Jump to content

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ХРАНАТА


Recommended Posts

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ХРАНАТА

Физическото тяло е обвивка, т. е. посредник, през който минават соковете отвън навътре, т. е. от външния, физическия свят към духовния. Чрез храната, например, човек възприема външните, необходими материали за съграждане не само на тялото си, но и на душата. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО -164).

Дали човек изпитва физически, сърдечен или умствен глад, един е церът: да се нахрани. Щом се нахрани човек, всякакво противоречие изчезва. Нахраните ли човека физически, сърдечно и умствено, той не се страхува от нищо. (СВЕТОТО МЯСТО - 8).

Храненето е велика наука, която разумно и правилно използвана, дава добри резултати. (ТРИТЕ ЖИВОТА- 350).

Каквато е храната на човека, такива ще бъдат и резултатите. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 68).

Какво допринася яденето на човека? (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 6).

След като туриш храната в устата си и почнеш да я дъвчеш, енергията, която е скрита, се всмуква чрез нервите и ти се усещаш укрепен ... Според сегашната теория, за 4 часа трябва да стане храносмилането и тогаз да приемеш енергията. А пък ти 5 - 10 минути след яденето усещаш енергията в себе си. Значи, част от енергията се приема от нервната система и част от симпатичната нервна система. А храносмилането е най-нисшият процес, от който се изпраща храната в организма за изграждане. Има храни за изграждане на мускулите. Дето има някъде отслабнали членове, изпраща им се храна. И тогаз, в яденето, за да бъдеш умен, умни храни трябва да ядеш. (ЗАПАЛЕНА СВЕЩ - 55).

Не е достатъчно да приемете хляба в стомаха си. Изискват се ред процеси след това. В стомаха хлябът трябва да се асимилира, да се превърне в сок, който да се всмукне в организма и да се превърне в кръв, да се разнесе в дробовете, дето се пречиства, да отиде в мозъка и там да се трансформира в мисъл. (МИЛОСЪРДИЕ, СМИРЕНИЕ И МОЛИТВА- изд. АЛФАДАР София - 4).

Ако се е хранил правилно и ако е приел храна, съответно на неговото вътрешно състояние, той ще се чувства разположен, с повдигнато настроение и способен за работа. Не е ли постъпил според тия правила, той ще изпитва разстройство, смущения в стомаха и в корема си. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА- 125).

Хората се ползват от храната дотолкова, доколкото съзнават, че Бог е в нея. Ако при храненето си те не внасят мисълта, че Бог е в храната, тази храна е гниеща и носи болести и смърт за тях. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - 134).

Храната оказва влияние, както върху физическия, така и върху духовния и умствения живот на човека. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ- 275).

Изучавайте влиянието на храната по отношение на тялото, на сърцето и на мозъка. Ако сте се хранили правилно, ще имате добри резултати, както върху здравето, така и върху мислите и чувствата. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ- 276).

За да добие сили, човек трябва да яде. Ако няма храна, и движение няма. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ-32).

Аз казвам: Обикни храната и яж с любов, за да използваш разумно енергията й. Храната се състои от живи частички, носители на енергия, която приета с любов, обновява организма. Обаче, ако храната се приема без разположение, в организма се образуват различни течения, които внасят известна дисхармония и изтичане на енергията. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 28).

Яж, след като си гладувал, за да разбереш, че велико благо се крие в яденето. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 191).

Когато е гладен и яде с любов и с разположение, човек придобива нещо ценно от яденето. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 100).

Яжте твърда храна, но ако тя не се превърне в течна и не се приеме от мозъка като кръв, нищо не може да се постигне. Без кръв в мозъка никаква мисъл не може да се роди. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 334).

Ако храната, която приемаш в себе си, не се сдъвче хубаво, не се разпространи из цялото тяло, не се възприеме от ума, сърцето и душата ти и не се превърне в една динамическа сила, за да се използва в света за работа за Господа, дотогава в тебе няма да се роди плод. (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 164).

След всяко ядене, това, което изядеш, трябва да го превърнеш в чувство, и то в най-висшето чувство. То е богатство, то е растеж на сърцето. И не само там да се спрем, но тази енергия да я превърнем тъй в нашия ум, че да произведе най-висши, най-възвишени мисли. Тогава растежът на душата върви правилно и тия функции постепенно съграждат този организъм, който ние имаме. (СИЛА И ЖИВОТ - 5 серия - 10).

