Jump to content

Recommended Posts

Девствен

“Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син,

и ще Му нарекат името Емануил.”

(Ис. 7:14;СИ)

Дева подразбира съзнателна връзка с Първата Причина.”

(53,120)

“Светът не се нуждае от госпожици и госпожи, светът се нуждае от деви. Под думата “деви” се разбира онази степен на развитие на човешкото съзнание, когато човек при никакви условия на живота не може да се опетни, не може да се подкупи, нито изкуси. Каквито богатства да му предлагате, той по никой начин не се изкушава.”

(53,120)

От медицинска и анатомична гледна точка девствена е онази жена, която не е имала сексуален контакт с мъж. Аналогично — девствен е онзи мъж, който не е имал полово общуване с жена. От религиозна и духовна гледна точка девствен е човекът, който е достигнал такова равнище на своето нравствено израстване, че не се поддава на никакви изкушения и съблазни в своя живот. В първия случай говорим за девственост на тялото, а във втория — на душата.

Девствената по тяло жена или девственият телесно мъж може безброй пъти да са се поддавали на изкушенията, предлагани им по житейския им път. В такъв случай те съхраняват девствеността на тялото си, ала душата им може да е опетнена пропорционално на пожеланите от тях съблазни. И обратно — мъж или жена, които са изгубили своята телесна девственост, ако водят чист и праведен живот, запазват девствена своята душа.

В този смисъл телесната девственост означава да си съхранил естественото състояние на тялото си във вида, в който то е излязло от майчината утроба.

А да си душевно девствен означава да запазваш неизменно чистотата на твоята душа такава, каквато Бог я е създал. Да не допускаш опетняването й с нищо от материалния свят, в който живеем. Тогава именно между теб и Първата Причина (едно от названията на Бога) съществува съзнателна връзка. Тази връзка обуславя осъзнаването от твоя страна на тойа, каква е Божията воля за теб и следването й по всички житейски пътеки, при всички жизнени обстоятелства. Вътрешният глас,

който е гласът Божий в душата ти, ти нашепва на всяка крачка как да постъпиш по възможно най-правилния начин. И ти се вслушваш в него и следваш указанията му. Така ще бъдеш предпазен от всякакви грешки и несполуки. Телесната девственост може да бъде съчетана с душевна, а е възможно втората да бъде постигната след изгубването на първата. Във всички случаи определяща и по-важна е душевната.

Специфичен и дори уникален е случаят на девственост, за който говори пророк Исайя в своята библейска книга. Хиляда години преди рождението на Иисус Христос той предсказва, че “Девицата ще зачене и ще роди Син”. Десет века след неговото пророчество една млада девица от малкото галилейско градче Назарет на име Мария (на еврейски Мариам) ражда по свръхестествен начин дете. Наричат го Иисус. Той е дар от Бога не само за Мария и нейния годеник Йосиф, ала и за всички земни хора, понеже Му е съдено да изкупи човечеството от греха и да го освободи от оковите на смъртта. А това, че сам Бог се явява между людете в техния облик в личността на Иисус Христос, също е предсказано от пророк Исайя чрез думите му “… и ще Му нарекат името Емануил”. На еврейски език името “Емануил” означава “С нас е Бог”. Така вдъхновеният от Божия Дух израилски пророк хилядолетие преди появата на въплътения в човешко тяло Бог предвижда безпогрешно Неговото рождение от девица, пратени-чеството Му от Небесния Отец. А в други свои предсказания рисува със същата непогрешимост и най-важните събития от земния Му живот.

Девствеността:

• е онова състояние в развитието на човешкото съзнание, когато човек при никакви условия на живота си не може да се опетни, подкупи, изкуси, изопачи и съгреши;

• е състояние, което индусите са наричали “дева”. Всеки човек може да дойде до степен на духовно развитие “дева”;

• подразбира чистота, святост, непромененост или възстановена еднаквост с първосъздаденото. Например, казваме: девствени гори, девствен човек, девствена природа;

• е способността човек да не се поддава на никакви промени, които да го отдалечат от Бога и които да нарушат личната му връзка с Божественото съзнание;

• подразбира съзнателна връзка с Първата Причина.

Девственият:

• има девствено съзнание: високо, будно, чисто, свято и неопетнимо;

• е човек, за когото можем да кажем, че е чист и светъл;

• не може да бъде опетнен от клевета и от обвинение. Дори това да стане, той ги приема, като да не отнасят за него. Докато се освободи от тях като даденост; не се самосъжалява, няма комплекси и не е нещастен, отчаян и сърдит, неразположен и унил. Нищо не може да наруши състоянието му на чистота и святост;

• се чувства като жива душа. Той не приема ограниченията на физическия живот като средство и мотивация за опетняване, а само като средство за възвисяване, пречистване и освещаване на живота: своя и на другите;

• е концентрирал вниманието си към живота на своята душа в земния си живот.

Мисли:

Девствеността е качество на душата, тя не е нещо външно.

Преди човек да пожелае да стане девствен, трябва да е готов да понесе това. Да развие достатъчно свои добродетели, основа на девствеността.

Девствеността е духовна степен в развитието на душата и в умението на човека физически да проявява душата си и по време на земния си живот.

Самовъзпитателни идеи:

1. Представете си външния вид на човек “дева”. В него няма никакво излишество или недостиг: нито телесно, нито психическо. Представете си лицето, тялото, дрехите, походката му, гласа му, усмивката, очите. Мислено или върху лист се опитайте до го нарисувате. Той изглежда по-млад, отколкото е.

2. Напишете разказ или приказка на тема: “Среща с Дева”. Може да е фантастичен сюжет, въображаем сън или изфантазирана мечта. Направете този опит заради собствената си душа. Дайте й шанс да оформи образите, действията и разговорите сама. Свободно изразете собственото си впечатление от темата за девствеността и собствените се впечатления и мнения. Не бързайте. Трябва да останете удовлетворени от написаното. Посветете го някому или на нещо.

3. Как мислите: има ли нещо общо между добродетелта девственост и хората от зодия Дева? Възможно ли е една и съща дума да не крие обща същина? Поинтересувайте се от астрология. Кои от качествата на девствения са предразположения у хората от зодия Дева?

4. Наричаме Дева Божията Майка, Богородица. След като се запознаете с живота й чрез “Житията на светиите” и от Библията, помислете да определите кои нейни качества и кои нейни преживявания я определят като “дева”?

5. “Девата” в индийската митология е духовна степен на същество, което не е нито жена, нито мъж. Може да потърсите такива картини. Можели съвременният човек в себе си да се чувства едновременно жена и мъж като качества на характера си и това да го удовлетворява и да не му е необходимо да е полово активен? Ако примем, че всеки човек генетично има заложени мъжки и женски гени, но проявени в него са само едните, то реално ли е да мислим, че всеки си е самодостатъчен? Кое е по-ценно: да търсим партньор, който да ни допълва полово, или да бъдем хармонични в себе си и да потърсим подобен човек до себе си за партньор? Как си представяте хармонията на половете в един човек и как се постига това? Защо, според вас, “девата” не превръща секса в цел и не прибягва към него като средство за постигане на полова хармония в себе си?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...