Jump to content

Напредничав


Recommended Posts

Напредничав

Египетският фараон сънува странен сън. От река Нил излизат седем хубави, добре угоени крави, а след тях — други седем, но, грозни и мършави. И мършавите изяждат угоените. Фараонът се стресва и се пробужда. Ала скоро пак заспива. И му се присънва, че от едно стъбло израстват седем пълни и хубави класове. А след тях израстват още седем, но празни и изсушени от източния вятър.И празните класове поглъщат пълните. Фараонът отново се събужда в тревога, й разбира, че: това не е просто сън, а послание. Няма покой час по-скоро да проумее какво означават тези сънища И затова свиква всички мъдреци. Обаче никой от тях не успява да го изтълкува. Тогава виночерпецът му се досеща, че в тъмницата лежи един млад евреин на име Йосиф, който се е проявявал като вещ тълкувател на сънища. И фараонът заповядва веднага да го доведат. Йосиф се явява пред египетския владетел и като разбира за какво го. викат, казва:

— Не аз,а Бог ще отговори за добро на фараона. Сънувал си един сън в две части. Седемте хубави крави и седемте пълни класове означават седем плодородни години, а седемте мършави крави и седемте празни класове - седем сушави и гладни години, които ще дойдат веднага след първите. Трябва да намериш мъдър човек, който през седемте изобилни години да събере една пета част от всичко, което ще се роди на египетската земя. Ще го приберете в складове и ще го запазите за идните седем гладни години. Така ще спасиш народа си да не загине от глад.

Фараонът прозира мъдростта в думите на Йосиф и го назначава за управител над цял Египет, който да събира реколтата през плодородните години и да осигури оцеляването на хората по време на сушата и глада. Така младият евреин от захвърлен в тъмницата затворник за броени минути се издига до втори човек след фараона в могъщата империя (Бит. 39-41).

Кое помага на Йосиф за този шеметен скок в неговия живот? Той е изпреварил времето си. Вижда по-надалеч в бъдещето от всички останали и е несравнимо по-мъдър от тях. Не на последно място - вярата му в Бога е непреклонна. Йосиф е уверен, че Бог ще го подкрепи във всичките му земни дела. Така и става...

Библейският патриарх Йосиф е образец за напредничав човек. Той използва мъдростта и вярата си не само за себе си, но и за благото на другите. Години след описания по-горе епизод той прибира престарелия си баща Яков и всичките си единадесет братя заедно със семействата им в Египет. Спаси ги от: бедствения; глад, нападнал Палестинската земя, и им осигури спокоен и охолен живот в плодороден район на египетската империя.

Можем да бъдем напредничави в материално или в духовно отношение.

Прогресът в науката и техниката е материалната страна на прогреса. Действителната духовна негова страна е еволюционна (т.е. плавен, постепенен прогрес) по своята същност, а не революционна (т.е. скокообразен). И той е свързан задължително със съответстващо му по степен на духовна зрелост съзнание на земното човечество.

Напредничави са мъдрите хора днес, които радеят за нов морал в междучовешките взаимоотношения, за нов подход към природната среда, който да ни избави от екологическата криза и саморазрушението на технотронната ни цивилизация, за утвърждаване на такава система от духовни ценности, които да въдворят мир) сътрудничество и благоденствие между хората и между всички народи. Пионерите на духовната напредничавост чуват този глас, идещ от дълбините на Божествения първоизточник. Те изпълняват своя дълг пред Бога с ясното съзнание, че далеч не всички са в състояние да ги разберат и да тръгнат след тях. Те натрупват с безкрайно търпение камък след камък върху пирамидата на духовния прогрес. А онези, които проглеждат за Истината — макар и мъчително бавно, — се умножават непрестанно и постепенно накланят везните на земната орис към страната на действителния напредък. А той означава планетарна общност от разумни същества, които живеят задружно по законите на Божествената Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел.

Речник-справочник на сродните добродетели:

Напредничав - който обича и допринася за напредъка на обществото. Напредъкът е по отношение на добруването и подобряването начина на живот, средата, условията, факторите и отношенията в обществото и държавата.

Прогресивен - който се стреми, ратува и допринася за всеобщия прогрес на човечеството. Той знае, че прогресът на всеки е неотделим от прогреса на всички. А прогресът на цялото е сбор от прогреса на частите. Никой сам не може да надскочи общия еволюционен прогрес. Непрогресивният човек мисли, че не е като другите. Прогресивният човек мисли, че и другите са като него.

Нов (човек) - онзи, който е възстановил в себе си Божествения порядък и живее в неговата реалност, обземаща всички реалности. Вечното подмладяване, вечното възрастване и освобождаване, великата любов за него са естествена необходимост и ценност. Новият човек има равновесно развити ум, сърце и воля, хармонични помежду си.

Новатор - човек на новото. Той възприема и преживява живота си по нов начин, прилага правилото за ежедневното ново: всеки ден по една нова мисъл, по едно ново чувство, по една нова постъпка, които го повдигат. Новото в живота му се състои в това, че той се учи непрестанно от всичко и така се домогва вътрешно до новото в света. Всеки миг изворът Дава нова вода, новаторът е извор на новото за себе си и за света. Стреми се и цени новостите, прави нещата по нов начин или всеки път влага в тях нещо ново. Обича разнообразието, напредъка.

Успяващ - който завършва докрай започнатото и получава очакваното. Мнозина не успяват, защото отлагат реализирането на Божествените мисли и чувства в себе си. Ако човек не разчита първо на своя ум, на своето, сърце и на своята воля, нищо не може да постигне. За да има успех, сърцето и умът у човека трябва да са в съгласие, да има малки желания, постижими и приложими всеки ден. Не прави само планове и скици, а работи непрестанно и от любов.

