или поне с малко храна и то безразлично каква е тя. Не, ще храните и тялото, и ума, и сърцето си, и то с първокачествена храна. Не ги ли храните, те ще се откажат да ви служат и ще си заминат. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ- 300).

Същественото за живота е храната. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 9).

Под „храна” разбираме онова, което човек възприема чрез ума, сърцето и стомаха си. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 222).

Ние се интересуваме от храната дотолкова, доколкото можем да извадим от нея живота. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 216).

Човек трябва да се храни с такава храна, от която да може да придобие духовна, сила, необходима за неговото развитие. (IIIМЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1925 г. - 8).

Не е безразлично каква храна яде човек. (ЦЕННАТА ДУМА - 309).

Природата е строго разпределила, кои с какво трябва да се храни. На човека е определила да се храни с прясна, чиста храна, която мъчно се разлага. Кухнята на съвременните хора е неестествена. Тя се отклонила от кухнята на Природата, вследствие на което хората са изложени на различни заболявания и страдания. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 291).

Ще отворите вратата на вашето динамо - стомахът, и ще турите най-хубавото гориво, което гори без дим, без остатък. Колкото по-правилно става горението във вашето динамо, толкова по- добре за вас ... не трябва да остават утайки. Горенето ... трябва да бъде пълно - без дим, без утайки. (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 112).

Храната определя здравословното състояние на човека. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 69).

Искате ли да бъдете физически здрави, пазете хигиена на храненето, като правите избор на храните. (ЗАКОНИНА ДОБРОТО - 14).

Между твърдата храна и течната има голяма разлика. Твърдата храна доставя едни материи, а пък течната храна доставя други вещества за строежа на човешкото тяло. (ИЗПИТЪТ НАЛЮБОВТА -130).

Чуете ли някой да казва, че може да яде, каквото намери, знайте, че той е отворил вратата на организма си за всички болести. Човек не трябва да яде, каквото намери, но да знае каква храна отговаря на неговия организъм (СВЕТОТО МЯСТО - 121).

Природата е създала всевъзможни храни и всеки трябва да се храни със специална за своя организъм храна. Всеки човек, всеки народ, всяко общество трябва да избира подходяща храна, която да дава най-добри резултати. (СИЛА И ЖИВОТ - 3 серия - 233).

Природата е сложила богата трапеза пред всеки човек, пред всяко живо същество, но на никого не казва какво трябва да яде и как да яде. Всеки сам трябва да си избира съответна храна. (ДВИГАТЕЛИВ ЖИВОТА - 67).

Онзи, който яде, трябва да яде най-избрани храни в Природата, които действат най-хубаво. (ВИСОКИЯТИДЕАЛ - 1 беседа - 4).

Яж здрава, първокачествена храна. (СЕЯТЕЛЯТ - 93).

Някои храни са общи за всички хора, но има храни, които са специални. Всеки човек трябва да знае коя храна е определена специално за него. Яде ли храна, която не е за него, той се натъква на страдания. Всяка храна, която не съответства за даден човек, предизвиква разстройство в неговия организъм. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 67).

Всеки трябва да познава организма си и да го храни със съответната храна, както във физическо, така и в психическо отношение. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 12.08.1991 г.).

Казвате: „Как можем да познаем ... каква храна съответства на даден организъм?” В човека има едно чувство, с което той познава коя храна е за него и коя не е. Ако не можете да намерите съответна храна за вашия организъм, по-добре не яжте. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 86).

Всеки човек трябва сам да намери своята храна, както това правят животните ... Относно избора на храната, Природата е вложила в човека вътрешен инстинкт, или вътрешно чувство за разпознаване. И ако човек се върне към своето първично състояние на чистота, той ще дойде до положение да различава коя храна е добра и определена специално за него. (НАШЕТО МЯСТО - 86).

Не трябва да се налагат нещата, но човек сам трябва да избере онова, което обича. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 190).

Когато на човека не върви в яденето, какво прави? Когато на месо не му върви, какво трябва да стане? - Вегетарианец. Когато на вегетарианство не му върви, да стане плодоядец. Ако и плодоядството не му върви, да започне да се храни със Словото Божие. Не само с хляб, не само с трева, не само с месо, не само с плодове, но и с разумното Слово, което излиза от устата на Бога може да се храни човек. (ОСНОВНИЯТ ТОН - 49).

Бъдещата хигиена изисква хора с развити чувства, по вътрешен път да познават каква храна да употребяват и отде да я приемат ... Вслушвайте се във вътрешното си чувство, което всякога ви подсказва какво да ядете. (ЕЗИКЪТНА ЛЮБОВТА - 250).

Някои медиуми препоръчват да се пие житен сок ... Само онзи може да пие житен сок, който има разположение, подобно на енергиите, които се съдържат в житото. Дали ще ядете овес, праз или друго нещо, трябва да имате разположение, което да отговаря на енергиите на овеса, на праза и т. н. В това именно се заключава вътрешната страна на яденето. (ДВАТА ПЪТЯ - 59).

За да прогресираш, трябва да знаеш каква храна да ядеш. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - 75).

Когато пчелите искат да отхранят царици, те им дават един вид храна; когато искат да отхранят работници, избират им друг вид храна, а за търтеите дават особен, трети вид храна. (СИЛА И ЖИВОТ - 3 серия - 228).

Ако ангелът се храни с човешка храна, ще стане човек, ще изгуби качествата си на ангел. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 202).

