Jump to content

Безкористен


Recommended Posts

Безкористен

Любовта е единствената безкористна сила.

Тя от никого нищо не иска. Който люби истински,

сам се радва на любовта си - нищо не очаква.

(17,141)

Когато Иисус Христос изпраща Своите апостоли да проповядват Словото Му, да изцеляват болни и да благовестят настъпващото Царство небесно, Той им заръчва: ’’Даром взехте, даром давайте!“

Те трябва да осъзнаят, че всичко, което са получили, е дар от Бога.

И също като дар следва да го раздават на нуждаещите се. Без да искат нищо в замяна... Без да очакват нищо. Дори и благодарност.

Целият свят принадлежи на Бога, Който го е създал. Даже и вещите, с които си служим и които смятаме за своя собственост, са единствено и само Негови. Той ни ги е предоставил за временно ползване — да ни послужат в нашия земен живот. Когато си тръгнем от тази земя, не бихме могли да вземем нищо от тях със себе си. Затова, ако се привързваме към вещите, страдаме, когато ги изгубим. Ако гледаме на тях просто като на временен дар от Бога, никога не би ни било трудно да се разделим с тях. И също толкова лесно би било да ги предлагаме на други хора, които имат нужда от тях. Да ги предлагаме напълно безкористно, с пълното съзнание, че те принадлежат на тях толкова, колкото и на нас. Да ги предлагаме с любов.

Затова и именно любовта е единственият източник на безкористието. А сякаш именно към нея са протегнати най-много алчни ръце — да я завладеят, да я управляват, да я имат само за себе си. Никой не може да притежава душата на човека, нито любовта му. Родителят има правото да очаква детето му да го обича, но не и да я изисква. В отношенията между мъжа и жената любовта също не е даденост, която се подразбира. Тя трябва да бъде изявена, отстоявана, защитавана. Да обичаш някого, не означава, че той автоматично се превръща в твоя собственост. Точно обратното! Любовта ти към него — ако е напълно безкористна! — изисква да даваш всичко от себе си, без да очакваш награда. Или ответна любов... Открил в обекта на любовта си Божественото, окрилен от нейния полет, ти се пречистваш, извисяваш и себе си, и любимия и се превръщаш неусетно в извор. Извор на Божествена Любов, от който могат да пият всички.

Бог ни предоставя всичко с цялата Си Любов. Не очаква нищо в замяна. Той е вечният пример за безкористие. Неговият Син Иисус Христос е жива и най-ярка илюстрация на това Божествено безкористие. Излекува безвъзмездно стотици болни и страдащи, нахрани хиляди гладни, възкреси мъртви, благовести на Своите съвременници посланието на Своя Небесен Отец съвършено безкористно. Нито за миг не се поколебава да изпълни Неговата Свята Воля. А тя е да даде всичко от Себе Си: без остатък, без заплата, без награда, до край... Така и стори. Затова е Христос. Който иска да е като Него, нека първо се опита да стане безкористен. Първо за малкото, а след това — и за голямото. Който се стреми да задържи за себе си това, което притежава, е обречен да страда. Страданието му, обаче, ще му помогне да проумее, че всъщност тези притежания не са негови. И ще го научи да се разделя доброволно с тях - в името на нечие чуждо благо. Докато не стане абсолютно безкористен, да се радва на онзи трепет на сърцето, който безпогрешно му подсказва, че е постъпил правилно, т.е. напълно безкористно. Тихата радост, че си се превърнал за сетен път в проводник на Божията Любов. Че си дал най-доброто от себе си, без на пръв поглед да си получил нищо в материална замяна.

Безкористен може да бъде само човекът с висок идеал.

Користолюбието е ограничение, а безкористието дарява свобода и полет на духа. Всяко земно притежание ни привързва с котва към този свят на изпитанията и страданията. Постигналият абсолютно безкористие отхвърля от себе си всички излишни товари, става по-лек от въздуха и отлита нагоре, нагоре — към небето, съвършеното прекрасно.

Безкористието е отсъствие на корист.

