Jump to content

Recommended Posts

Чист

“Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.”

(Мат.5:8;СИ)

“Щом се каже “чистота”, тя подразбира,

че никакъв дефект в живота не трябва да съществува ”.

(81;399-400)

Всеки има собствена представа за съдържанието на чистотата. Обикновено я свързваме с чистотата на дома, на улицата, на града, в който живеем, и пр. По-рядко се сещаме, че тя дава представа и за нашата вътрешна същност — дали и доколко са чисти нашите мисли, чувства, постъпки.

Не е никак трудно да определим дали домът ни или улицата под прозореца ни са чисти. Един поглед е напълно достатъчен. Далеч по -трудно е да разберем дали това, което мислим или извършваме в момента, отговаря на изискванията за нравствена, естетическа или душевна чистота. Свикнали сме с представата,' че това, което става в душата ни, е невидимо за околните. Затова и понякога си позволяваме да замърсяваме това наше вътрешно пространство, без да си даваме сметка, че то също би трябвало неизменно да блести от чистота. Душата — тя е изконно чистото в нас, неопетнимата и свещена част от същинското “аз”!

Следователно чистотата е външна и вътрешна. Вътрешното е водещото, а онова извън нас, което можем да поддържаме със или без особени усилия, зависи и се постига чрез него. Душевната чистотата се определя преди всичко от състоянието на нашето вътрешно “аз”. Тя е първична и предполага след постигането й и като следствие постигане на телесната, както и чистота на околната среда.

Христос казва: “Нищо, което елша в човека отвън, не може (да) го оскверни; но което излиза от него, то осквернява човека” (Марк 7:15;СИ). Какво има предвид? Храната, която човек поема през устата, за един може да бъде чиста, а за друг — нечиста. От какво зависи това? От това дали човек е ял с любов, дали е възприел максимално енергии от природата или не, от религиозните и етнически традиции и отношение към храните. Храната сама по себе си, обаче, не може да оскверни човека. Осквернява го, тоест папа го, това, което излиза от сърцето му: нечисти мисли, желания и страсти, користта, задната умисъл, неправилното, нееволюиралото добро, злото. Само чистият по сърце — тоест онзи, който е пречистил напълно душевния си живот — ще види Бога. Под ”да видиш Бога” тук се подразбира да се докоснеш до Божественото в този свят. Затова "... за човека е важно да има Христовата чистота и святост” (41;39). Тази задача не изглежда лесна, но не е и непостижима. Доказвали са го най-чистите хора в историята на човечеството: алтруистите, светците, мъчениците за вярата, великите духовни Учители. Те винаги ще бъдат най-ярък пример за всички нас.

Зимно чистене

Бяло е, чисто е, нежно е, снежно е.

Сияйно-искрящо,

вълшебно-скриптящо.

Изпод краката ми шепне снега.

Нещо в душата ми свети сега.

Мръзне-търпи, топли-очаква

мъничко чувство. Мило проплаква,

дълбоко отгатва и ми се разкрива,

чистя се, чиста съм, ново-щастлива.

“Пречистване ви трябва. Защото онези Разумни сили, с които ще трябва да дойдете в контакт, са чисти. Ако пък вие сте нечисти, те ще произведат във вашите мозъци силна реакция и вследствие на това ще се явят неразположения, заболявания, ще станете песимисти... Та първото необходимо нещо за вас е пречистването, за да придобиете онези елементи, които са необходими за създаването на един мощен характер, за изявяването на един светъл ум и за съграждането на едно благородно сърце. Няма Друг начин. Този е правилният път на развитие.” (4;221)

Примерни методи за чистене:

• Чистене на извори

• Махане клон, камък от пътя

• Къпане, обливане на тялото с формули

• Концентрация

• Размишление

• Прошка — чистене на чувствата

• Самообладание — издигане над нечистотата

• Молитва — душевно чистене

• Проявяване на любовта — чистене на грехове, болести, нещастия

• Пеене

Външната чистота включва:

• Чистота на тялото

• Чистотата на средата — дом, двор, работно място, битови условия, селище, природна среда

Вътрешната чистота включва:

• Чистота на чувствата

• Чистота на мислите

• Чистота на постъпките

• Работа над себе си: постоянно да се чистиш или да не се папаш.

Основни определения и зависимости:

Чиста мисъл е тази, която освобождава мозъка от всички утайки и внася повече светлина в ума.

Чисто чувство има човек, който при всички противоречия и смущения не се разколебава и който не страда от главоболие. Ако чувствата и желанията са чисти, белите дробове у човека са винаги в пълна изправност и здраве.

Чиста постъпка е следствие от чиста мисъл и светло чувство; тя носи удовлетворение на човека и принася полза на всички.

Чистотата не зависи от човека, а от Бога. Всеки има възможност да е чист. Вътрешната чистота иде от сърцето. Следователно: връзката, любовта, вярата на човека спрямо Бога са източникът на чистотата му.

Човек уважава и обича хората за съзнанието, за възвишеното, красивото и благородното, което има и вижда в себе си. Като пречисти съзнанието си от всички отрицателни образи, тогава човек има условие да се развие като добър, идеен и духовен. Чистотата е предпоставка за проявите на добротата и духовността в човешката култура.

