Jump to content

Recommended Posts

Послушен

“Послушанието е по-добро от жертва...”

(1 Цар. 15:22;СИ).

“В послушанието е силата.

(11 - 09.04.1987)

“Когато говоря за послушанието,

имам предвид абсолютното послушание

към Бога, към Онзи, Който ни е създал, а не към хората.

(98,18)

Иисус Христос дава на Своите най-приближени ученици безсмъртен пример за същността и съдържанието на послушанието си пред Бога. Самият Той неизменно послушен на волята на Небесния Си Отец, прави всичко възможно да вдъхне подобен импулс на мислене и поведение и в съзнанието на апостолите. А чрез тях — и на всички земни хора. Послушанието е плод, резултат и изявление на Божествената Любов. Със Своята кръстна смърт на Голгота Иисус Христос показва на хората съвършен образец на послушание. Той демонстрира какъв трябва да бъде истинският човек — човекът на послушанието, който и от смъртта не се бои. Понеже наградата за такава висша проява на послушанието е възкресението и вечният живот в светлината на Духа.

Не е достатъчно само да се покланяме на Бога в храма или да прославяме името Му. “Вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва!” — свидетелства апостол Яков (Як.2:17; СИ). Ако не облечем вярата си в действия, които й съответстват по смисъл и съдържание, тя не е нужна никому, тя е мъртва. Да вярваме в Бога, означава да Му бъдем послушни в приложението й. Да бъдем послушни на Бога, означава да следваме Неговия пример, да се стремим да придобием добродетелите, които Той ни е разкрил в Библията. Измежду тях най-велика е Любовта, понеже сам Бог е Любов (I Йоан 4:8,16).

Истинското послушание е обратно на сляпото покорство и подчинение. То е плод на осмисления живот на човека, достигнал до Истината за самия себе си и за света, в който живее. Съединявайки волята си с тази на Всевишния, той постига пълнотата и съвършенството на земното съществуване. Послушанието спрямо Божията воля ни прави силни и дори могъщи във всички житейски ситуации. Даже и пред прага на

най-суровите изпитания послушният на тази свята Воля не би могъл да се препъне, защото не той се изправя срещу предизвикателствата на живота, а сам Бог застава до него и го подкрепя.

Цел на земния ни път е да бъдем послушни първо на Бога, а не само на хората. В първия случай проявяваме мъдрост и здрав разум, а във втория — безхарактерност, граничеща със самообезличаване. Само който е прозрял Божия план за самия себе си, е в състояние да отстоява своята духовна самоличност и пътя си към заветната цел — самоосъществяването в единение с Божественото.

Послушанието:

• е плод, изявление, резултат на любовта;

• е духовен закон. Който не прилага закона на послушанието, се натъква на закона на изкушението;

• означава необходимост от абсолютно послушание към Бога, Който те е създал, а не към хората;

• е условие за познаване на Бога. И най-малкото колебание или прекъсване на личното ни послушание спрямо Него, може да те лиши от правилното Му познаване и да те впримчи във възприемането на битуващи заблуди;

• означава доверие към Божия промисъл и упование във Волята Божия.

Послушният:

• не се бои от смъртта;

• е истински човек;

• когато иска да постигне нещо, умее да не се поколебава, да не се отказва, да следва неотклонно целта и идеала си;

• е смел и решителен заради Бога в себе си;

• има уши, за да слуша, а като слуша, чува какво му се говори;

• слуша вътрешния си глас;

• умее да слуша и изслушва другите, без да забравя собствените си мисли и идеали;

За да станеш послушен:

• следва да си търпелив, да не си припрян;

• трябва да разсъждаваш разумно;

• длъжен си да мислиш върху чувствата си;

• е необходимо да се научиш да работиш постоянно, целенасочено, детайлно, безкритично и с вяра върху себе си;

• трябва да знаеш кога да мълчиш и кога да говориш, колко и дали да го направиш;

• трябва да знаеш какъв ще е резултатът и дали той е, който те интересува;

• чува доброто, светлото и разумното;

• е изпълнителен и действа разумно;

• е ограден от външни, отрицателни, чужди влияния, които могат да му навредят или да го отклонят от пътя му.

• трябва да се научиш първо да мислиш, а после да чувстваш и действаш, без да противодействаш на мисълта си чрез чувствата и постъпките си.

Самовъзпитателни методи:

1. Какъв аспект на послушанието изразява българската народна поговорка:

“Човек има две уши и една уста, за да слуша два пъти повече, отколкото говори”?

2. Размишлявайте върху изречението:

Послушанието е по-добро от искането.

3. Разликата между послушанието и искането е в това, чия воля се изпълнява: тази на висшето, на съдбата, на Бога, на другите или твоята лична воля. Личната воля и свободната воля са различни неща.

Отговорете на въпросите:

Чия воля слушат послушният, капризният и нетърпеливият?

Кои и какви желания у човека противодействат на послушанието? Напишете с какво е полезно послушанието като добродетел? Съберете аргументи от темата и ги степенувайте при изреждането.

4. Каква е взаимовръзката между добродетелите послушание и любов? За да стигнете до правилен извод, следвайте помощните въпроси.

Послушанието ли ни подтиква далюбим или любовта ниучи на послушание?

Възможно ли е да сме послушни спрямо някого, когото не обичаме?

Към каква мисъл ни навежда библейският стих: "Ако Ме любите, опазете Моите заповеди” (Йоан 14:15)?

Коя от двете добродетели е основна и коя производна?

Какво е взаимодействието помежду им? Кого сте склонни да слушате повече: някого, когото знаете, че обичате, или някого, когото не знаете дали обичате?

5. Можели да се приеме, че послушанието е условие за възприемането и проявяването на любовта? Напишете съчинение-разсъждение по собствени мисли и преживявания на тема: “Послушанието ми към Любовта”.

6. Ако приемем, че целият ни живот е едно непрестанно учене, в това училище на живота непрекъснато сме ту ученици, ту учители. Най-често учим себе си. Направете си равносметка: за кои неща бихте искали да имате послушание в бъдеще. В продължение на седмица или месец се самонаблюдавайте и всяка вечер отчитайте колко пъти послушанието ви през деня ви е помогнало и колко пъти непослушанието ви ви е попречило. Направете си извод дали послушанието е черта, която бихте искали да притежавате по принцип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...