Jump to content

Recommended Posts

Съвестен

“Затова и сам залягам да имам винаги непорочна съвест пред Бога и пред човеците

(Деян. 24:16; СИ).

“За чистите всичко е чисто, а за осквернени и неверни няма нищо чисто; на тях са осквернени и ум, и съвест

(Тит 1:15; СИ).

Понятието за съвест е свързано с вярата в Бога. И по-точно — с разбирането за Бога като свят и съвършено справедлив Съдия. Затова и съвестта представлява гласа на Бога в човешката душа. Тя предполага да умеем да долавяме Божиите нравствени изисквания към нас и да откликваме на тях със съответни мисли, чувства и дела.

Не е лесно да възпитаме съвестта си, нито пък сме готови винаги да приемаме с готовност ролята й на вътрешен изобличител. Затова понякога сме склонни да заглушим гласа й или пък изцяло да го пренебрегнем. Ако човек реши да следва в живота си моралния закон на Бога, то съответно е длъжен и да Му предостави мисията на водач във всички житейски обстоятелства. Един от най-преките пътища за осъществяване на това водачество е именно да се вслушваме в Неговия глас в съзнанието си и да го следваме. Така съвестта ни неизменно ще бъде чиста и светла.

Апостол Павел ни учи, че съвестта принадлежи на всички хора и чрез нея те могат да осъзнаят каква е действително Божията същност и воля (ср. Рим.2.14-15)- Самият той свидетелства, че във всеки миг се стреми да има непорочна съвест — и пред Всевишния, и пред хората (както казва за самия себе си в посочения по-горе цитат от книга “Деяния на апостолите”). Бог е Любов и безкрайно добър. Винаги е готов да ни прости и да ни даде нов шанс да се променим към добро и да започнем отначало. Ала това ни най-малко не отменя нашата нравствена отговорност. И когато ние престъпваме Неговите закони, викът на съвестта вътре в нас ни изобличава и ни подтиква да се върнем към правия път.

Човек, който притежава будна съвест, проявява мъдрост във всичките си начинания. Гласът Божий у него не му позволява да сбърка вярната пътека към Истината. Чистият по сърце притежава и чиста съвест. Онзи, който се е осквернил по пътя си в живота, заглушава гласа на съвестта в душата си. Той предпочита да не я слуша, понеже тя безпогрешно му разкрива степента на падението му.

Можеш да извършиш нещо нередно и никой да не те види. Това ще те направи ли спокоен? Съвестта ще те гризе, ще те преследва, докато не признаеш пред самия себе си, че трябва да поправиш грешката си. Бог вижда всичко. Целият свят, включително и най-тайните помисли на човешката душа, са разкрити пред Него като на длан. Дори и да извършим тежко престъпление, Той няма да бърза да ни накаже. Ще почака, за да види дали сме чули гласа на съвестта, дали и как ще реагираме на нейното изобличение. Ако сами се постараем да коригираме последствията от стореното, Той ще отдъхне с облекчение. Още едно Негово дете е научило важен урок в живота! Ако ли пък не се поправим сами и не пожелаем да се вслушаме в призива на съвестта, тогава Бог ще ни предаде урок - суров, но справедлив. Така че да запомним завинаги каква е Неговата правда и как да я различаваме от човешката. А най-вече — от собствените си интереси, желания и необмислени пориви.

Що е съвест?

• Ако някой извърши престъпление, страхува се, съвестта го гризе. Нещо отвътре му казва: “Престъплението ти не е никому неизвестно. Има един духовен, нравствен закон, според който ти един ден ще понесеш последствията на делата си!”

• Ако си направил погрешка и трябва да се изповядаш пред Бога: първо, трябва да се извиниш на потърпевшия, второ, да му възстановиш щетите и трето, да помолиш да ти се прости от небето. Прошка няма за неизплатени дългове. Съвестта подразбира осъзнаване на убеждението, че само компенсиране на справедливостта разрешава един грях.

• “Съвест” и “съзнание” са две различни понятия. Те имат обща основа, но различни посоки на проява.

• Съвестта не е нищо друго освен онзи вътрешен глас, който съди човека, когато не е преценил правилно вложеното в собствената си душа, потребностите на душата си, необходими като условие за правилното му развитие.