Идейната чистота в широк смисъл трябва да се постави за основа на физическия и на духовния живот.

Bibleiski_dobrodeteli_6.jpg

Самовъзпитателни задача по желание и необходимост

1. Прочетете текста. Научете да го разказвате свободно. Разкажете го мислено на трима души, с които имате някакво неразбирателство. Кажете част от текста или целия на трима ваши приятели по някакъв повод, когато се появи такъв. Сравнете резултатите. До какви изводи за себе си стигнахте?

Единственият начин и правилният път за развитие на човека изискват от него пречистване, за да може той да влиза в контакт с Разумните сили в Природата. Нечистотата от всякакъв характер предизвиква силна реакция в мозъка, а това води до различни видове неразположения, болести, песимизъм. Пречистването е условие за осигуряването на онези структурни елементи в човешката личност и душа, от които зависи: създаването на мощен характер, изявата на светъл ум, съграждането на благородно сърце. Чистотата е качество на Божествения живот. Тя се разглежда по отношение на живота, животът в най-висш, универсален смисъл и като изява на принципа на Любовта, на Божията Любов, на Божествената Любов. Иска ли да е здрав, всяко чувство, мисъл и действие у човека е нужно да са проникнати от идеята за чистотата.

2. Прочетете следващата мисъл, като се опитате да съчините епизод от фантастичен анимационен филм. Как ще го озаглавите? Кои ще са героите? Какви ще са намеренията им? Какво ще си говорят? По желание, нарисувайте няколко от сцените. Ако задачата не ви е забавна, може да намерите друга, като дадете пример от някой гледан филм или четена книга? Обмислете го.

Имайте предвид, че без чистота не може да впрегнете никоя природна сила да работи за вас. Вие може да я впрегнете, но тази сила ще произведе обратни космически резултати, които векове трябва да изкупвате... Абсолютната чистота е абсолютно правило... необходимо при закона на свободата. Не спазвате ли това правило, ще отидете в левия път при злото; спазвате ли го, ще бъдете надясно при доброто.

3. Съществува влияние и зависимост на вътрешната чистота от външната и на външната от вътрешната у всеки човек. Примерна идея за наблюдение върху живота на някого или върху себе си:

До какви изводи стигате за себе си след изпълнение на упражнението?

Bibleiski_dobrodeteli_7.jpg

4. Свържете със стрелки коя група символи за кой тип чистене се отнася:

Bibleiski_dobrodeteli_8.jpg

5. Система от опити, които можете да извършите поотделно или последователно.

• Опит за установяване на връзката между чистотата и съотношението добро/зло

Прочетете текста.

От качеството и количеството на чистотата у човека зависи дали и колко може да е добър или лош. Това е условие да бъде проводник на силите на доброто или злото. Ако кажеш някое съвършено правило на чист и на нечист човек, двамата ще го разберат по различен начин, ще го използват в живота си по различен начин, ще имат полза или вреда от това, че са го узнали. Разликата у двамата е именно в това, че чистият ще разбере правилно казаното и то ще го повдигне, ще бъде добро за него. Нечистият ще разбере изопачено казаното, то ще произведе в него негативни състояния и ще причини на него или на други зло. Злото като нереализирано добро ще го потисне, ще увеличи нечистотата му.

Споделяли ли сте своя тайна? Спомнете си какви последици е имало това за вас и за другите. Може ли да определите чистота от какъв род е причинила това? Ако сте споделили тайната си с повече от един човек, може ли да сравните ефекта и разликата от последствията и разговорите си с отделните хора? Изпратете мислено импулс към всички тези хора, за които мислехте, за това, да повишат разбирането си за чистотата.

• Опит за установяване на връзката между добродетелите чистота и самообладание в личния си живот

Прочетете текста.

Абсолютната чистота на сърцето и пълното самообладание на ума са съществени условия да си истински човек, да изявиш висшето в себе си, да се самоусъвършенстваш в Школата на Живота по пътя на Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата и Добродетелта — така нареченото пентаграмно правилно развитие в еволюцията на човека.

В продължение на един месец си представяйте сутрин следното. Един огромен прозрачен кристал, поставен пред Слънцето. Свържете се с чистотата на този кристал и си представете как светлината, която минава през него, ви облива вътрешно и ви пречиства. Потърсете в себе си копнеж сърцето ви да е чисто като кристал. Устремете се сума си към най-силната и прекрасна светлина в съзнанието си, която може да си представите. Мислете върху осъзнаване връзките между ума и сърцето, между почувствано и помислено, между чистота и самообладание в настоящия си живот

• Опит за установяване на връзката между добродетелта чистота и живота

Десет дни размишлявайте върху следните изречения.

Любовта ражда живота. Човек е здрав, когато е чист. Смисълът на живота е в любовта. Любовта пречиства, оживява, оздравява. Само чистият по сърце може да види Божественото в себе си и в другите, изявено в света.

Опитвайте всяко от петте изречения да си представите като образна картина. Записвайте символично тематиката й и какво чувство предизвиква тя у вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...