Jump to content

Recommended Posts

Предговор

Задачата на този труд е библейските добродетели да бъдат представени в аспект на актуални универсални ценности, потребни и значими, възможни и постижими при самовъзпитанието на индивидуалността у всеки човек в нашето съвременно демократизиращо се и нуждаещо се от непрекъснато хуманизиране общество. Христовите добродетели, представени в тази книга са разработени в духа на Учението на Учителя Петър Дънов. Наричаме го Слово, защото се явява боговдъхновен израз на идеи, научни закономерности и интуитивни прозрения за миналото, настояще и бъдещо развитие на човечеството, които надхвърлят възможностите на всеки обикновен, необикновен, гениален и свят човек от нашето съвремие и въобще от световната история. Това книжовното наследство от около 5000 беседи е надживяло проверката на времето (143 г. от рождението и 63 г. от смъртта на автора му). Факта на неговото съществуване представлява за българската социална история поучителен урок по родолюбие, нравствено добруване и културно-цивилизационно оценяване. За българската педагогическа наука и образованието ни то е представлявало и представлява неизчерпаем източник на теоретико-практически възможности и решения с просперитетна стойност. Ето защо чрез тази книга се опитахме да надигнем крайчеца на една завеса между известното и неизвестното за реалността, в която живеем: едновременно земна и Божествена, доказуема и аксиоматична.

Книгата е създадена като образец за представяне видовото разнообразие от колективни и най-вече индивидуални методи на самовъзпитание. Върху основата на теоретично и частично-експериментално изследване приложимостта на Словото в Учението на Петър Дънов сме показали основните типове адаптируеми образователно и социално методи за самовъзпитание на индивидуалността у човека, т.е. на неговата душа. Възпитанието на личността и нейната социализация е социално-педагогическа задача от близкото ни минало, изиграла ролята си и оставила много негативи в съвременния ни живот. С убеждението, че религиозното (включващо понятията “Бог” и “душа”, а не църковни догми) индивидуално самовъзпитание на независимата самосъзнателна личност в демократичното общество е път към мъдрото решаване на множество големи днешни промени и проблеми, се надяваме този труд да намери своите почитатели, съмишленици и съработници в областта на логико-интуитивното опознаване на действителността.

От желанието да бъдем добри до добродетелностга се минава през изработването на опитности: да правим добрините на място, на време и с мярка, да не сме глупави в доброто, да се научим да го защитаваме и да го живеем непрекъснато, да съзнаваме, че нашето добро не се разминава, а е в хармония с доброто за другите и за Цялото. И всичко това е самото намиране на пътя за постигане на всички добродетели.

Снежана Димитрова

15 януари 2007г., Велико Търново.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...