Jump to content

ДЪВКАНЕТО


Recommended Posts

ДЪВКАНЕТО

Първото условие при храненето е дъвкането. Който яде без да дъвчи [...]. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ- 142).

Ако храната, която вземаш, не я сдъвчеш, то след една-две години ще страдаш. Ако храната я гълташ, като я попрехвърлиш само няколко пъти в устата си, ще страдаш. (АКО ГОВОРЯ - II - 97).

Задачата на зъбите е да разкъсват храната, да я сдъвчат добре и след това да я изпратят в стомаха. Задачата на стомаха е като химик, да обработва храната, но не и да я дъвче. Ако храната е сдъвкана добре, стомахът ще извърши процесите си добре. Ако храната не е сдъвкана добре, стомахът не отговаря за чуждата работа; той ще я прехвърли няколко пъти натук-натам, ще я обърне на една и на друга страна, ще извърши химическите процеси, доколкото му е възможно, а за несдъвканата храна не отговаря. Част от нея се изхвърля навън, а другата част се натрупва между тъканите, като необработена, полуорганическа материя, която причинява различни болести. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 272).

Като приемеш храната в устата си, ще я дъвчеш добре. (ФАКТОРИВ ПРИРОДАТА - 3).

Някои от вас дъвчат само на едната страна. Това е голяма грешка. Храната трябва да се прекарва от едната и от другата страна. Някои дъвчат повече от лявата страна, други - от дясната страна. Това е неправилно. Добре сдъвканата храна предава на мозъка хармония от слънчевия възел. От това се получават хубави чувства, които изпращат енергия към мозъка. Те създават възвишени мисли. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 43).

Храната трябва да се разчупи, да се разглоби хубаво, да излезе онова, което е вътре, енергията, която е скрита в храната, трябва да се извади, да влезе в тялото и да се предаде в човешката мисъл. (НАУКА ЗА ЖИВОТА - 193).

В дъвкането трябва да взимат участие всички мускули, за да има пълна координация и между тях. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 116).

Зъбите винаги трябва да вършат нещо. Понеже не може непрекъснато да се яде, хубаво е да дъвчете дъвка на двете страни, за да имате хубави зъби, а също и хубави чувства ... в дъвката има нещо приятно, при това зъбите заякват, отварят се задните 12 канала чрез които функционират сили, които идват отвън чрез вашия гръбнак и се пренасят в мозъка. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 43).

Човек дъвче храната си. Това е особен род страдание. Обаче, ако храната, която дъвче, има приятен вкус, при дъвченето той изпитва приятност. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 7).

Човек трябва да дъвче храната си добре, част от нея да се всмуква и от езика. Не дъвче ли храната си добре, човек се излага на големи опасности. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 246).

Когато се поема храната, има известен род клетки, които като специалисти химици започват своята реакция, смилат храната, отделят соковете, поставят необходимите вещества, където трябва, а другите непотребните изпращат навън. Има известни клетки, които пречистват кръвта и после същата храна се изпраща в мозъка, реформира се, изваждат се най-необходимите сили за живота и се изпращат по цялата нервна система. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 236).

Щом храната влезе в устата, веднага жлезите проявяват своята дейност. Те отделят специални сокове и вода, с което помагат за омекването и смилането на храната. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 278).

Храна, която не си сдъвкал добре, не гълтай. (СЪБУЖДАНЕ - 239).

Не е все едно дали ще ядете чукано жито или ще го дъвчете. В дъвченето е силата. Това е вътрешно упражнение. Между дъвченето, мисленето и чувстването има известна връзка. Както дъвчеш, така ще мислиш; както мислиш, така ще чувстваш; както чувстващ така ще постъпваш. Тези процеси са тясно свързани помежду си. (СЪБУЖДАНЕ - 223).

Ако дъвчете само на лявата страна, ще станете много чувствителни; ако дъвчете само на дясната страна, ще развиете повече мисълта си. За да има хармония между мислите и чувствата ви и да придобиете вътрешен мир, дъвчете и на лявата, и на дясната страна. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ - 271).

Не можеш да имаш добри чувства и мисли, ако не дъвчеш храната си добре. Дъвченето определя чувствата и мислите на човека. (СЪБУЖДАНЕ - 225).

Професорът дъвче по един начин, простият - по друг начин, проповедникът - по трети начин и т. н. По начина на дъвченето може да се познае какъв е човек. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 271).

Какво правят адептите? Има адепти, които прекарват дневно със сто грама ориз. Те дъвчат храната си добре и използват напълно хранителността й. Обикновените хора бързо ядат, не дъвчат храната си добре и благодарение на това приемат много храна, а малко се ползват от нея. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 161).

Като ядете плодове, пак трябва да дъвчете. Мнозина ядат гроздето бързо, като гълтат цели зърна. В люспицата на гроздето се намират много витамини, които могат да се използват само при много дъвкане. Добре е семките на гроздето да не се гълтат. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 142).

Когато люспите на гроздето се дъвчат дълго време, тогава те действат лечебно. Същото важи и за кожицата на зарзалите. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 190).

Не всички неща, които се дъвчат, са приятни ... Ако дъвчем един горчив плод, какво правите? Изплювате го навън. Онзи, който не плюе, добре е ял; онзи, който не плюе, умът взел участие в яденето, той си дал мнението. А пък когато устата сама е разрешавала въпроса, без ума, винаги плюе. То са общи изводи, които са верни, че ако в една работа само устата е взела участие, ако в една работа само чувствата са взели участие, ти ще плюеш. Ако и умът взел участие, тогава няма да плюеш, плюнката ще служи като омекчаване ... Храната да може по-лесно да влезе в стомаха. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 78).

Щом сдъвче храната си, човек е вече свободен. Работата на стомаха не е негова работа. Други същества взимат участие в храносмилането. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 3).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...