Jump to content

ХРАНАТА


Recommended Posts

ХРАНАТА

Каквато храна яде човек, такъв става. Вижте какво представят месоядците! От храната, която употребяват, те огрубяват и стават жестоки. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 335).

Физическата храна трябва да бъде разнообразна, но природосъобразна. При това, колкото по- високо стои човек в развитието си, толкова по-чиста храна трябва да употребява. (БОЖИЯТ ГЛАС - 242).

Здравословна храна е онази, от която човек дълго време изпитва радост и разположение. Ако след всяко ядене човек изпитва тежест и неразположение, това показва, че храната не е хигиенична. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 247).

Какво става с ония, които не се хранят със здрава храна? Те отслабват и започват да боледуват. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 149).

За да познаете коя храна е чиста и здравословна, следете как се отразява върху мислите, чувствата и постъпките ви. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 149).

Всяка храна, която произвежда едно тягостно чувство, тя е неестествена храна. Щом е естествена, тя трябва да произвежда радост и веселие. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - 374).

Всякога, когато се взема една храна, която не е законосъобразна и целесъобразна, тя след като задоволи гладния, произвежда болестите. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 61).

Какво е действието на солта и захарта върху тялото? От една страна солта запича, сгъстява, втвърдява нещата, а от друга страна спира растенето им; захарта ги разширява ... За солта казваме, че тя бива: неорганическа, която сгъстява, втвърдява, запича и ограничава нещата; органическа, която само осолява, и психическа, която се проявява главна в умствения и сърдечния свят - тя обединява мислите и чувствата. (ВЕЧОТО БЛАГО - 207, 208).

Сладките и мазни храни дават мекота, солените - равновесие. Горчивите трябва да се употребяват в изключителни случаи, те тонират, а киселите активизират, дават енергия ... Сладките храни не искат смесване с други, те са лесносмилаеми. Праскова след зарзали или кайсии не върви. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 191).

Докато е дете, човек трябва да употребява сладка храна ... Излезе ли от детството, без да иска, той ще употребява кисела и горчива храна. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 17).

Не се препоръчва люти, много кисели и сладки храни. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 12.08.91 г.)

Хора, които ядат лютиви храни, лесно се гневят. (СТЕПЕНИ НА СЪ3НАНИЕТО - 70).

Ако употребява много кисели храни, човек придобива повече енергия, отколкото му трябва, вследствие на което става много остър. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 242).

Днес има хора, особено вегетарианци, които не употребяват много сол. Някои даже съвсем избягват употребата на солта. Българите обикновено употребяват повече сол. Те съзнателно употребяват повече сол, за да могат по този начина да предизвикат жажда в себе си. Като се яви жажда в тях, те пият повече вода, която е нужна за здравословното им състояние. Водата е проводник на жизнени сили, необходими за организма на човека. Понеже българинът страда от сухота, чрез водата той внася в организма си необходимото количество влага. Да се стреми човек към солено ядене, с цел да предизвика жажда, която да го застави да пие повече вода, това е изкуствен начин за внасяне влага в организма. Вкусът на яденето изобщо не седи в голямото количество сол. Напротив, за предпочитане е да се туря по-малко сол в яденето, а който се нуждае от повече сол, той сам ще си добавя нужното количество. Водата е носителка на живота, но не и солта. (КЛЮЧЪТ НА ЖИВОТА - 328).

Има храни хармонични, техните трептения са хармонични с вашия живот. Те са храни, които ние обичаме. Яж храна, която обичаш. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 361).

Топла храна е потребна, а горещата може да се избягва ... Студената храна можем да я поставим в топла вода, докато се затопли. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 190).

Ако една храна не се приема от стомаха, да се замести с друга. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 34).

Истинската храна е добрата диета. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 272).

Знаят ли хората каква храна трябва да употребяват в понеделник, каква във вторник, в сряда, в четвъртък и т. н.? Знаят ли какво да ядат сутрин, какво на обяд и какво вечер? (ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И ТЪМНИНАТА - 108).

Колкото по-богата е мисълта, толкова по-изискана ще бъде и храната. Тя пък определя устройството на мозъка и на тялото изобщо. Значи качеството и подборът на храната зависят от мисълта. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 51)

Колкото по-възвишена е храната, толкова по-възвишени са мислите и чувствата на човека. Грубата храна огрубява хората. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 146).

Правете опити, да видите, какво въздействие оказват върху човека различните храни. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 70).

