Jump to content

ВЪЗНИКВАНЕ НА СТРАХА


Recommended Posts

ВЪЗНИКВАНЕ НА СТРАХА

Често хората изпитват голям страх, без да знаят причината за страха. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 168)

От какво произтича страхът? (ПРОТИВОРЕЧИЯ В ЖИВОТА - 4)

Страхът естествено възниква, той показва, че минаваш през област, дето има опасности. Страхът е предпазно средство. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II том -изд.1994 г. София - 299).

Значи, в душата влизат известни елементи, които заплашват. Като е работило в органическия свят с хиляди години, това чувство е правило хората и животните роби на страха. (СИЛА И ЖИВОТ - I серия - изд. 1924 г. - 169)

Страхът е дошъл в света заедно със закона. Щом се явил законът, заедно с него се явил и страхът. дето има закон, там има и страх. Дето е страхът, там е и законът. Защо се страхува човек? За да на изгуби свободата си. Като се наложи закона, човек започва да се страхува. Защо? Защото законът всякога ограничава. (ДОБРОТО ОРЪЖИЕ - 189)

И тъй, страхът е едно последствие в съзнанието, че човек може да изгуби това, което има, или може да не придобие онова което иска. Когато в съзнанието на човека се яви мисълта, че ще загуби това, което иска, тогава се заражда страхът; (ПРОТИВОРЕЧИЯ В ЖИВОТА - 3)

На какво се дължи страхът? - На несполучливите опити в миналото на човека. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 50)

Първоначално човек е смел, предприема една или друга работа. Ако среща препятствия и неуспехи, той става страхлив. Колкото неуспехите и мъчнотиите му се увеличават, той става все по-страхлив. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - изд.1940 г. София - 13)

Съвременните хора се страхуват от условията на Живота, искат да знаят какво ще стане с тях. (СИЛА И ЖИВОТ – II - том - изд. 2006 г. София - 322)

Като не разбират великите закони на живота, хората се намират под един вътрешен страх, не знаят какво ги очаква в бъдеще. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 208)

Често виждате някой човек да се страхува от това, как ще живота си. Той се безпокои, че децата му ще останат прости, че нямал средства да ги изучи; страхува се, че приятелите му ще го изоставят, и той ще остане сам без ничия помощ в живота; друг пък се ужасява от мисълта, че жена му ще умре и т. н. Това е неестествен страх, който се заражда в човека и се безпокои... Причините за този неестествен страх се дължат на това, че разсъдъкът и вярата в този човек са отслабнали. (ЗА ТОВА СЕ РОДИХ - 307)

Някой се страхува от една мисъл, влязла не навреме в главата му. Той сам я преувеличава и се страхува от нея, като от огън. (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 194)

Слабата мисъл и колебливата вяра внасят страха в човека. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 51)

Носиш шише с масло. Страх те е да не се пукне шишето. Носиш чувал с жито, страх те е да не се скъса чувала, да се разсипе житото. (СИЛАТА НА ПРИРОДАТА - 157)

Същевременно, раздвояването на съзнанието ражда страх в човека. Някое дете открадне едно яйце от дома си и от страх да не го види майка му, то се преструва на болно. Страхът от наказанието е резултат на раздвояване на съзнанието в това дете. (ДОПИРНИ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 159)

Други пък се страхуват да излязат от къщи, да не ги обере някой. Щом ги е страх от крадци, нека останат в къщите си, да ги пазят. И при това положение те са осъдени на заболявания. (ДЕЛАТА БОЖИЙ - 12)

Някой се страхува от една мисъл, влязла не навреме в главата му. Той сам я преувеличава и се страхува от нея, като от огън. (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 194)

От страх, човек може да заболее, без никакви бацили. (ЖИВА РЕЧ - 120)

Мнозина от вас боледуват, защото са страхливи. Най-малката болест: треска, хрема или каква и да е друга, ви плаши. (ООК - IV г. - 3 лек. - 34)

Ако заболее човек, веднага търси лекар. Каже ли му нещо за болестта, той се изплашва, вместо да си помогне, и положението му се влошава. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 293)

Не е страшна болестта, тя е педагогически метод за възпитание. Страшно е преувеличаването на болестта. Като дойде страхът, човек започва да преувеличава нещата и сам усложнява положението си. Той казва: "Боли ме гърлото; какво ще стане, ако се запуши? Боли ме главата; какво ще стане, ако мозъкът ми се възпали?” (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 195)

Срещам двама болни: Единият вярва в Бога, но кракът му е парализиран. Другият не вярва в Бога, но и неговият крак е парализиран... За мене е важно да зная причината, защо и двамата са болни. Причината е страхът. И двамата са страхливи, вследствие на което не растат. Спри растенето на човека, и парализата ще дойде. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 35)

Кому душата е тиха и мирна като направи малко съгрешение? Веднага изпъква в нея това чувство на страх. (СИЛА И ЖИВОТ - I серия - изд. 1924 г. - 169)

От какво се плаши човек? От неразумното. Човек се плаши от разбойника, от звяра - мечка, вълк и др., защото в тях няма разумност. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ -.1лек. - 21)

Едно време, хората бягаха от ада, страхуваха се от него, днес те живеят в ада и работят за повдигането на онези души, които са паднали и се се отклонили от правия път. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. 2006 г. София - 321)

Страхът се е зародил с грехопадението. По-напред човек не е знаел, какво нещо е страх. (СИЛА И ЖИВОТ - I серия - изд. 1924 г. - 169)

Страхът е роден от греха, като същевременно той произвежда тъмнина (ДВАТА ПЪТЯ - 14).

