Jump to content

ДИХАРМА


Recommended Posts

ДИХАРМА

Никому не се дава по благодат. Някой хора по благодат разбират тъй: дядо ми да умре, че да ми остави наследство. Това не е благодат. Индусите имат думите: "карма и дихарма". Карма подразбират съдба, лоши последствия, т.е. туй, което си правил, ще ти го правят, а дихарма подразбира най-хубавите условия, които Бог е дал на разположение на твоята душа. Това ти се дава като благодат. Всички хора наоколо те обичат, всички ти треперят и са готови да изпълнят всички твои желания. Това наричат в християнския свят благодат. и казват, че благодатта освобождава човека от всичко. Не благодатта показва, че туй същество е живяло в съгласие с Божиите закони., затова има тази благодат. А онези същества, които не са живели в съгласие с Божиите закони нямат благодат - за тях има карма. (СИЛА И ЖИВОТ - VII серия - Блажен този раб - 22)

Всичко, каквото правите, не е само за другите. Направеното от вас ще отиде при другите хора, а и придобивката ще се върне при вас... И злото и доброто, което правите на другите хора, ще се върне при вас. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - I том - София - 62)

Какво означава думата "даром"? Тя означава дихарма -противоположен закон на кармата, според който всичко, което ти се дава, е заслужено. Който ти дава нещо, дава го от сърце. При този закон и двамата плащат: и който дава, и който взима. Това означава думата даром. Ако някой ти даде нещо даром, но ти си недоволен и отказваш да го приемеш, между вас се създава карма. Недоволството създава кармата. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - изд.1948 г.София - 26

Срещне те някой човек и, без да знаеш защо, ти направи едно добро. Ти си свързан по съзнание с неговото далечно минало. Това е подсъзнателна проява на любовта. В миналото някога, ти си направил добро на тоя човек, и днес той ти благодари . (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 321)

Всяко зло, което хората ви причиняват, се дължи на вашата карма с тях. Всяко добро, което ви правят се дължи на вашата дихарма с тях. Тъй щото, когато някой човек ви направи добро, или се отнесе добре с вас, не питайте, защо става това. Някога в миналото, вие сте направили добро на този човек и, след като ви е търсил стотици години, най-после ви намира, доволен, че ви е намерил, той бърза да ви благодари, да не ви изпусне. Също така постъпва и онзи, на когото сте направили зло. Той ви търси със стотици години и, когато ви намери, постъпва с вас по същия начин, като някога вие сте постъпили с него. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София - 213)

Според окултистите душата представлява добрата карма на човека: Добрият човек е изпълнявал Божиите закони, събирал доброто съкровище в сърцето си и днес има какво да вади и раздава на ближните си... Ако при всички изпитания, които ви се случват през деня, запазите разположението си, вие сте богат човек, вадите добрини от своето съкровище. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд.Б.Братство 2006 г. София - 480)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...