Jump to content

Recommended Posts

Весел

Радвайте се и се веселете,

защото голяма е наградата ви на небесата.”

(Мат. 5:12;СИ)

Светлината на праведниците свети весело,

а светилото на нечестивите угасва.”

(Пр. 13-9;СИ)

Весело може да бъде сърцето само на разумния човек, който има знание.

Защо? - Защото знанието носи за човека придобивки.

Весел е човек, когато придобие нещо.

Който иска да бъде весел, той трябва да търси онова знание,

което носи придобивки със себе си.”

(59-305)

“Като говорим за новите хора, разбираме хората на слънцето,

които живеят с радост и веселие.

Те са жизнерадостни, щедри, лесно се справят с мъчнотиите си.

И като страда, и като се радва, новият човек

еднакво се прониква от вътрешна радост.”

(71;214)

В своята Проповед на планината (Мат. 5-7гл.) Христос ни учи, че когато изпълняваме Божиите заповеди и развиваме у себе си добродетели, имаме всички основания да бъдем весели и радостни, понеже усилията ни рано или късно ще бъдат възнаградени. За някои от нас — още в настоящия живот, а за други - в по-далечно бъдеще, в царството на Духа. Разбира се, Той няма непременно предвид материална награда. В повечето случаи става дума за морално удовлетворение, а най-вече — за живот в светлината на Истината. Същата тази Божествена Истина, която — отново според Неговите думи (Йоан 8:32) — ще ни направи свободни, ако я познаем и последваме.

В светлина и веселие живее човекът, който е праведен. На сърцето му е леко, душата му е волна птица, той преминава в полет през земните си дни. За него животът е веселие, защото е проникнал в тайната на законите, въз основа на които се случва всичко около него и у самия него. Неговата праведност се дължи на спазването на тези закони. Той е готов да раздава на всички от неизчерпаемата си веселост и така да направи и тяхното съществуване по-леко.

Весел е онзи, който е изпълнил дълга си. Той е разумен човек, богат със знания и с уменията да ги прилага. На всяка крачка в живота си той придобива нещо. Въплътил е знанието си в ежедневието и черпи с пълни шепи от благата на тази земя. И няма как да не е весел, тъй като знае, че върви по правия път.

Весел е и човекът на великата Божествена Любов. Сърцето му е преизпълнено с нея и той с готовност я разпръсква във всички посоки. Когото докосне, утешава го и го развеселява, ако е тъжен. Изпълва го с надежда, че утрешният ден ще бъде по-добър.

Новият човек — човекът с ново мислене и поведение — живее в постоянна радост и веселие. Той е слънчев, понеже отразява светлината на слънцето и я отправя в посоката, където от нея има нужда. Той е бодър и жизнерадостен, защото черпи силите си от вечния източник на живота — Божията Любов. Той не се спира да предлага благата, които притежава, тъй като знае, че те са предназначени за всички. Когато бъде изправен пред изпитание, преодолява го с храбра стъпка и устрем, пред които отстъпва всяка трудност. Покоят на сърцето му не може да бъде нарушен от никакви външни бури и урагани. На лицето му неизменно грее усмивката на човека, осмислил своя живот.

Когато ни нападнат неизбежните беди по житейския ни път, нека насочим погледа си към живата, разумна природа. В нея ще открием не само съвършена красота и хармония, но и отговор на въпросите, които ни измъчват. Придобили частица от нейната вечна мъдрост, ще решим с лекота проблемите на деня. И тогава подем, радост, удовлетворение и веселост ще изпълнят цялото ни същество. Ще се присъединим към общността на новото човечество, което живее в Любов и съгласие и с ближния, и с Майката-Природа.

Bibleiski_dobrodeteli_9.jpg

Веселието:

• е онова, без което не би имало никаква светлина;

• е нужно, за да понася човек по-лесно мъчнотиите в живота;

• е в естеството на човека, но и той при всяка своя мъчнотия трябва да работи върху развитие центъра на веселието у себе си;

• е вътрешен процес;

• е само в сърцето на разумния човек, който има знание;

• Знанието е следствие на придобивки. Весел е човек, когато придобие нещо;

• е резултат на умението да се размишлява, да се разсъждава, да си съвестен, да употребиш интелигентността и знанието си на време и успешно;

• е външен израз на умението да обичаме и да сме обичани;

• е резултат на духовна работа. Който иска да разбере веселието и да го има в себе си, следва да се стреми само към онова знание, което внася духовни придобивки в него.

Веселият:

• е освободил съзнанието си от всички странични смущения и се е свързал с разумната природа;

• като стане сутрин от сън, не бърза да се облече, а първо отправя ума си към Бога;

• е като невинно дете, което благодари на Бога за всичко, което Той му е приготвил през деня;

• живее с очакването да види какво ще му се случи и какво трябва да научи през всеки един ден;

• не планира деня, а следва Божествената му програма, внимава в знаците на съдбата и мисли върху тях;

• умее да поддържа в себе си будна мисълта, че Бог съществува, и каквото и да му се случи, Той пръв ще му помогне и ще го напътства;

• цени радостта;

• отговаря на радостта с веселието си;

• весели другите, света с радостта, която е вътре в него;

• има чувство за хумор и вижда хубавата страна на нещата в трудни моменти. Тогава е насочен към най-нужното, което може да се направи, за да го изведе то от ситуацията.

Самовъзпитателни методи

1. Кои от посочените преживявания следва да бъдат разграничени и причислени към топлината на радостта и кои към светлината на веселието? Помислете и определете:

• получаване на отлична бележка в училище;

• раждане на дългоочакваното братче;

• цъфване на любимото цвете;

• четене на увлекателен роман;

• слушане на приятна музика;

• разговор с мъдър човек;

• среща с любим;

• писане на съчинение;

• намиране на дълго търсен отговор.

2. Размисъл: Единството на радостта и веселието.

Въпроси за осмисляне: Възможно ли е човек да е радостен, без да е весел? Възможно ли е да си весел, а да не си радостен? Кои точно са разликите и приликите за различаване на радостта и веселието? Кой геометричен символ изразява най-точно единството на процеса радост/веселие: успоредни прави, синусоида (вълнообразна линия) или права, разделяща равнина на две?

3. Изберете трима весели хора, които да наблюдавате, докато получите отговор на следните въпроси:

Когато им се случи нещо тъжно, те: остават весели, остават с чувство за хумор или бързо възстановяват веселието си?

Когато им се случи нещо лошо, те: не се отчайват, не гледат песимистично на нещата или усилват вярата си?

Когато им се случи нещо радостно, те: веселят и себе си, и другите, споделят радостта си чрез веселие или говорят за чувствата си?

Направете изводи за характера и за ценностите на веселието.

4. Самоанализ след поредица самонаблюдения. Когато сте весел, наблюдавайте се какъв външен израз давате на веселието си. Като весел или като тъжен: говорите по-добре, мислите по-концентрирано, вярвате повече в себе си? Обяснете си защо.

5. В продължение на 10 дни си водете дневник само на веселите неща, които сте преживели през деня. Какво разбрахте чрез това упражнение? С какво то бе ценно за вас?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...