Jump to content

СИЛА


Recommended Posts

СИЛА

Всяко число съдържа в себе си известен род сили, които се отразяват благотворно върху човека. Като изговорите или напишете числото 1 мислете за Бога и си кажете: „Има само един Бог в света, само една Мъдрост”. Като изговорите числото 2, кажете си: „Има само една Божествена майка, само една Любов”. При изговаряне на числото 3, кажете си: „Има само един Син - Истината.” Числото 4 пък представя тия три сили съединени в едно. Те са родили човечеството. Числото 5 е свързано с човешкия ум. Числото 6 - с закона на развитието. 7 е свързано със силите, които работят в човечеството. 8 представя голямата майка на света. 9 е резултат, завършен кръг. Щом дойдете до 10, спрете малко и си задайте въпроса: „Разбирам ли нещо от тия числа? Ако състоянието ви не се е сменило, и ако в ума ви не дойде някоя светла мисъл, продължавайте да броите от 10 нататък до 100. При всяка нова десетица ще размишлявате върху значението на числата. Каквото знаете за единицата, същото се отнася и за 11, 21, 31 и т. н. Каквото знаете за 2, същото се отнася до 22, 32 и т. н. като броите съзнателно до 100, ще дойдете най-после до положение да разберете значението на числата и ще се свържете със силите, които работят в тях. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд. 1936 г. София - 65)

Числата приличат на семена. По интензивност те се различават така, както и семената. като изучавате числата и семената, ще видите, че всяко едно от тях съдържа различно количество жизнена енергия. (ФОРМИВ ПРИРОДАТА - 67)

Числата са сили, които се трансформират от едно състояние в друго. Единицата е първото проявление на тези сили; четворката е второто проявление, а 7 - третото проявление. (ЖИВИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 119)

Като не знаят силата... на числата, като носители на динамическа енергия в себе си, хората си служат с тях, както им попадне, без да подозират, че предизвикват известна реакция върху човека. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 83)

Има случай, когато банкер дава известна сума на заем, обаче съчетанието на силите, които действат в дадената сума, се отразяват фатално върху него, и той умира. Затова казваме, че има благословени пари, но има и нещастни пари. Благословението и нещастието им се дължи на съчетанието на силите, които се крият в тия числа. (ФОРМИВ ПРИРОДАТА - 754)

Като ученици, вие трябва да знаете, че всички числа не съдържат благоприятни сили в себе си. Следователно, вие не можете всякога да се ползвате от числата, както не можете на всяко време да правите добро. (ФОРМИВ ПРИРОДАТА -75)

Двойката представя пътя, по което дадено тяло се развива; тройката процесът на самото развитие. Когато се намери в противоречие, човек се мъчи да разреши противоречието си в единицата; ако не може да го разреши в единицата, отправя се към двойката; ако и двойката не може, отива към тройката; ако и в тройката не може, отива към четворката, петорката, до деветте. Числото девет означава резултат. Значи, като дойде до деветте, човек постига известен резултат. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 145)

В групите, които ще образувате, от по 10 или 12 души, трябва да вложите познаване и разбиране. Ще ви обясня какъв е законът. Първото число означава онзи велик принцип на Бога, който създава, твори нещата. Когото запишат за пръв на групата той стои като емблема на принципа, Който създава. Второто число представя онзи принцип който отдолу възраства, организира нещата. Третото число е закон за равновесие. Четвъртото - закон за справедливост. Ще разчитате на четвъртия, защото той е честен, не краде. Ако бих образувал организация по този Божествен закон, четвъртия бих направил касиер... Числото 9 е човек, който ще обобщи всички неща, затова него ще направите докладчик; той ще опише целия процес на числата от 1 - 8 и ще даде резюме как е вървяла цялата работа... Числото едно е бащата, две майката, три детето. Като разберете числата 1, 2, 3, 4 имате основния закон за разбиране на другите числа. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1919 г. старо издание - 33)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...