Jump to content

​ПОСЛЕДСТВИЯ


Recommended Posts

​ПОСЛЕДСТВИЯ

Не мислете, че можете да правите грешки и да минават безнаказано. По закона за наследствеността всеки жъне това, което е сял; всеки жъне плодовете на своите мисли, чувства и постъпки. Бог дава свобода на човека и го оставя да изпитва нещата. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 241)

Всичко, което мислите, най-първо ще се върне при вас и след туй ще иде при другите. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд.1922 г. печатница "Едисон" - 86).

Каквито мисли и чувства сте създали и изпратили в пространството, един ден ще ги изпитате. Те ще се върнат пак към вас и ще проверите техните добри и лоши резултати... Каквото посееш, това ще пожънеш. Всеки ще пожъне това, което някога е посял. (ДВАТА ПЪТЯ - изд. 1934 г. София -130)

Защо трябва да се изправят погрешките? Защото при всяка погрешка, човек губи нещо от себе си. Дали съзнаваш това, или не, ти си изгубил половината от силата си. Кармата иде с цел, да изправим погрешките си от миналото и да придобием двойно по-голяма сила. Следователно, като грешиш, ти намаляваш силата си; като изправиш погрешката, увеличаваш силата си. Изправянето на погрешката подразбира удвояване на нашата сила. В този смисъл, добър е онзи човек, който изправя погрешките си. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - изд. 1948 г. София - 267)

Дали ще направиш добро или зло, и едното, и другото ще се върнат при тебе с придобитото. Ако запалиш къщата на някого, ще я платиш. Опиташ ли още в началото да изправиш грешката си, по-малко ще платиш. Колкото по-бързо изправиш грешката си, толкова по-добре... Това, което си дал, ще се върне при тебе с лихвите. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 1947 г. София -138).

Защо идат страданията в живота? - За изправяне на погрешките. Малките страдания изправят малките погрешки, а големите страдания - големите погрешки. Като се изправят погрешките страданието изчезва. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - изд. 1943 г. София - 92)

Кога идат противоречията в живота? Когато човек има да дава. Имаш много задължения, ще имаш големи противоречия. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 280)

Според новото учение кармата няма да внася страх за хората... Кармата обича смели хора. Бъдете смели да посрещнете кармата добре като гост дошъл в дома ви. Бягате ли от нея, тя ще ви настигне с пръчка и така ще се разправя с вас. Благородство има в кармата. Тя може да ви бие, да ви плюе, но в края на краищата, ще ви отмине без да ви напакости... За смелия човек кармата е подобна на настръхнала мечка: Тя минава покрай него, нахохори се, наплюе го и заминава... Вие ще й благодарите, че не се е докоснала до кожата ви. Че ви е на-плюла малко, че страх сте преживели.. Важно е, че сте останали живи и здрави. Като знаете това нещо, съобразно него ще разрешавате задачите на своя живот. Когато ви дойде някакво голямо нещастие, кажете: Моята възлюбена карма се е нахохорила и ме плюе, но повече от това не може да направи. (ДВАТА ПЪТЯ - София - 1934 - 103)

Като говоря за кармата, има няколко положения, които човек трябва да знае. Запример, има кармически страдания, които идат от миналото. Обаче, има страдания, които днес, по не предвиждане на известни положения, човек сам си създава. Представете си, че турите в джоба си едно празно шише за вода и тръгнете да се разхождате. Дохождате до края на града, спирате се пред една чешма и сядате на сянка да си починете. Почивате и размишлявате върху разни философски въпроси... Забравяте да напълните шишето с вода и тръгвате назад за дома. Денят е летен, горещ и чувствате голяма жажда. Изваждате шишето и виждате, че е празно... Следователно, в случая, вашите страдания се дължат на факта, че сте се увлекли в мисълта си и сте забравили да напълните шишето си с вода. Друг пример: Взимате една голяма кошница и туряте 70-80 кг хляб, който трябва да носите на гърба си, но пътят е дълъг, 40-50 км. За да не плащате на някой човек да ви помогне, от желание за повече печалби, вие се нагърбвате сами да носите кошницата с хляба. По пътя срещате деца, на които непременно трябва да дадете от хляба си, да ви олекне. Не дадете ли, гърбът ви ще се охлузи. Значи, в дадения случай ще изпразните кошницата, за да не дойдат страданията. (ДВАТА ПЪТЯ - изд. 1934 г София - 127)

Какво разбирате от двата примера - за празното шише и за пълната кошница с хляб?... Да любиш и за те любят, на окултен език подразбира правилно разпределение на товара между двама души. Отношенията между тия двама души представят примерите с празното шише и пълния кош.. Ако шишето ти е празно, ще оставиш другият да ти сипе в него вода; ако кошницата ти е пълна с хляб, ще раздаваш от нея на ония, които нищо нямат. (ДВАТА ПЪТЯ - изд.1934 г София - 132)

Всяка отрицателна мисъл, всяко отрицателно чувство предизвикват особени състояния, особени експлозии в клетките на човешкия организъм. Тези сътресения се отразяват болезнено върху неговия организъм. Човек може да внесе такива отрицателни мисли в ума си, които след известно време ще експлодират. Тази мисъл е работила с години в него, копала е, докато най-после е намерила път да излезе навън. С излизането си, обаче, тя е предизвикала разкъсване на някой нерв, или на някой кръвоносен съд. Причината на всички болести се крие в човешката крива и отрицателна мисъл. (МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ - изд. 1936 г- София - 45)

Ако сиромашията, страданията и болестите идат по закона на кармата, те имат за цел да ни научат на нещо. Който не е живял както трябва, непременно ще се натъкне на кармата. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - изд.1948 г. София - 257)

Разумният свят ще държи отговорни всички народи, които приготвят взривни вещества и с това внасят дисхармония в Природата. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИ- Старо издание - 240)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...