Корист означава:

да имаш кумири, идоли, да си пристрастен към нещо или някого;

да правиш нещо само заради друго, например: пари, облаги, ползи, изгода, материални блага;

да си мотивиран да направиш нещо с цел да получиш друго;

да манипулираш някого с тайна лична изгода;

всяко нещо, извършено без любов.

Безкористна

Не дават любов на кредит.

И няма любов с предплата.

Милиарди да даваш за нея, тя пак си остава безплатна,

Безкористен е, който:

• работи идейно, от любов;

• работи, без да се привързва към наградата от труда си;

• работи за другите и за себе си с цел това да е работа за Бога;

• дава, без да очаква дали ще вземе и какво ще получи;

• не се пристрастява към нищо и никого крайно;

• не поставя материалните си интереси над духовните;

• не поставя никога интересите на душата си под интересите на личността и тялото си;

• не ограничава другите с нови кармични отношения;

• се радва на любовта и я проявява като принцип.

Користолюбието само взема. Иска или не иска, Природата заставя ча-века да дава. Мъчнотиите и страданията на користолюбивия са условие за превръщането на користолюбието в милосърдие. Милосърдието е низходящ процес на слизане, жертва. То включва служене на малките и слабите.

От любов. Милосърдието прилага любовта.

Самовъзпитателни методи

1. Прочетете изречението и помислете. Определете кои от посочените условия са предпоставка за развитие на безкористието и кои следствие на това развитие?

Безкористният притежава несмутим дух, безусловна радост и любов, позитивна, алтруистична нагласа към живота, универсални ценности, толерантност и свободомислие.

2. Определете връзката между безкористието и любовта.

Помощни въпроси: В какво съотношение се развиват те у човека? Може ли да е безкористен човек, който не умее да обича? Истинска ли е онази любов, която не те прави безкористен? Увеличава ли любовта безкористието у човека? С кои от мислите в текста сте съгласни и защо?

Който проявява любовта си, без да иска да я контролира, който не имитира чужда мисъл, чувство или постъпка, докато не почувства в себе си обич към тях, е безкористен. За безкористния онова, което болшинството хора смятат за невъзможно, неприето, е лесна и естествена необходимост. Включва се в реализирането на нещо, защото му харесва идеята: за да бъде направено, за да участва или заради обичта да прави точно това.

Безкористието е онзи копнеж да живеем според любовта по принцип, който ни помага да преодоляваме всички условности, да не се чувстваме ограничени от действието на разни фактори, изобщо да виждаме само възможността да живеем от любов и заради любовта още сега. Само любещият е безкористен. Който умее да обича, той вече е мотивиран да се стреми да бъде добър и честен, толерантен и щедър.

Помисли върху текста. Възможно ли е да си съвсем безкористен на Земята?

Истинското безкористие означава на земята да живееш, като че си на небето и не зависиш от земните ограничения, условности, отношения. Когато Божественото минава през човека безпрепятствено и той му служи, това е безкористие. Преди човек да има личен контакт със светлите същества, с Божествения свят и да съобразява живеенето си с него, безкористието е все още само стремеж и в наченки. Служенето на Бога е лично безкористие пред Него. Безкористието не е за пред хората, а заради себе си и в името Божие. Без страх и съображения, без морал по закон живее безкористният - според морала отвътре, онзи, вложения в душата свише, морала на Божията Милост и Святост.

Допълнителни въпроси:

Ценно ли е да си безкористен и ако да, с какво точно?

Мотивирали ви запознаването с добродетелта безкористие да проявявате в бъдеще стремеж и старание да сте по-безкористни и защо?

Какво предварително решение е взел за себе си безкористният - с кого се съобразява преимуществено?

Притесненият “какво ще кажат хората ” докъде е възможно да развие безкористието си и какво му пречи?

Безкористието може ли да бъде наречено средство за преодоляване на страхове и заблуди и защо?

Проявата на милосърдие може ли да е такава, ако не е безкористна?

За какво сте винаги безкористен в себе си?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...