Бог е предвидил храна за всички живи същества и то не само за една година, но за през целия им живот. (ПРАВЕДНИЯТ - 14).

На оплакванията на кокошката господарят възразил: „Нека благодари кокошката, че не взимам живота й. Що се отнася до яйцата й, аз я облекчавам. Тя снася през годината около 150 яйца, а може да измъти най-много 25 - 30 яйца. Какво ще прави тя с останалите яйца?” ... И на овцата, която също се оплаквала, господарят й казвал: „Ти имаш агънце, което храниш с млякото си. Аз взимам част от твоето мляко. Ако пък не стрижа вълната ти, ще страдаш - горещината ще те измъчва.” ... На кравата казал, че няма право да се оплаква: „Тя дава мляко повече, отколкото е нужно за теленцето. При това, теленцето ще се храни с мляко най-много една година, след което млякото е свободно.” (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 184, 185).

И тъй, човек е в хармония с Природата, както и с Божествения свят, докато се ползва от излишъка на благата. Рече ли да използва всичките блага, той нарушава тази хармония. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА -185).

Растенията, плодовете, животните се жертват за хората, които трябва да благодарят за това. Ако не благодарят, малко се ползват. Тогава страданията на растенията и животните са по-големи и хората трябва да изкупват тези жертви. Как се изкупва жертвата на растенията и животните? - Чрез работа. Затова е казано: Който не работи, няма право да яде ... Като възнаграждение на работата иде яденето. Щом свърши някаква работа на физическия, в духовния или в умствения свят, като заплата за това му се дава да яде. Ако нищо не е свършил, той пак яде, но взима заплатата си предварително, назаем. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 7).

Когато човек се научи да яде правилно и да си избира съответна храна, той е научил вече законите на физическия свят, които постепенно ще приложи и към своя вътрешен живот. Физическите закони имат отношение и към духовните, т. е. към вътрешния живот на човека. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 86)

Каквато и да е храна не яж, избирай хубава храна. Ако не е хубава храната, откажи се от нея. Г ладът е за предпочитане пред лошата храна. Добрата храна внася благодарност. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 356).

Бамята дава на човека мекота в характера. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 188).

Боровинките са особено полезни за стомаха. Те поправят стомаха, регулират неговите енергии. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 350).

Яде ли боб, той ще стане здрав, ще развие твърдост. Българинът много употребява боб, вследствие на което е твърд в убежденията си. (ДА ВИ ДАДЕ - 108).

Когато си мрачно настроен и изпитваш песимизъм, яж боб. Но ако се яде много, заболява се от болестта подагра. Да се яде всеки ден не е полезно, един път в седмицата е достатъчно. Човек, който е скържав, не бива да яде боб, защото ще стане още по-скържав. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 187).

Искате ли да се ползвате от хранителността на боба, гответе го без приправки ... Варете боб с чиста вода и 1 - 2 глави лук, без дървено масло (зехтин). Като го сварите, турете малко сол. Турите ли дървено масло, вие ще го развалите. Бобът съдържа в себе си специално масло, което не се съгласява с останалите масла. Бобът не приема нито чушки. Сейте боб на чисти места, изложени на Слънце. Никога обаче не яжте боб, който е стоял в избите ви повече от една година. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 13).

Трябва да вариш фасула най-малко в две води, за да извадиш нещо от него. Първата вода на фасула трябва да се хвърля, защото е опасно. Тя е полезна за чистене на лекета ... Във втората вода ще нарежеш малко лук и ще изкараш от него отлично ядене. (ООК - IVг. - 27 беседа - 21).

За да бъде лесно смилаем бобът, трябва да се изхвърлят люспите му. Тогава той е отлична храна. Добре е поне един път в седмицата да се яде боб. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 122).

Не е добре да се яде много боб (БЕСЕДИ И НАПЪТВАНИЯ - 1920 г. - 35).

„Ами зеленият боб?” - Той е по-добър от сухия. (БЕСЕДИ И НАПЪТВАНИЯ - 1920 г. - 35).

Черният боб развива интуицията. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 188).

Грахът е добро козметично средство; трябва да се вари без масло и с малко сол. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 188).

Има вътрешна козметика, към която човек трябва да се стреми. Тази козметика подразбира чисти мисли и чувства и благородни постъпки. (ДА ВИ ДАДЕ•- 108).

Динята чисти стомаха и червата ... Действа ободрително и слабително. Ако искаш да знаеш как да работиш с хората, яж дини. (АКОРДИРАНЕ НАЧОВЕШКАТА ДУША -II том -188).