За човека е определена специфична храна. Попадне ли на нея, той ще бъде здрав и ще се развива правилно. Тази е храната, която той обича. Тя отговаря на силите, които действат в неговия организъм, на неговите мисли и желания. Тя представя основния тон на физическия му живот. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 275)

От каквито елементи се нуждае организмът на човека, такава храна си избира той. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 5).

Всяко същество използва храната, която му се дава, според степента на своето развитие. (КЛЮЧЪТНА ЖИВОТА - 3).

Човек не може да употребява някаква храна, ако не чувства към нея известно разположение и вкус. (ФАКТОРИВ ПРИРОДАТА - 51).

Никога не яж нещо, което не обичаш. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 26.01.91 г.).

Търсите ли Божественото, ще го намерите и в храните, и в плодовете. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 68).

Който употреби за храна нещо, което не е Божествено, то ще внесе в него известна отрова ... Задачата на човека е да освободи организма си от тия чужди вещества. И тогава в организма му трябва да остане само Божественото. Щом Божественото остане в човека, а чуждото излезе вън, лицето му веднага просиява и волята му дохожда в нормално състояние. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 39).

Висшата математика изключва употребата на лука, чесъна, праза, на разните пражени масла и т. н. Който иска да се занимава с висша математика и да стане математик, в пълния смисъл на думата, той трябва да се храни с плодове, току що откъснати от дървото. Който яде развалени, гнили плодове, всякакъв математик може да стане, но не и математик на живата математика, която преобразява човека. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 32).

Не яжте много гореща храна. Не яжте много студена храна. Спазвайте тия правила, за да бъдете здрави, бодри и силни. (НОВОТО НАЧАЛО - 55)

Суровата храна можем да я поставим в топла вода, докато се затопли. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 190).

Много болести дохождат, когато човек яде студени ястия. Някого го боли стомахът, ял е ледени дини. (АКОРДИРАНЕНА ЧОВЕШКАТА ДУША – II том - 190).

Американците имат някои слабости. Например, лятно време, в големите горещини, те пият студени сиропи, поради което страдат от разстройство на стомаха. Често след горещо кафе те пият студени сиропи или ядат ледено. Резките смени не са на място. Когато състоянията в човека се сменят бързо, тогава злото си пробива път. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 70).

След като се наяде с топла, гореща пържола, ще си заръча студено вино, току що извадено от леда. Който постъпва така, той ще се намери в положението на дядо Георги, ... който ял топли, печени агнета и пил студено, ледено вино, докато един ден заболял тежко от стомах. Лекарите констатирали рак в стомаха. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 21).

Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които храни остават по възможност най-малките излишъци. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - 3 серия - 395).

Колко часа са нужни за смилане на храната? - Според някои, нужни са четири часа. Според мене, здравословната храна се смила за един час и двадесет минути. Всяка храна, която се смила за повече от това време, е вредна за организма. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРИРОДАТА - 101).

Избягвайте еднообразна храна! (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ- 75).

Всичко, в което има еднообразие, е опасно. Ако се храниш постоянно с череши, ще заприличаш на череша; ако се храниш постоянно със сливи, ще заприличаш на слива. Даже и с хляб да се храниш постоянно, на хляб ще заприличаш. Еднообразието в храната е също опасно. То прави човека еднообразен. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 138).

Човек се нуждае от разнообразна храна. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 34).

Окултният ученик трябва да избягва еднообразната храна. Някой се подлага например на картофен режим. Цял месец се храни само с картофи. Какво ще му допринесе тази храна? Друг се храни цял месец само с череши; трети - само с грозде. Това не е правилен начин на хранене ... Ако се храниш с картофи, ще опиташ всички видове: днес ще ядеш бели картофи, утре ще ядеш червени. Ще опиташ всички видове картофи и ще пристъпиш към друга храна. Ако се храниш с череши, ще опиташ всички видове череши. Ако се храниш с грозде, по същия начин ще опиташ всички видове грозде. Винаги трябва да разнообразявате храната си, защото всеки вид храна съдържа специфични енергии, необходими за организма ви. У човека има едно особено чувство, което на всяко време му подсказва каква храна трябва да яде. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 443).

Вкусът се притъпява от постоянната употреба на една и съща храна. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - 89).

Всяка храна, която произвежда едно тягостно чувство, тя е неестествена храна. Щом е естествена, тя трябва да произвежда радост и веселие. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - 374).

Хората се хранят с мъртва, заразена храна, поради което страдат, „Вярно ли е, че ядем нечиста, заразена храна?” - Вземете малко месо и го турете под микроскоп, да видите какви бацили има в него. - Има бацили, които и при 20000 не умират. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 76).

Човек трябва така да се храни, че да няма излишък; остане ли утайка в тялото, заражда се болест. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 189).

И тъй, хигиената на живота трябва да започне с правилното използване на светлината, складирана в растенията и плодовете. Ако възприетата светлина не може да се превърне в жива енергия, ние казваме, че храната не е добре асимилирана, т. е. между храната и дадения организъм няма съответствие. (НАШЕТО МЯСТО - 85).

Понеже светлината е различно складирана в разните видове храни, вследствие на това, едни от тях се отразяват благотворно, а други - неблаготворно върху човешкия организъм. Онези храни, които се отразяват неблаготворно върху човешки организъм, често стават причина за неговото неразположение. Следователно, храните, които човек употребява, представят светлина, складирана в разните органи, по различни начини. (НАШЕТО МЯСТО - 84).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...