• Страхът може да бъде присаждан и облагородявай като съвест. Страхът е основа на съвестта и благоразумието.

• Съвестта има отношение към ума. Не можеш да си съвестен, ако не мислиш добре и право.

Съвестният:

• има права мисъл. Правата мисъл превръща енергиите на страха в съвест;

• знае, че да мислиш право, означава да познаваш правилата, които определят нещата, за които мислиш;

• отдава правото на всеки и пази своето. Убеден е, че има едно истинско право в света, което може да съвмести правото на всеки с правото на всички;

• се стреми към мъдростта на своите знания, убеждения, интереси, ценности, в своята интелигентност и ученост;

• не е прост и глупав;

• има висока съзнателност;

• слуша вътрешния си глас, гласа на висшето себе;

• върши всичко навреме. Цени времето. Но знае, че енергията е по-ценна от времето. Той пести енергията и умее да чака времето, определено за всяко нещо. Знае, че за всяко нещо се иска време;

• е трансформирал страховете на подсъзнанието и съзнанието си, облагородил ги е, като ги е превърнал в задачи, планове и цели в своето самосъзнание и свръхсъзнание;

• разграничава потребностите на своята личност и душа (индивидуалност). Не ги противопоставя, а ги съвместява. Знае, че от това зависи собствената му уравновесеност.

Самовъзпитателни задачи:

1. Психотренинг. Преценете какво не сте свършили днес (или вчера) както трябва. Спрете се на нещо, колкото и малко да е. Ако трябва, направете списък. Помислете върху всяка подробност. Отбележете срещу всеки пункт кои от посочените причини не са ви позволили да направите нещата, както трябва: разсеяност, невнимание, несериозност, недооценяване, недоверие, страх, съмнение, нечестност, лъжа, липса на време. Проиграйте наум ситуациите още веднъж и за всяко нещо помислете, че го правите по правилния начин. Въпрос: Лесно или трудно бихте могли да коригирате грешките си, ако не се замисляте върху подробностите и пропуските си?

2. Дискусия, разговор или размисъл на тема: “Чистата съвест и вината”. Основни подтеми за разсъждаване:

• Кои са характеристиките на чистата и нечистата съвест?

• Чистата съвест има пряко отношение най-вече към мъдростта, към истината или към правдата?

• Има ли вина с чиста съвест?

• Какво значение има искреността към вината и към чистата съвест?

• Алибито невинност ли е или има отношение към съвестта?

3. Размишление и ретроспекция на живота си. На тема: "Моята душа, моята личност и моята съвест”. Върнете се в два-три моменти от живота си и обмислете ситуации, които са били решаващи за развитието на вашата съвестност. Разграничете какви са били импулсите, желанията и интересите на вашата личност (външния човек, човека пред другите, човека в обществото) и на вашата душа (съкровеното, вътрешния човек, човека пред себе си) в тези моменти. Имало ли е противоречие между тях.

Помощни въпроси:

Можели човек да е съвестен, когато личността и индивидуалността му се стремят към различни неща?

Кое е по-важно и по-ценно да предпочетете при едно разминаване между личността и индивидуалността си? Защитата на чий интерес в себе си какъв резултат ви гарантира?

Доволни ли сте от съвестността си, проявена в избраните за самоанализ ситуации? Как осъзнавате сега нещата, с времето? Времето има ли значение и какво е то, ако има, за повишаване на съвестността ни?

Дистанцията на времето учи ли ни да виждаме по-ясно кога нещата са навременни?

Значима добродетел ли е съвестта и кое в тази добродетел е значимото за вас лично?

4. Съберете всички данни от темата, които могат да ви помогнат да обмислите кое е общото и кое е различното между съвест и съзнание.

Какво осъзнахте чрез тази тема за собствената си съвест?

Съвестно ли ви е, че не сте no-съзнателен в личния си живот?

5. Ако приемем, че вътрешният глас у човека, това е неговата чиста съвест, то опитайте се да си спомните няколко случаи от досегашния ви живот, когато вътрешният ви глас ви е предупреждавал и вие сте го послушвали. Направете изводи в следните направления: Ценно ли е да си съвестен? Какво печели и какво спестява съвестният в сравнение с несъвестния? По какъв начин съвестността допринася за духовното развитие на всеки?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...