Ако храната, която човек приема, не се превръща в мисли, тя остава в стомаха, дето създава ненужни натрупвания. (БЪДЕЩЕТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 73).

От енергиите на приетата храна, човек създава красивите форми на тялото и на удовете си. Който се храни правилно, той има красив строеж на тялото си, красиви очи, уши, нос, уста и т. н. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 279).

Красотата на човека зависи от храната, която употребява. (ЦЕННАТА ДУМА - 309).

Храната, която приемаме, определя качеството на всички наши действия. (СИЛА И ЖИВОТ - 3 серия - 202).

Храненето е процес за трансформиране на известни енергии, които се събрали в излишък. Като яде, човек решава една задача, която му е дадена. Дали съзнава това или не, не е важно. Опитът е доказал вече това. Преди да се е нахранил, понякога човек се мъчи, страда, не може да реши някакъв въпрос. В това време са събудени известен род енергии, с които той не може да се справи. Щом се нахрани, излишните енергии в организма му се поглъщат от стомаха той се успокоява и започва да мисли правилно. Не се минава много време, в ума му проблесне някаква идея и той решава въпроса, който го е измъчвал. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 273).

Храносмилателната система е елемент, нужен за създаване на човешкия характер. За да създаде добър характер в себе си, човек трябва да държи храносмилателната си система в изправност ... Това подразбира нейната нормална дейност. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 272).

Храната оказва влияние върху характера на човека. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 65).

Всяко духовно качество си има своите материални елементи. Искаме ли да бъдем меки, трябва да имаме съответна материя. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 187).

Характерът, устойчивостта на човешките убеждения се определят от храната, която човек употребява. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 77).

Има една цяла наука, какви плодове да яде човек, понеже плодовете различно въздействат на човешкия мозък. Има плодове, които въздействат на личните чувства на човека. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 28).

Сладките и мазни храни дават мекота, солените - равновесие. Горчивите трябва да се употребяват в изключителни случаи, те тонират, а киселите активизират, дават енергия ... Сладките храни не искат смесване с други, те са лесносмилаеми. Праскова след зарзали или кайсии не върви. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 191).

Всеки плод служи за проява на една или друга добродетел в човека. Разнообразието на добродетелите зависи от употребата като храна на различните растения и плодове. Човек сам по себе си не може да бъде добродетелен. Той може да възприеме добродетелите само от растителната храна. И за в бъдеще, когато хората се научат да се хранят правилно, те няма да употребяват само една храна, например само сливи или само ябълки, но ще употребяват разнообразна храна. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 220).

Каквато храна ядеш, такъв ще станеш. Този закон е верен и на физическия, и в духовния свят. (УСЛОВИЯ 3А РАСТЕНЕ - 24).

Светията се храни със светлина, геният - с мисъл ... Талантливият се храни с красиви и благородни чувства, а обикновеният - с трици. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 146).

Истинската, положителна мисъл храни човека. (ФАКТОРИВ ПРИРОДАТА - 146).

Колкото по-възвишена е храната, толкова по-възвишени са мислите и чувствата на човека. Грубата храна огрубява хората. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 146).

Вземете най-културния човек и започнете да го храните с най-грубата храна, вие ще видоизмените живота му. Хранете някой груб човек с деликатна храна, в десет години той ще измени начина на живота си. (СИЛА И ЖИВОТ - III серия - 232)

Ако човек се храни една седмица само с ябълки, круши, череши или сливи, той ще има различни резултати. Всеки плод, всяка храна оказва специфично действие върху човека. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 350).

Според някои волята има отношение към храната. Наистина, храната дава устойчивост на организма. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 77).

Ако искате да знаете дали даден човек е работлив, наблюдавайте го как яде. Колкото по- енергично и съзнателно яде, толкова по-енергично и с разположение работи той. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 233).

Има гостилничари, които не влагат добри енергии в яденето. Ядете ли тяхната храна, непременно ще се разстроите. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 250).

Когато човек стане лош, първото нещо, което трябва да направите, за да го поправите е да го нахраните.

Може да проверите това нещо. Ако имате един неприятел, който ви мрази, гощавайте го, хранете го, той ще ви стане приятел. (МОК - III г. - 8 лекция - 125).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...