Jump to content

СТРАХЛИВ ЧОВЕК


Recommended Posts

СТРАХЛИВ ЧОВЕК

Когато чувството на предпазливост е силно развито в човека, той става страхлив. (СВЕТОТО МЯСТО - 63)

Страхливият в нищо не може да успее... И наистина, страхливият не може да стане нито учен, нито философ, нито държавник... той ще бъде като заека. (ДВАТА ПЪТЯ - 14)

Страхлив човек авиатор не става. Авиаторите са смели. (МОК - IV г.- 11 лекция - 25)

Страхливият зарязва другите. (РАЗУМНИТЕ същества - 30)

Който се страхува, той е слаб в мисълта си и не уповава на Бога. Слабата мисъл и колебливата вяра внасят страха в човека. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 51).

Материалистите са страхливи хора. Вземете ли парите на някой богат човек, но голям материалист, той веднага ще изгуби смелостта си... Следователно, като мислите за заека, ще си представите богат, материалист човек, който не е напълно обран, вследствие на което бяга, за да не му вземат всичкото богатство. Жабата пък представя човек, който е съвършено обран, и не му остава друго, освен да влезе във водата там да намери спасението си... Ще ви представя три животни, които символизират страха. Те са заека, жабата и птицата. Ако подплашите заека, той ще бяга в гората; ако подплашите жабата, тя ще бяга във водата; ако подплашите птицата, тя ще хвръкне във въздуха. И най-после, ако подплашите човека той трябва да си каже: "Без страх и без тъмнина !" (ДВАТА ПЪТЯ - 14)

Някои хора вършат тайно престъпления, да не ги види някой, и минават за благочестиви. Те се страхуват от хората, да не видят погрешките им, а забравят, че се намират под зоркото око на Бога, който всичко вижда Това е велика истина, която трябва да знаете, иначе ще вървите в кривия път. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 232)

Защо човек греши и върши престъпления? От страх. Той си казва: "Ако аз не убивам, мене ще убият." За да не го убият, той убива. При сегашните условия на живота човек прави добро пак от страх. Той казва: Ако не правя добро, ще ме сполети някакво зло... Съвременните религиозни, били те християни, или друго някакво верую, водят благочестив живот от страх. Те се страхуват от ада, от някакво наказание. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 6)

Някои хора трябва да употребяват големи усилия, да се борят против страха. Запример, някой път вие изпитвате страх, но употребявате волята си, за да покажете, че не ви е страх. Някой път ви е страх, но се преструвате, че не ви е страх. Не, вие трябва да бъдете естествени, да покажете, че ви е страх, нищо повече. Обаче, като хора вие не трябва да давате място на страха. В животинското царство, у по-низшите животни, страхът си има място, но за човека, който е тръгнал в Божествения път, страхът често ще бъде спънка. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 25)

В човека има вътрешен страх, който го заставя да работи. (СВЕТОТО МЯСТО - 65)

От какво произтича колебанието у човека? - Пак от страха. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд.2006 г. - 25)

Казвам: ако във време на мъчнотия краката на човека са дълги, това показва, че и за учене го бива. Страхливият човек може да свърши много работа с успех. Понякога в страха умът на човека работи толкова бързо, че той моментално разрешава въпросите. Този страх е благословение за човека. Щом се уплашите и бягате добре, знайте, че и в учението можете да свършите добре. И в Писанието е казано: "Началото на мъдростта е страх Господен." Значи, страх, който удължава краката, е добро условие за работа. Страх, който скъсява краката, той парализира всяка дейност у човека. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - изд.1932 София -208)

Страхливите, малодушните няма да наследят Царството Божие. (СИЛА И ЖИВОТ - I серия - изд. 1924 г. - 181)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...