Jump to content

Указания за употреба на сборника


Recommended Posts

Указания за употреба на сборника

Текстовете представляват иносказателно библейско изложение, придружено от тълкуването му и посочване на основни съдържателни акценти на всяка от добродетелите според идеите на Учението.

Библейските цитати в тази книга са взети от два превода на Библията: Синодално издание (София, 1998, обозначено като СИ) и Ревизирано издание (Виена, 1885, обозначено като РИ). Цитатите, за които липсва означение (СИ или РИ), са с еднакъв текст в двете издания на Библията.

Систематичните изложения на съдържанието за всяка добродетел имат за цел предимно да посочат какво представлява тя и какъв става човек, който я притежава. Някъде са разработени речникови справки за разграничаване на основното понятие в темата за съответната добродетел спрямо сродни такива. Някъде се посочват предшестващите или резултатните допълнителни качества, т.е. причинните и следствените особености за развитието на добродетелта.

В раздела за самовъзпитателни идеи, опити и методи се излагат конкретни позитивни, интегрални начини за самовъзпитаване на съответната добродетел. В повечето случаи такива типове задачи не се повтарят при другите добродетели с цел да се изложи вариативността и разнообразието от възможни похвати за съставяне на самовъзпитателни упражнения. Следователно всеки сам може да използва дадена идея в различни варианти и за развитието на други добродетели. Повечето от опитите и упражненията изискват продължително време за изпълнение. Затова те са само за тези, които са избрали определена добродетел и са решили да работят над себе си и да я усилят или постигнат. Всеки може да използва опити и упражнения, които да приспособи към интересуващата го добродетел или към индивидуалните си предпочитания. Самовъзпитателните методи в книгата са образец за насоките и начина на организиране на методиката на само-възпитанието по педагогическите идеи на Учителя Петър Дънов.

В края на книгата има Азбучен показалец на посочените добродетели, Библиография и Съдържание.

Прилагаме таблица, необходима за систематично осмисляне на библейските добродетели, разработени в сборника в самовъзпитателно направление.

Таблица на съответствията според понятията в Учението

Bibleiski_dobrodeteli_1.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...