Любовта изключва страха, обаче безлюбието, омразата раждат страха. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. Б Братство - 2006 г. София - 246)

Страхът у хората се дължи на неразбраните работи. Ако кажеш, че на физическия свят има страшни неща -зверове - мечки, лъвове, змии, знайте, че и духовният и умственият свят са пълни със страшни, дисхармонични форми. В ума, в сърцето си вие сами си създавате тези форми, от които се плашите. Така вие преувеличавате нещата. - От какво произтича страхът? - От нарушаване Божия закон. Това създава известна неустойчивост в човешкия организъм. Когато греши, човек става нервен, колеблив; ръцете и краката му започват да треперят, и той става страхлив. Тогава Любовта го напуща, излиза вън, а страхът се намества вътре в не-го. Всеки е изпитвал това състояние. Обаче, първите християни, когато ги гонили, преследвали и убивали, понасяли всичко с радост. -Защо? - Защото знаели, че изпълняват Божията воля. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - изд.1949 г. София - 161)

Онзи, който не изпълнява Божията Воля, всякога ще има страх в своето сърце и никога няма да бъде спокоен и свободен. (СИЛА И ЖИВОТ - I серия - изд. 1924 г. - 170)

Страхът може да се яви и когато ученикът излезе пред учителите си. Като замълчи от страх, скъсват го. На бойното поле като падне първата граната страхливият войник хуква да бяга. В живота ние се плашим и много болести се явяват от страх. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 251)

Истината трябва да се каже без страх. Ако искам да кажа една Истина, а мисля, че ще ме критикувате, ще дойде страхът, ще кажа това, което не искам... Когато искаш да кажеш една Истина, страхът ти казва: Знаеш ли как ще пострадаш? (ООК - Ill г. - 29 лекция - 19)

Страхът, на който човек се подава, иде отвън, от друго съзнание. Запример, някой става поръчител на свой приятел за няколко стотици хиляди лева... В скоро време узнава, че приятелят му е пропаднал, изгубил всичкото си богатство и се намира в невъзможност да плати дълга си. Поръчителят се страхува и губи вътрешния си мир, всичкото си разположение. От де иде този страх у него? Той се страхува от закона, който ще го хване и застави да плати вместо приятеля му. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 7)

Ако срещнете някой страхлив човек, ще знаете, че той е живял при неблагоприятни условия. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 91)

"Защо тази сестра така постъпи?" - От страх. Ами ти защо питаш? - От страх. - "Защо не живеем братски?" -Защото ни е страх. "Защо не се примирим?" - Защото ни е страх. "Ами кога ще тръгнем правилно към Бога?" - Когато Любовта ни изпълни сърцата. "Кога ще стане това?" -Когато страхът изчезне от вас. (ООК - III г. - 29 лекция - 16)

Причината да се докача човек e пак страхът. Той се плаши, че ще се урони неговия престиж... Никой не може да урони вашия престиж. Помнете следното нещо: не е било време и няма да бъде, когато някой е сполучвал да вземе благото, което Бог е дал някому. (ООК - III г. - 29 лекция - 12)

Уплашването от котка има значение: котката упражнява лошо влияние... И всякога, когато една бременна жена се уплаши или от котка, или от змия, или от паяк, пиявици, или от друго, у децата се явява страх според животното, от което се е уплашила. И гледайте да изкорените този страх, който се увеличава у човека. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ Е УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛА 1922 г. - старо издание; 226, 227)

Малките деца не знаят що е страх, бабите им ги плашат. Слугините, майките... Не лъжете малките деца! (СИЛА И ЖИВОТ II серия - изд. 2006 г. София - 282)

Старите хора умират от страх. (ЗАВЕДОХА ИСУСА - второ изд. 2008 г. София - 191).

Едно време, хората бягаха от ада, страхуваха се от него, днес те живеят в ада и работят за повдигането на онези души, които са паднали и се се отклонили от правия път. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. 2006 г. София - 321)

Хората се страхуват от онези, които са си заминали. Да се страхуваш от мечка, тигър, лъв или боа е естествено, но защо се страхуваш от баща си, от майка си?... Тук има вътрешно неразбиране. Ние мислим, че онези, които са умрели са се изменили, че тяхното отношение към нас вече е друго, но това е самозаблуждение. Баща ни, който е преминал в по-високо състояние на живота, мисли интензивно за теб и ти желае десет пъти повече добро, отколкото когато е бил на Земята. Той докато е бил на Земята, е мислил само за себе си, а сега като е заминал за другия свят мисли постоянно за тебе. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 54)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...