Цивилизован - който е усвоил индивидуално полезните за развитието си достижения на съвременната си цивилизация и се ползва от тях социално.

Прозорлив - който има буден вътрешен взор, ясно виждане и умение за предвиждане на собствения си живот в рамките на цялото. Умеещ да се приспособи, готов да се промени и да приеме новото. Прозорливостта, е по отношение на това, което има да се стане отвън формално и което ще повлияе върху промяната на идеите. Прозорливият има прозрения, интуицията му е силна, правилно развита.

Избран - който е избран от Бога. Не си служи с насилие, лъжа и зло, защото знае как да е силен, разумен и добър във всеки момент. Избраният има възможност да стане съвършен.

Готов - който от обич е в състояние да услужи във всеки момент.

Прав - който обича всички хора, без да очаква нещо от тях. Правият постъпва правилно. Правилно е онова, което осигурява и спазва правилното природосъобразно протичане на процесите в природата. Правилно е онова, което е съобразено с природните закони и правила. Например, правилия е онази мисъл, която осигурява и причинява правилно здравословно функциониране на нервната система и мозъчната дейност в организма. Неправилно е чувство, което предизвиква аритмия, образуване на утайки, недостиг на кислород, например. Принципите, нравственото право е на страната на правия.

Пробуден - Пробудената душа осъзнава не само дълга към себе си, към своите ближни, по и към Бога. В нея желанието да обича Бога е силно. Няма по-велико нещо от това; човек да намери свещеното място в себе си — своята душа, своята изконна индивидуалност. Това означава да намери себе си. Това е свещен, епохален момент в живота на всеки човек. Съзнанието му трябва да се пробуди, за да намери себе си: наличието на личната ни връзка с Бога. Тогава човек започва да живее нов, правилен живот без драми и трагедии. Пробуденият е видял Бога в себе си. Съзнанието му е пробудено за виждане на чистата Божественост в себе си и в другите, които възприема също като души.

Еволюционен - който се отнася до еволюцията в развитието на човешкото съзнание. В етапа на възлизане за разлика от етапа на слизане като инволюция. В синусоидалния ритъм и закон на извършване на процесите в природата има непрестанна смяна на слизане и качване.

Растящ - у когото става натрупване на количество.

Развиващ се - у когото стават промени в качеството вследствие на растенето.

Напреднал - който е предимно самосъзнателен и свръхсъзнателен и живее, за да помага на другите да напредват.

Сравнителна таблица за разбиране посоката в смисъла на понятията

Bibleiski_dobrodeteli_30.jpg

Знаете ли че:

• За да има успех в живота си, човек трябва да притежава и други качества: такт, твърдост, наблюдателност, разумност и интуиция.

• За да доведе работата си до успешен край, човек трябва да има самообладание да се справя с трудностите. А също да се справи със своите лични отрицателни чувства — користолюбие, безверие, безнадеждност, страх, недоволство, песимизъм и т.н

Успехът зависи от умението ни да не се отклоняваме от започнатото.

От справянето и издръжливостта ни пред

противодействията и трудностите.

Методи за самооценка:

1. Начинът, по който осъществявам или съм осъществил моето образование, прави ли ме достатъчно напредничав за обществото, в което живея, и в кои точно отношения?

2. Изберете 9 свои познати. Включете в списъка и себе си. Използвайте три- степенна скала: най-добър, среден и лош. Оценете каква напредничавост и прогресивност сте проявили за определен период от време: месец или година.

3. Кои най-актуални възгледи допринасят най-много за развитието ви като личност в момента? Обяснете защо.

4. Можете ли да посочите натрупване на някакво количество преживявания, случки, за които предвиждате, че в неопределимо в момента, за вас бъдеще ще променят характера ви? Какви промени предвиждате в себе си и за какви не сте готови?

5. Кои личности в българската история смятате за пробудени? Избройте ги.

6. Можели човек да не постъпва правилно и да е прав? Органическите и нравствените предпоставки как определят дали си прав?

7. Можели човек да е новатор, без да е учен?Явно е, че новаторството има отношение към учеността. Има ли какво да научава човек всеки ден за себе си? Съществуват ли ежедневни новатори и с какви качества се отличават те от другите хора? Кои качества пречат човек да е новатор? Можели да е новатор онзи, който обича еднообразието, който е ленив или който мисли само за себе си, и защо?

8. Как може да бъде записана формулата на успеха? Какво значение има успехът за доброто в света? Какво влияние и резултат има успехът на добрия и на лошия човек в света? На всяка цена ли е нужно да успяваме? Ако трябва да избирате между успеха и любовта, кое ще предпочетете и защо?

9. Това, което се е смятало за цивилизованост при една култура, се смята за нецивилизовано при друга. Спомнете си пример в областта на положението на жената в обществото. Какво конкретно още не е постигнала съвременната цивилизация по отношение на издигане на жената? А по отношение на детето?Опишете в пунктове промените, които цивилизованото развитие на обществото следва според вас да постигне в тези две области: издигане на жената и права на детето. Съществували нещо от детството ви, което не може да преодолеете и ви пречи и което не би се случило в едно по-хуманно общество? Разкажете си писмено или мислено тази случка, но по нов начин като епизод от бъдещето с хубав край и с друго дете, което е, например, ваш син или дъщеря.

10. Можете ли да наречете “обновяване на себе си” общуването с тази книга? В какво отношение се чувствате и осъзнавате като нов човек в последно време? Кога през живота си сте били най-близо до новото?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...