Доматът е останал назад в развитието си ... Той се спрял в стомаха. По-далеч от живота на стомаха той не е отишъл. Той казва: Освен ядене и пиене, нищо друго не съществува. Яж пий, весели се и бъди благодарен! Имаш ли да ядеш и да пиеш, никаква друга философия не ти трябва. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ - 69).

Доматите регулират кръвообращението. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 187).

Пресните домати, краставици, сливи и пр., като храна, са метод за укротяване на човека. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 185).

Добре ли е да се яде кисело зеле? - Добре, но не за всички. (БЕСЕДИ И НАПЪТВАНИЯ - 1920 г. - 35).

Да се употребяват варени картофи, които съдържат мозъчен екстракт. (ДАЛИ МОЖЕ - 278).

Картофите предават само едно качество на човека: правят го доволен, да се задоволява с малкото. Особено, ако яде картофи при неблагоприятни условия. (АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА - изд. 1994 г. Хелиопол - 54).

Не е лесно човек да се справи с картофите. От седенето в земята, картофите са приели някои вредни елементи. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 32).

Човек трябва да знае как да се освобождава от вредните елементи, които се съдържат в храните. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 32).

Кравешкото мляко е нужно за организма на детето, но ако цял живот човек се храни само с мляко, той ще остане назад в развитието си, особено в интелектуално отношение. Кравата има добри черти, но същевременно тя има някои отрицателни черти, които ще предаде и на хората. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА -159).

Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд. Яде ли се вечер, тя се отразява зле върху стомаха. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 29).

Какво съдържат крушите? Те съдържат повече желязо. (БЕСЕДИ И НАПЪТВАНИЯ - 35).

Ако искаме интелигентност, трябва да ядем круши. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том -188).

Който иска да мисли, трябва да яде лимон. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ - 69).

Който е апатичен, всяка сутрин трябва да употребява по едно парче лимон, да се свърже със силите, които действат в него. Киселините в лимона придават активност на човека. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ-69).

Лукът има своята цена. Изучавайте свойствата му и той ще ви помогне. Може да лекувате с него. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ- 198).

Трябва ли да се готви без лук? Трябва ли да не режем и пържим лука? - Когато лукът се нареже на ситно и опражи, той губи своята магнетична сила. Ако сварите лука, без да го режете, той не люти. Рязането и праженето на лука е предисловие на готвенето. Готви без предисловие. (ДА ВЪЗЛЮБИШ ГОСПОДА - 118).

Няма да пържиш лука ... Който иска да бъде здрав, ще яде непражен лук. (ВЕЧНОТО БЛАГО -108).

За усилване на мозъчната енергия се препоръчват орехи, но трябва да се знае как да се ядат. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 69).

Орехите карат човека да мисли. (АКОРДИРАНЕНА ЧОВЕШКАТА ДУША – II том - 188).

Добре е да употребявате праз лук, обикновен лук, прясно зеле, за които има начини да се запазват и през зимата. (БЕСЕДИИНАПЪТВАНИЯ-1920 г. - 35).

Прасковите и белите череши лекуват стомаха. Като ги ядете, сдъвквайте ги добре. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 191).

Пъпеш ще ядеш, за да бъдеш внимателен, да имаш маниер и обхода с хората. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 188).

Сините патладжани успокояват. (АКОРДИРАНЕНА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 188).

Смокините са по-полезни за здравето на човека, ако се вземат пресни от дървото. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 191).

Тиква се яде, когато човек трябва да се научи да не се безпокои. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 188).

Здравословно е да се ядат черници. И действително, черниците са хубаво ядене за онези, които имат слаб стомах. Лечебно действат. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 28).

Ябълката не се заключава само в материята си. Тя носи живот в себе си, ... Колкото по- прясна е ябълката, толкова повече живот съдържа ... Следователно, яжте всякога пресни плодове. Дъвчете ги добре, бавно, за да изсмуква те жизнените сокове от тях. Така приети в организма ви, те ще предизвикат у вас силна реакция към нов живот. (ДОБРИ НАВИЦИ - 292).

Ябълката предава следните качества на човешкия характер: прави го мек, благ, снизходителен към хората. Лицето му придобива свежест. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 65).

Ябълката се е създавала в астралния свят, а крушата и лимонът - в умствения. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ - 69).

Ябълките, сливите съдържат плодова захар, която е полезна. (БЕСЕДИ И НАПЪТВАНИЯ - 1920 г. - 35).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...