Jump to content

СТРЕС - СТРЯСКАНЕ


Recommended Posts

СТРЕС - СТРЯСКАНЕ

Често човек требва, стряска се без никаква видима причина. Това са тъй наречените инстинктивни чувства, които действат в човека, когато се уплаши. работете върху себе си, върху самообладанието, за да се освободите от тези чувства. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 65)

Често страхът, уплахата стават причина за прекъсване на съзнанието. Прекъсване на съзнанието става всякога, когато двойникът напуща тялото. За да се върне двойникът в тялото, трябва да се направят няколко паси по гръбначния стълб на човека. (ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И ТЪМНИНАТА -167)

Страшно е за човека, да научи някаква новина изведнъж. Един циганин - хамалин спечелил на лотария един голям параход. Завели го при парахода и му казали: Този параход е твой, на лотария го спечели. Като чул това, той се стреснал изведнъж и полудял от радост, трябвало да го подготвят, постепенно да свикне с радостта... Голямата изненада е опасна за съзнанието на човека. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 68)

Двойникът е около цялото тяло на човека. Той се разпорежда с енергиите, които идват отвън и отвътре, и ги трансформира. Не може ли да ги трансформира, у човека се зараждат ред дисонанси, ред дисхармонични състояния. (ООК - Ill г. - 31 лекция - 148)

Двойникът на човека е антена, чрез която той възприема впечатления от външния свят. Тази е причината, поради която двойникът обвива човешкото тяло и го предпазва от нещастия. Колкото по-добре човек регулира двойника си, толкова по-правилно ще приема впечатления от външния свят. Като знаете това, често трябва да регулирате антената си. Щом антената ви е в изправност, чувствата и мислите ви ще бъдат правилни. Не регулирате ли антената си, каквито и движения да правите, мъчно можете да си помогнете. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 49)

Стремежът на съвременните хора е да развият в себе си чувствителност, за да възприемат трептенията на Висшия духовен свят. Обаче, като спънка за постигане на този стремеж се явява техният краен материализъм. Онези от тях, които успяват да развият в себе си голяма чувствителност, се излагат на страдания, вследствие на материализма. Когато у човека се развие голяма чувствителност, двойникът му се разширява, често излиза вън от тялото. Ето защо на всички се препоръчва самообладание и будност на съзнанието, които да пазят двойника, да не излиза вън от тялото на човека. Не се ли пазите, отвън ще ви нанасят много рани, които ще ви създават големи страдания. За пример, погледнете някой човек накриво. Тези вълни падат под ъгъл, които причиняват болка върху двойника на този човек и той става недоволен и казва: защо ме погледна толкова лошо? Когато се доближавате до човек, на когото двойникът е излязъл вън от тялото, вие трябва да бъдете много внимателни с него, за да не му причините някаква вреда. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 112)

У всички неврастеници двойникът е разширен, заема по-голямо пространства, отколкото трябва. Това разширено състояние произвежда у болния едно раздразнено състояние, от което се ражда неврастенията. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА -82)

Неврастенията се дължи на пропукване в нервната система, отдето нервната енергия изтича навън. Понякога човек става неврастеник от страх. Страхът също предизвиква пропуквания в нервната система, което причинява изтичане на нервна енергия. За да се освободи от неврастенията, човек трябва да спре изтичанията на нервната енергия. Ако някой се е уплашил от змия, и от уплаха е станал неврастеник, той ще се излекува пак със змия. - По какъв начин? - Първо ще му се даде да пипне умряла змия. Щом придобие малко смелост, ще го заставят да пипне заспала змия, зимно време. Като привикне и на това, той няма вече да се страхува от змия. Следователно това, от което се е уплашил, ще му послужи като лекарство. От змия се е разболял, със змия ще се излекува. (ЖИВА РЕЧ - 51)

Друг случай. Ученик влиза в гостилница, поръчва да му донесат ядене. Нахранва се добре и бърка в джоба си да извади пари, да плати обяда си. Обаче оказва си, че няма пет пари в джоба си. Той се стресва силно и заболява от неврастения. За да се излекува, друг някой, който знае причината за неговото заболяване, трябва да го заведе два-три пъти на гостилница, когато е сигурен, че пак няма пари. По този начин, той ще го постави в същото положение, пак да се стресне, по нямане на пари. Това стряскане ще стане причина да изкорени болестта му, която някога се е причинила от подобно стряскане. Затова е казано в поговорката: "Клин клин избива.” Щом целта е постигната, този човек, който се е наел с лекуване на болния, ще плати на гостилничаря вместо него. Значи една и съща причина поражда два различни ефекта. (ЖИВА РЕЧ - 52)

В духовния свят като излезеш из тялото, има един тънък конец, с който се свързваш с къщата /тялото/, другояче ще се загубиш, не може да се върнеш в тялото, опасно е да те стреснат. В стряскането може да се преплетат две нишки и тогава хората се умопобъркват. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – I том - 151)

Чрез външни препятствия или изненади, хората могат и да се лекуват. Запример, българите лекуват треската чрез уплаха. Върви един трескав човек по пътя, трепери от студ - тресе го. В това време от някой прозорец изливат върху него един котел студена вода. Болният се стряска и веднага оздравява - треската го напуща. Хората са възприели този метод от Природата. Запример, за да освободи човека от едно зло, Природата му изпраща друго зло, по-голямо от първото. Като се намери в това положение, човек веднага се примирява с живота. И тогава казва: "Ела зло, че без тебе е по-зле." Не е въпрос по този начин да се лекува човек, нито по този начин да се справя с мъчнотиите в живота. (ЖИВА РЕЧ - 104)

Внесете в ума на даже най-силния човек две противоположни мисли, и той непременно ще се побърка. Те произвеждат голямо сътресение в нервната система, нарушение на вътрешната хармония в човека или на окултен език казано, излизане на човешкия двойник вън от тялото. На негово място се настанява друго същество. Който разбира законите, може да върне двойника назад и да възстанови нормалното състояние на човека. (ЖИВИЯТ ГОСПОД - 218)

Полудяването не е нищо друго, освен прекъсване достъпа на жизнените течения в организма. Това прекъсване на тока на жизнените сили в човека се дължи на излизане на неговия двойник. Щом двойникът излезе от човека, последният живее почти животински: яде и пие и за нищо не мисли. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 62)

Когато човек спи, двойникът му излиза от него и отива в пространството. През това време двойникът е свързан с тялото само с една нишка. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 62)

Ще бъдете внимателни, ще се пазите да не се стряскате едни други, особено когато спите. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 62)

Ако събуждате човека и го стреснете изведнъж, двойникът му не успява да се върне в тялото, вследствие на което се преплита с други двойници в пространството. Ако не знае как да разплете двойника си, човек полудява. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 62)

Знаете ли какво нещо е нормален ум? Аз наричам нормален ум този, който не се стряска от мъчните задачи в живота. Нормално сърце наричам пък това, което не се дразни от малките работи. Сърцето трябва да чувства. Можеш да чувстваш болка, можеш да страдаш, т. е. в реда на нещата, но да се стряскаш, това не е позволено. В Природата няма стряскане. Ние произвеждаме стряска-нето. В Природата има интензивни страдания, но стряскане няма. Стряскането е един опасен процес на отскачане, на прекъсване, а туй прекъсване е опасно нещо. Някой седи, стряска се и казва: "Какво ще стане с мен?" И като се стресне веднъж, дваж и повече пъти, най-после нищо не остава от него. Сътресенията са удари за човека. Затуй ще избягвате стрясканията, а за да се избегнат, човек трябва да има вяра във великия закон, който работи в Божествения свят. (МОК - IV г. - 4 лекция - 94)

  • Thanks 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...